40 vuotta tallessa: Leikevihko säilyi kaapin perällä

Astan ja Katrin tiet kohtasivat viimein

Asta Metsomäen (vasemmalla) ja Katri Helenan ensitapaaminen näytti enemmän vanhojen ystävien kuin toisilleen ventovieraiden ihmisten kohtaamiselta.

Tämän kesän Aitoon Kirkastusjuhlilla esiintyi muiden muassa Katri Helena, eräs kotimaisen musiikin ikonisimmista kiintotähdistä. Katri Helenan nimi juhlien ennakkomainoksissa kiinnitti myös luopioislaisen Asta Metsomäen huomion, vaikkei hän muuten sen kaltaisista tapahtumista innostu.

Nyt hänen mieleensä nousivat kuitenkin muistot teiniajoilta. Silloin hänen elämässään oli vaihe, jolloin iskelmät ja iskelmätähdet olivat tärkeällä sijalla. Katri Helena oli tuolloin nuorelle Astalle niin suuren ihailun kohteena, että hän leikkasi kaikki tähdestä kertovat artikkelit talteen ja liimasi ne paksuun leikevihkoon. Vihkoon päätyivät myös monien Katri Helenan hittien sanoitukset.

–Säästin myös ensimmäisistä palkkarahoistani kelanauhuriin, että saisin taltioitua mahdollisimman paljon hänen laulujaan. Joinakin kesäaamuina pyysin isäni nauhoittamaan iskelmiä, joita tuli radiosta ennen hartaita säveliä ja aamuhartautta sillä välin, kun olin viemässä lehmiä laitumelle jonnekin takamaalle, Metsomäki muistelee.

Hieman vartuttuaan hän kuuli Jumalan kutsun ja hengelliset asiat syrjäyttivät iskelmien kaltaiset maalliset riennot. Jokin sai kuitenkin säilömään leikevihon kaapin perälle 40 vuoden ajaksi.

Tänä kesänä hän huomasi, että nyt olisi helppoa saada vihko vihdoin luovutetuksi Katri Helenalle. Hän otti yhteyttä ja kertoi tavatessamme tarinan leikevihosta ja itsestään. Tarina on nyt luettavissa tällä sivulla hänen kirjoittamanaan.

Keskusteltuamme Metsomäki rohkaistui vierailemaan heinäkuussa Aitoossa ja luovuttamaan leikevihon henkilökohtaisesti Katri Helenalle. Sekä Katri Helenan manageri Tommi Liimatainen että tähti itse suostuivat ilomielin tapaamispyyntöön ja tapaaminen Rokkiliiterin takahuoneessa oli käsin kosketeltavan lämminhenkinen.

Katri Helenalle luovutetusta leikevihosta löytyy laaja kokoelma Asta Metsomäen keräämiä valokuvia ja lehtijuttuja Katri Helenan uran alkuvaiheilta. Joukossa on myös laulujen sanoituksia.

Leikevihon ja sen tekijän tarina

 

Aitoon "kirkastussunnuntai"-iltana tapasin Katri-Helenan. Ihmettelen sitä, miten jokin määrätty asia toteutuu silloin, kun sen vain on aika toteutua. Viisas Salomo sanoo Saarnaajan kirjassa, että "aikansa on jokaisella asialla taivaan alla". Aika oli minunkin leikellä Katri-Helenan kuvia ja liimata niitä vihkooni, oli aika säilyttää sitä vihkoa jossakin kaapin pohjalla katseilta piilossa yli 40 vuotta. Ja nyt viimein tuli aika luovuttaa tämä monia tärkeitä muistoja sisältävä vihko Katri-Helenalle itselleen.
Mutta palatkaamme tämän tarinan alkuun.
Elettiin 60-luvun alkua ja olin siihen asti ollut onnellisesti lapsen uskossa Jumalaan ja Jeesukseen. Kunnes sitten kansakoulun ylimmillä luokilla kaverien mukana aloin kiinnostua iskelmien maailmasta. Ja se maailma veikin minut sitten mennessään.

