Kännykkä vie metsään

– Tämä kani on niiiiin pehmeä!

– Paljonko viiriäinen maksaa? Mä haluan sellaisen!

Moni nelosluokkalainen oli torstaina sitä mieltä, että koulu, jonka pihassa on kotieläimiä, on paras mahdollinen koulu.

Koko kunnan nelosluokkalaiset kutsuttiin viimevuotiseen tapaan Kautialan koulun ympäristöön maatila- ja luontopäivään, jossa kuljettiin maastossa mobiilisovelluksen opastamana. Rata päättyi koulun pihaan, jossa oli puuhaa sekä kotieläinpiha. MTK mahdollisti tapahtuman kyyditsemällä 480 nelosluokkalaista maalle.

 

Oppia luonnosta

Reittiä kierrettiin muutaman oppilaan ryhmissä niin, että ainakin yhdellä oli mobiililaite. Action track -sovellukselle rakennettu rata opasti oppilaat läpi maaseudun ja metsän. Matkalla vastattiin kymmeniin kysymyksiin luonnosta, otettiin kuvia ja koivuselfie ja mietittiin, mikä laitumen naudoista on sonni. Oikeista vastauksista kerättiin pisteitä.

– Maasto oli vähän vaikea. Reitti opetti paljon asioita ja tehtävät oli hauskasti sovellettu kännyköille, hyppykepeillä Kautialan koulun pihassa viilettävät Suoraman ja Liuksialan 4. luokkalaiset arvioivat.

 

Uusi opsi käytännössä

Uusi opetussuunnitelma korostaa lähiluontoon tutustumista ja päivä toi mahdollisuuden päästä kurkistamaan oman kotikunnan maaseudulle ja sen elämään. Monelle tuli yllätyksenä, että matkan varrella, ihan metsässä on taloja ja siellä asuu joku. Liikuntaakin puolitoistatuntisella radalla tuli kuin vahingossa, eikä valitusta kuulunut lainkaan.

– Täällä pääsi ihan eri tavalla tutustumaan kasveihin ja eläimiin. Nelosluokan ympäristöoppiin kuuluu tutustuminen maatilaan, joten tämä tulee oikeaan aikaan, Suoraman opettajat kertovat.

Reitti kulki Karppilan lihakarjatilan pihapiirin sekä laidunten halki perinteisessä maalaismaisemassa kauniiseen metsään. Matkalla pysähdyttiin syömään Raudanmaan Nuorisoseuran yhteistyössä yritysten kanssa keittämää hernerokkaa.

Päivästä jäi hyvä mieli, mutta kaikki olivat yhtä mieltä siitä, mikä oli hauskinta:

­– Parasta olivat eläimet!

22-vuotias lauhkea Muumi-poni keräsi suuren ihailijajoukon ympärilleen.
Kautialan kotieläinpihassa temmelsivät päivän ajan kanat, kanit, viiriäiset sekä hevonen ja ponit. Papu-hevonen nautti rapsutuksista koko päivän.
Lampaat ovat koululaisten seurana syksyllä toista vuotta. Ahvenanmaanlammas Tinjami on kova juttelemaan. Takana karitsat Sara ja Neilikka.
Silkkikukko Jorma ja kanat.
Muumi-poni oli laittautunut hienoksi.