Maatilafestari kerää sympatiaa ja kävijöitä

R3-festivaalilla musiikki soi kahdella lavalla. Saluunateltan lava sijaitsee anniskelualueella.

Jokseenkin kaikki suomalaisfestarit houkuttelevat väkeä samoilla esiintyjillä ja ruokkivat juhlijoita samanlaisella festarieväällä. Siksi omaleimaiset pikkufestarit keräävät tällä hetkellä sekä sympatiaa että kävijöitä.

Kangasalla Peltolan tilalla viikonloppuna yhdeksättä kertaa järjestettävä Raikku Rokkaa ja Rakastaa -festari on hyvä esimerkki omaleimaisesta vaihtoehdosta: juurevaan kantrirokkiin alusta alkaen keskittynyt karkelo tarjoilee lähiruokaa ja leppoisaa maalaismeininkiä.

R3-festarilla esiintyvät muun muassa Mikko Kuustonen, amerikkalainen Joshua James & Evan Coulombe sekä esikuvansa veroinen coverbändi The Ghost of Bruce Springsteen & The E Street Band. Maatilarokkia isännöivä Riku-Sippo Uotila nostaa esiin myös bluegrassin kotimaisiin kärkinimiin lukeutuvan Jussi Syren & The Groundbreakersin.

R3-festari sai alkunsa Uotilan oman bändin Stillin kaveripiirille tarjoilluista ”ulkoilmatreeneistä”.

– Päätimme nostaa kamat pihalle ja soittaa kaveritkin paikalle. Naapuritkin sitten lähtivät kuuntelemaan musiikkia. Heti ensimmäisellä kerralla tapahtuma nimettiin Raikku Rokkaa ja Rakastaa -festariksi, Uotila muistelee.

Karkelon isäntäbändi Still nähdään lavalla joka vuosi. Lauantaina luvassa on vahvistunut kokoonpano ja uusia biisejä.

– Meillä on ennenkin ollut taustalauluharmonioita levyillä, mutta nyt ne toimivat myös keikoilla, kun Sanette Sevón liittyi bändiin. R3-keikalla mukana on poikkeuksellisesti myös kosketinsoittaja, Uotila kertoo.

Bändi julkaisi keväällä Vast Horizon” -nimisen singlen, jolta löytyy kaksi tuoretta Still-viisua “Surprise” ja Yaw”. Ne edustavat tyyliltään ”Amerikan herkkua”.

– Kantrirock on Amerikan iskemää. Sekä bändi että festari edustavat sitä suomalaiseen maisemaan sovitettuna, Uotila sanoo.

USA:ssa suurten maatilojen latoja on tuunattu hulppeiksi juhlatiloiksi, joissa musiikki viljavien vainioiden keskellä. Samanlaista tunnelmaa on myös Peltolan tilan kesäillassa loistavissa värivaloissa, jotka saavat Raikunjärven vastarannalla kulkevan Lahdentien autoilijat pysähtelemään tien varteen.

 

Paikallisia herkkuja ja huippujuontajat

Satu Tuomisto juontaa festarin perjantaina.

Maatilafestarin ruokatarjonta on koottu lähiseudulta.

– Laitikkalan Makukylä on vahvasti esillä: meillä on muun muassa Rönnvikin viinejä, Heikkilän juustoja ja Katajan Karin sika. Mukana on muitakin lähiseudun makuja, esimerkiksi Sarkasen tilan jäätelöä, Riku-Sippo Uotila kertoo.

Tunnelmaa luovat myös ammattitaitoiset juontajat. Perjantaina 18.8. Satu Tuomisto pitää huolen, että väki tietää, mitä missäkin tapahtuu. Lauantaina 19.8 lavalla ja yleisön seassa mikrofonin kanssa kiertelee Henna Ilmonen.

– Bändien soittajat ja talon kissat esittelevä juontaja pitää osaltaan meininkiä yllä, Uotila sanoo.

Kaksipäiväiseen tapahtumaan odotetaan paria tuhatta kävijää. R3-festari on herättänyt edellisvuosia enemmän huomiota, ja tämä näkyy myös lippujen ennakkomyynnissä. Etenkin lauantaille liput kannattaa hankkia etukäteen.

Portit avataan sekä perjantaina että lauantaina kello 18 ja suljetaan yökahdelta. Alaikäisten kanssa pääsee seuraamaan päälavan bändejä, mutta Saluunateltan lava sijaitsee anniskelualueella.

R3-festivaali levittäytyy Peltolan tilan pihapiiriin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?