Jouni Kopsan lasiteosnäyttely Kuhmalahden kirjastossa

 

Vaihteleva valon määrä muuttaa samalla lasiteoksen ulkonäköä.

Kuhmalahden kirjaston ikkunoita elävöittää kolme näyttävää Jouni Kopsan lasiteosta. Tänä kesänä nämä vakituiseen esillä olevat työt ovat saaneet seurakseen pienimuotoisempia teoksia, joista koottu näyttely on esillä vielä runsaat kaksi viikkoa.

–Viime vuosina olen tehnyt isompia töitä. Nyt teki mieli tehdä jotakin pienempää, Kopsa luonnehtii runsaan kymmenen lasiteoksen kokonaisuutta.

Näyttelynimeä Muottiin valetut kantavan kokonaisuuden teokset ovat luonteeltaan abstrakteja tai puoliabstrakteja. Näin jokainen katsoja pääsee näkemään ja kokemaan yksittäisen teoksen kukin omalla tavallaan.

Taiteilijan töillensä antamat nimet näyttävät suuntaa sille, mitä hän itse teoksissa näkee. Kirjastossa esillä oleville lasivalutöille on kirjattu nimiksi esimerkiksi Coctail, Sysi ja Nousuvirtaus.

–Annan aina jokaiselle teokselle nimen, Jouni Kopsa kertoo.

Kun lasitaideteos roikkuu ripustettuna ikkunaa vasten, siihen kulloinkin osuva valo korostaa luomuksesta erilaisia asioita vuorokauden ajan mukaan.

–Työ muuttuu päivän mittaan, taiteilija vahvistaa.

Jo useita näyttelyitä Kuhmalahden kirjastossa pitänyt ammattitaiteilija löysi aikoinaan Kuhmalahden näyttelyareenakseen siellä asuvien tuttaviensa välityksellä. Nyt Kopsa suunnittelee jo tulevan kesän näyttelyä, jonka hän pystyttää Kuhmoisten kirjaston galleriaan. Peura-aihe yhdistää tuon näyttelyn töitä.

Jouni Kopsa on itseoppinut lasitaiteilija, joka on työstänyt lasia 1980-luvun alusta saakka. Hänen merkittävin ansionsa on Tampereen Tuomiokirkon Hugo Simbergin suunnittelemien eteläpuolisten väri-lasi-ikkunoiden kuntoon saattaminen vuosina 2005-06.

Tamperelaisen Jouni Kopsan lasiteoksia on esillä Kuhmalahden kirjastossa kirjaston aukioloaikoina 25.8. saakka.