Astan ja Katrin tiet kohtasivat viimein

Asta Metsomäen (vasemmalla) ja Katri Helenan ensitapaaminen näytti enemmän vanhojen ystävien kuin toisilleen ventovieraiden ihmisten kohtaamiselta.

Tämän kesän Aitoon Kirkastusjuhlilla esiintyi muiden muassa Katri Helena, eräs kotimaisen musiikin ikonisimmista kiintotähdistä. Katri Helenan nimi juhlien ennakkomainoksissa kiinnitti myös luopioislaisen Asta Metsomäen huomion, vaikkei hän muuten sen kaltaisista tapahtumista innostu.

Nyt hänen mieleensä nousivat kuitenkin muistot teiniajoilta. Silloin hänen elämässään oli vaihe, jolloin iskelmät ja iskelmätähdet olivat tärkeällä sijalla. Katri Helena oli tuolloin nuorelle Astalle niin suuren ihailun kohteena, että hän leikkasi kaikki tähdestä kertovat artikkelit talteen ja liimasi ne paksuun leikevihkoon. Vihkoon päätyivät myös monien Katri Helenan hittien sanoitukset.

–Säästin myös ensimmäisistä palkkarahoistani kelanauhuriin, että saisin taltioitua mahdollisimman paljon hänen laulujaan. Joinakin kesäaamuina pyysin isäni nauhoittamaan iskelmiä, joita tuli radiosta ennen hartaita säveliä ja aamuhartautta sillä välin, kun olin viemässä lehmiä laitumelle jonnekin takamaalle, Metsomäki muistelee.

Hieman vartuttuaan hän kuuli Jumalan kutsun ja hengelliset asiat syrjäyttivät iskelmien kaltaiset maalliset riennot. Jokin sai kuitenkin säilömään leikevihon kaapin perälle 40 vuoden ajaksi.

Tänä kesänä hän huomasi, että nyt olisi helppoa saada vihko vihdoin luovutetuksi Katri Helenalle. Hän otti yhteyttä ja kertoi tavatessamme tarinan leikevihosta ja itsestään. Tarina on nyt luettavissa tällä sivulla hänen kirjoittamanaan.

Keskusteltuamme Metsomäki rohkaistui vierailemaan heinäkuussa Aitoossa ja luovuttamaan leikevihon henkilökohtaisesti Katri Helenalle. Sekä Katri Helenan manageri Tommi Liimatainen että tähti itse suostuivat ilomielin tapaamispyyntöön ja tapaaminen Rokkiliiterin takahuoneessa oli käsin kosketeltavan lämminhenkinen.

Katri Helenalle luovutetusta leikevihosta löytyy laaja kokoelma Asta Metsomäen keräämiä valokuvia ja lehtijuttuja Katri Helenan uran alkuvaiheilta. Joukossa on myös laulujen sanoituksia.