Ruoantuottajia ja matkailua houkutellaan yhteen

Kangasala kehittää lähiruokatuntemustaan ja -osaamistaan sekä pyrkii asemoimaan itsensä lähiruoan kunnaksi. Elinkeinotoimen hallinnoima hanke sai keväällä 35 000 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Elinkeinoasiamies Irene Suhosen mukaan nyt syksyn aikana hankkeeseen palkataan työntekijä. Hänen avullaan on tarkoitus saattaa ravitsemismatkailuyrityksiä ja alkutuottajia yhteen, jotta paikallisten tuotteiden tunnettuutta ja menekkiä saadaan lisättyä.

– Yritämme löytää lähiruuasta ja paikallishistoriasta sellaisia kokonaisuuksia, joita matkailuyritykset voisivat käyttää omien tarinoidensa ja tuotteidensa tukena. Hyviä ideoita otetaan vastaan, Suhonen kannustaa näkemään tutut asiat uudessa valossa.

Tarkoitus on lisätä tuottajien yhteistyötä myös Tampereen ammattiopisto Tredun ja kaupan kanssa.

– Esimerkiksi marjantuottajia autetaan yhteistyössä Tredun kanssa jalostamaan mansikkaa. Perehdymme kauppojen lähiruokavalikoimaan ja selvitämme pelisäännöt, joilla tuotteita voi toimittaa kauppoihin. Katsomme, josko yhteistyöllä pystyisimme lisäämään paikallisten tuotteiden valikoimaa, Suhonen selvittää.

Jos tavoitteena on kunnan ruokatuotannon tunnetuksi tekeminen ja menekin lisääminen, niin eikö luonnollisen tapa olisi kasvattaa lähiruuan osuutta kunnan omissa ateriapalveluissa?

– Ateriapalvelut on oma yksikkönsä ja se elää omaa elämäänsä. Elinkeinotoimen lähiruokahankkeen pääpaino on yrityksissä ja matkailussa. Maakuntatasolla ruoka-asioita ei juurikaan kehitetä, toisin kuin Pohjanmaalla. Tämä on nyt meidän yrityksemme saattaa ruuantuotantoa ja matkailua yhteen, elinkeinoasiamies linjaa.

Pikniklounaalle omin tai torin eväin

Paikallista lähiruokaa halutaan tuoda kuntalaisten ulottuville myös erilaisten tapahtumien avulla. Kuntalaiskampanjat starttaavat Kesäpäivän pikniklounaalla lauantaina 26. elokuuta kello 12 alkaen. Torikadulle pystytetyillä pitkillä, valkoliinaisilla pöydillä on tilaa 300 ruokailijalle. Mukaan kannattaa ottaa omat ruoat, juomat ja astiat, mutta eväskoriaan voi täyttää tai täydentää torikauppiaitten tarjoomuksilla. Tarjolla on niin valmiita annoksia kuin kotiin viemisiäkin. Jälkiruokatarjontaa on kakuista jäätelöön ja lättyihin.

– Tarkoituksena on tuoda esiin toria, paikallisia ruokatuotteita ja ruuantuottajia sekä järjestää mukavaa yhdessäoloa, elinkeinoasiamies Irene Suhonen kertoo.

Pöytävarauksen voi tehdä Kangasalan kunnan kotisivuilla tai kunnantalon neuvonnassa, mikäli paikkoja on vielä jäljellä. Kesäpäivän pikniklounas on osa Kangasalan lähiruokahanketta ja se kuuluu kunnan Suomi 100 vuotta – 100 elämystä Kangasalla -ohjelmaan.