Teatteri: Pälkäneläinen Marika Eerola aloittaa opinnot englantilaisessa teatteriyliopistossa

Uskalla luottaa unelmiin

Pälkäneläisellä Eerolan tilalla varttunut Marika Eerola suuntaa syyskuussa opiskelemaan Englantiin. Näyttelemisen ohella hän on harrastanut sekä laulua että pianonsoittoa.

 

Kun jotain oikein kovasti haluaa, sen usein tavalla tai toisella lopulta saa.

– Pitää uskaltaa ja luottaa itseensä. Kannattaa pitää haaveistaan kiinni, 20-vuotias Marika Eerola miettii.

Nuorella pälkäneläisellä on edessään melkoinen elämänmuutos, sillä hän suuntaa kuukauden päästä teatterialan opintoihin Englannin Essexiin. East 15 -niminen oppilaitos on Iso-Britannian suurin teatterikoulu, jossa opiskelee yli 770 opiskelijaa.

– Odotan innolla. Kesäkuisella tutustumismatkalla sain koulusta ja paikkakunnasta oikein hyvän kuvan, Eerola sanoo.

Teatteriopintoja käydään muun muassa Southend-nimisen kaupungin teatteriksi muunnetussa viktoriaanisen ajan kirkossa. Ilmapiiri on hyvin kansainvälinen, sillä suuri osa opettajista ja opiskelijoista tulee Englantiin ulkomailta.

Eerola opiskeli viime vuoden teatteria yksityisessä kansanopisto HEO:ssa Helsingissä. Hän innostui hakemaan teatteriyliopistoon nähtyään sen koe-esiintymisestä ilmoituksen viimevuotisen opiskeluryhmänsä WhatsApp-ryhmässä.

– Tuli heti sellainen olo, että miksi ei. Helsingissä pidettyyn koe-esiintymiseen piti harjoitella kaksi monologia englanniksi, toinen Shakespearea ja toinen modernimpaa, Eerola muistelee.

Koe-esiintyminen sujui hyvin, ja paikka kouluun aukesi. Eerolan opiskeluryhmästä lähtee Englantiin myös toinen suomalainen, mutta hän opiskelee Eerolan kanssa eri kampuksella.

– East 15 -koulussa ei ole tietääkseni ollut ihan hirveästi suomalaisia. Minua toki jännittää reissuun lähteminen, mutta sillä lailla hyvällä tavalla. Olen matkustellut paljon, joten kielitaidon puolesta ei kuitenkaan tarvitse jännittää.

Pälkäneen Teatterin kasvatti

Eerolan ura näyttämöllä alkoi Pälkäneen teatterissa seitsemisen vuotta sitten. Ensimmäinen rooli oli Tommin rooli Peppi Pitkätossu -näytelmässä. Hän on ehtinyt näytellä myös samaisen teatterin Robin Hoodissa, Heinähatussa ja Vilttitossussa sekä Aina- ja Toinen vasemmalta -esityksissä. Parin vuoden takaisessa 39 askelta -iloittelussa Eerolalla oli naispäärooli.

– Olen saanut Pälkäneen teatterista hyvät opit. Valkeakoski-opiston ryhmän toiminta on mielestäni tosi aktiivista, laadukasta ja vahvaa, Eerola toteaa.

Eerola kirjoitti ylioppilaaksi Pälkäneen lukiosta keväällä 2016. Vuosi kansanopistossa Helsingissä on tuonut esiintymiseen paljon varmuutta, ja samalla nuori nainen on päässyt testaamaan siipiensä kantavuutta. Hän on viihtynyt Helsingissä hyvin eikä sopeutumisessa ole ollut ongelmia.

– Sen olen huomannut, että ihmiset ovat pääkaupunkiseudulla jonkin verran erilaisia kuin Pälkäneellä. Ihmiset eivät isommassa kaupungissa luota edes kavereihinsa samalla tavalla, Eerola pohtii.

Englannissa Eerola tulee asumaan ainakin aluksi yliopiston vartioidulla opiskelija-alueella. Syyskuussa edessä on uuteen maahan, paikkakuntaan ja täysin uusiin kavereihin tutustuminen.

– Tavoitteeni on valmistua kolmessa vuodessa ammattiin ja uskon, että saan koulusta hyvät eväät tulevaisuutta varten. Minua kiinnostaisi ura Suomen rajojen ulkopuolella, ja opiskelu ulkomailla tarjoaakin hyviä verkostoitumisen mahdollisuuksia.

Intohimoa teatteria kohtaan

Yksi asia tehtiin uusille teatterialan opiskelijoille selväksi jo tutustumispäivän aikana. Pelkkä kiinnostus ja mielenkiinto teatteria eivät riitä, vaan opiskelijoiden tulee olla valmiita antamaan kaikkensa.

– Pitää olla poltetta ja intohimoa, sisäinen halu tehdä juuri teatteria. Oma valmistumiseni ei ainakaan jää tästä kiinni. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että juuri tämä on minun juttuni, minun unelmani, Eerola toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?