Taidepappila.fi karkasi ulkomaille

Kuhmalahden Taidepappilan Teemu Luoto järkyttyi, kun hän huomasi, että Taidepappilan kotisivuille olikin ilmestynyt saksalainen verkkokauppa.

– Herran jestas, kaikki vain katosi. Olin varmaan unohtanut uusia taidepappila.fi-tunnuksen rekisteröinnin, ja sitten siellä olikin myynnissä naisten vaatteita! kuvanveistäjä päivittelee.

Taidepappila.fi-sivusto on rekisteröity heinäkuun alussa Saksaan. Sivustolla kaupitellaan suomen-, englannin- ja saksan kielen sekamelskalla vaatteita, kenkiä ja asusteita.  Konekielinen käännös tuottaa muun muassa kuljetusehtoihin tämänkaltaista puppua: ”Kate Spade pistorasiaan on kuljetus kaikkialla maailmassa vapaa tilauksista kaksi tuotetta, käytämme International Express Service kaikille toimitukset.” Myös muita suomalaisia sivuja on napattu eri henkilöiden nimissä Saksaan, ja jäljet johtavat samalle sylttytehtaalle.

Sinänsä kyse on laillisesta toiminnasta, sillä sivuja ei ole kaapattu niiden lailliselta haltijalta. Luodolle ei myöskään ole tullut mitään yhteydenottoa uudelta tunnuksen haltijalta. Joskus vastaavissa tapauksissa uusi verkkotunnuksen haltija ehdottaa tunnuksen käyttöoikeuden palautusta rahaa vastaan. Toisinaan verkkotunnuksen uusi käyttäjä hakee uusia yleisöjä verkkosivuilleen joko kaupallisissa tai aatteellisissa tarkoituksissa. Tämän sivuston uuden ylläpitäjän aikeista ei ole tarkempaa tietoa, mutta pahimmillaan verkkokaupoissa kalastellaan ostoksille päätyneiden luottokorttitunnuksia.

Harmista uuteen nousuun

Teemu Luoto työhuoneessaan.

Verkkotunnuksen hallinnan menetys harmittaa Taidepappilan isäntää, ja aiheuttaa varmasti hämmennystä tietoa etsivissä taiteenystävissä. Alkujärkytyksestä toivuttuaan Luoto pyrkii näkemään asian valoisat puolet. Onnena onnettomuudessa on ajoitus.

– Tänä kesänä meillä ei ole ulkopuolisten taiteilijoiden näyttelyä, vaan vietämme remppakesää. Perusnäyttely on avoinna sovittaessa, muuten kunnostetaan paikkoja talkoilla ja uusitaan sähköjä, Luoto selvittää.

Luodon mukaan yli kymmenen vuotta vanhat Taidepappilan verkkosivut kaipaisivatkin jo päivitystä, mutta toki tutun ja informatiivisen nimen menetys harmittaa.

– Toistaiseksi varsinainen Taidepappila näkyy netissä vain Googlen kartalla. Porukalla mietitään mitä tehdään, mutta uudet sivut ovat tulossa, Luoto tuumaa.

Suojaa verkkotunnus ja oikeus tiettyyn nimitykseen

Fi-päätteiset verkkotunnukset hankitaan verkkotunnusvälittäjän kautta. Välittäjiä ovat muun muassa puhelin- ja verkko-operaattorit, jotka merkitsevät asiakkaansa puolesta tietyn verkkotunnuksen eli domainen Viestintäviraston ylläpitämään verkkotunnusrekisteriin. Viestintäviraston lakimies Sanna Sahlmanin mukaan verkkotunnuksen voi pisimmillään varata itselleen viideksi vuodeksi. Määräajan jälkeen voimassaoloaika on uusittava, jos haluaa pitää nettiosoitteen hallussaan.

– Domain ja siihen liittyvä sähköpostiosoite tai kotisivu lakkaa toimimasta heti, kun voimassaoloaika päättyy. Kuukauden suoja-aikana kukaan ei voi vielä rekisteröidä samaa tunnusta itselleen, ja Suomessa onkin poikkeuksellisen pitkä suoja-aika moniin muihin maihin verrattuna, Sahlman kertoo.

Syyskuussa voimaan tulleen lain mukaan verkkotunnusvälittäjän on informoitava asiakasta rekisteröinnin voimassaolon lakkaamisesta. Sopimuksesta riippuu, uusitaanko rekisteröinnin voimassaolo automaattisesti vai tuleeko päättymisestä pelkkä ilmoitus. Vain verkkotunnusvälittäjä voi uusia rekisteröinnin.

Ongelma syntyy, jos haltija ei huomaa verkkosivujen katoamista ajoissa, ja väliin pääsee joku muu toimija. Lakimiehen mukaan vapaana olevan tunnuksen saa varata tietyin rajoituksin. Rekisteröidyt nimet tai tavaramerkit ovat suojattuja, mutta ennakkotarkastusta ei tehdä.

– Jos joku kokee oikeuksiaan nimeen tai tavaramerkkiin loukatun, hän voi jälkikäteen vaatia Viestintävirastoa joko poistamaan verkkotunnuksen rekisteristä tai merkitsemään verkkotunnuksen itselleen, ja asia selvitetään, Sahlman toteaa.

Tavaramerkki turvaa oikeudet

Sahlman antaakin pari vinkkiä, joilla voi turvata oikeutensa tietyn verkkotunnuksen käyttöön. Ensinnäkin, jos itsellä on jo jokin verkkotunnus, kannattaa sopia välittäjän kanssa verkkotunnuksen automaattisesta uusimisesta ja uusia tunnus viimeistään suoja-ajalla. Toiseksi on hyvä turvata liike- tai muussa toiminnassa käytetyt nimet ja merkit. Esimerkiksi tavaramerkki voi olla sanoja tai logo, jota käytetään tuotteen tai palvelun erottamiseen muista palveluista.

– Rekisteröi tärkeät nimet ja merkit. Kyse voi olla kauppa- tai yhdistysrekisteristä tai yksinkertaisimmillaan tavaramerkin kirjaaminen Patentti- ja rekisterihallitukseen. Tällaisen dokumentoinnin perusteella voi osoittaa oikeutensa tietyn nimen tai sanaparin käyttöön verkkotunnuksena, vaikkei tulkinta aina olekaan aivan yksinkertaista, lakimies kuitenkin kannustaa huolehtimaan nimioikeuksistaan.

Sahlmanin mukaan oma nimi tai tavaramerkkirekisteröinti pitää hoitaa kuntoon jo ennen verkkotunnuksen rekisteröintiä, jälkikäteen oikeutta ei voi perustaa. Ilman virallista suojausta paikallisesti tuttu nimipari on vapaata riistaa siinä kuin ulkopuolisen nappaama domain-osoitekin.

Kuvateksti: Kuvanveistäjä Teemu Luoto harmittelee tutun nettiosoitteen menetystä. Näin remonttikesänä vahinko ei häirinnyt ulkopuolisia näytteilleasettajia, mutta ensijärkytys oli melkoinen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?