Lapsuuteni rakkaimmat laulut, kuten "Vain yksin Jeesus, hän mulle riittävi" ja "Olin pyörteissä maisten huvien”, vaihtuivat "puhelinlankoihin" ynnä muihin iskelmiin. Katri-Helenasta oli tullut suuri idolini.

Sakset piti löytää aina, kun jossakin lehdessä näin hänen kuvansa. Voisi sanoa, että hänestä ja iskelmistä tuli minulle epäjumalaan verrattavia, sillä mielen maailmani täyttyi iskelmillä ja tanssimusiikin kuuntelemisella. Olin unohtanut ensimmäisen Jumalan kymmenestä käskystä: "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita Jumalia". Nyt olin oikeasti eksynyt niihin "maisten huvien pyörteisiin", joista lapsena olin kuullut laulettavan.

Iskelmien maailma väistyi

Näissä merkeissä kului kymmenisen vuotta, kunnes sitten tuli Jumalan aika kutsua minua uudelleen yhteyteensä. Kutsu oli hyvin voimakas ja silloin jouduin valinnan paikalle. Valinta oli tehtävä Jeesuksen ja tämän iskelmämaailman välillä.

Pyhä Henki alkoi nostaa lapsuuden ajalta mieleeni muistoja.  Muistin Raamatun lupauksen siitä, että "Anova saa, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan".  Näihin jakeisiin vetosin rukoillessani ja niin sain löytää uudelleen lapsuuteni Jeesuksen syntieni sovittajana. Silloin tein myöskin järjen päätöksen lähteä Jeesusta seuraamaan.

Tästä oli seurauksena se, että Jumala alkoi muuttaa minua sisältäpäin niin, että asenteeni ja arvomaailmani alkoivat muuttua. Moni asia, mikä ennen oli tuntunut tärkeältä, oli menettänyt merkityksensä, ja samoin kävi myöskin päinvastoin. Hengelliset, iankaikkiset asiat nousivat tärkeysjärjestyksen ykköseksi.  Nyt sydämessäni soi jälleen laulu "Vain yksin Jeesus, hän mulle riittävi”.

Tämä on elettyä elämääni ja nyt jo historiaa.

Sydämellinen kohtaaminen

Huomattuani Sydiksestä Katri-Helenan tulevan kirkastusjuhlille ajattelin, että tämä leikevihkoni on nyt saatava hänelle toimitetuksi tavalla tai toisella. Sillä sitä vartenhan olin sen säilyttänyt, vaikka se ajatus oli joskus utopistiselta tuntunutkin. En koskaan ollut saanut "aijjaalliseksi" edes yrittää etsiä Katri-Helenan yhteystietoja.

Kiitos Jarmolle, olin todellakin yllättynyt ja iloinen, kun kuulin, että minulle voisi järjestyä jopa tilaisuus Katri-Helenan tapaamiseen.

Tapaamisemme ei ollut pitkä, mutta sitäkin sydämellisempi. "Tämän asian johdosta pitää nyt halata", sanoi Katri-Helena, kun oli kurkistanut vihkooni. Ja niin sitten teimmekin.

Sain kertoa hänelle tämän tarinani. Myöskin sen, että Jeesus on meille ovi, jonka kautta pääsemme Taivaallisen Isän luo. Katri-Helena oli utelias kuulemaan, mikä on taustaseurakuntani, vaikken itse ollut ajatellut sitä hänelle kertoa. Sanoin olevani helluntalainen. Katri-Helena puolestaan kertoi hänellä olevan helluntaiseurakuntaan kuuluvia serkkuja Tampereella. Tätinsä, äidin siskon mies oli ollut myös saarnaaja.

Lupasin Katri-Helenalle muistaa häntä rukouksin.

 

Asta Metsomäki
(otsikointi Jarmo Salonen)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?