Kansanedustajavierailu: Pauli Kiuru tutustui Hermannin päiväkodin arkeen

Puhetta laivoista, marjoista ja vähän eduskunnastakin

Pauli Kiuru luki lapsille Rasmus Nalle -kirjaa. Keskustelua syntyi kuin itsestään kirjassa esiintyneiden teemojen ympärille.

– Haluatteko lukea Rasmus Nallea vai Babar-kirjaa? kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) kyselee Hermannin päiväkodin Viljojen lapsilta.

Äänestyksen voittaja on Rasmus Nalle, joten Kiuru alkaa lukea lapsille nallesta ja tämän laivan rakentamisesta.

– Kuinka moni teistä on ollut laivalla? Kiuru kyselee.

Aika moni käsi nousee ylös. Kansanedustajavieras saa myös kuulla, että yksi lapsista on matkustanut laivalla ihan ylhäällä, toinen kertoo Ruotsin-laivalla olleen vähän mekkalaa. Yksi muistelee, kuinka avomerellä laivaa keikutti, ja erään lapsen mielestä laivalla on maailman parasta kaurapuuroa.

– Ja maailman parhaat herkut! yksi lapsista lisää.

Kiuru kuulee myös, että Viljojen 4–6-vuotiaat lapset vierailevat usein lähimetsässä. Metsässä ollaan usein yli kaksikin tuntia kerrallaan. Kiurun kysymykseen parhaasta metsästä löytyvästä marjasta lapset eivät löydä yksiselitteistä vastausta. Ääniä keräävät niin mustikka, metsämansikka, vadelma kuin lakkakin.

Tapaamisen aikana lapset saavat myös kuulla, että Kiuru on töissä Helsingissä eduskunnassa, jossa säädetään lakeja.

– Lait kertovat ihmisille, mitä saa tehdä ja mitä ei. Eduskunnassa me myös mietimme, mihin asioihin Suomessa on varaa laittaa rahaa, Kiuru selittää tarkkaavaiselle kuulijakunnalle.

Keskustelu siirtyy nopeasti uusille urille, kun lapset haluavat tietää, onko Kiuru käynyt uimassa. Ennen kansanedustajauraansa menestyksekkään triathlonuran tehnyt mies vastaa muun muassa uineensa pari vuotta sitten Valkeakoskelta Pälkäneelle.

– Meitä oli kolmen hengen porukka, ja huoltovene meni koko ajan vierellä. Meistä jokainen ui sellaiset 10–11 kilometriä.

Teemaviikko käynnissä

Kiurun perjantainen vierailu oli osa Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikkoa, jota vietetään 21.8.–1.9. Viikon tarkoituksena on tuoda edustajat päiväkoteihin tapaamaan lapsia ja lukemaan heille oman lapsuutensa lempikirjoja. Samalla kansanedustajat pääsevät tutustumaan päiväkotien arkeen. Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle taas tarjoutuu tilaisuus kertoa päättäjille viestiä päiväkotiarjesta iloineen ja suruineen.

Eduskunnan yhteistyökumppaneina teemaviikon järjestämisessä ovat Kuntaliitto ja Lastentarhanopettajaliitto.

Pälkäneeltä lähti terveisiä eduskuntaan

Pauli Kiurun vierailua emännöinyt Hermannin päiväkodin vastaava päiväkodinopettaja Minna-Liisa Virpinen lähetti kansanedustajan mukana terveisiä Pälkäneeltä Arkadianmäelle.

Alalla yksi ajankohtainen huolenaihe on työntekijöiden sirpaloitunut koulutustausta.

– Varhaiskasvatuksessa on töissä päivähoitajia, lähihoitajia, lastenhoitajia, sosionomeja, sosiaalikasvattajia ja päiväkodinopettajia. Kuulumme kaikki vähän eri ammattiliittoihin. Olisi kuitenkin hyvä, jos kaikki ammattikunnat kuuluisivat samaan liittoon: silloin meillä olisi suurempi voima neuvotella esimerkiksi palkkausasioissa, Virpinen mietti.

Toinen Virpisen esiin nostama asia oli päiväkotien ryhmäkoon kasvu. Laki määrittää ryhmäkoon siten, että yli 3-vuotiaiden ryhmässä aikuisia tulee olla yksi seitsemää lasta kohden. Alle 3-vuotiaiden ryhmässä aikuisia tulee olla yksi neljää lasta kohden.

Nykyisin lähes jokaisessa päiväkotiryhmässä on myös erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia. Työntekijät toivovatkin alalle pienempiä ryhmäkokoja. Ryhmäkoon ollessa pienempi aikuisille jää enemmän aikaa vuorovaikutukseen lasten kanssa

– Voimme siis keskittyä varsinaiseen työhömme paremmin ja ehdimme huomioimaan paremmin jokaisen lapsen. Toki teemme tälläkin hetkellä parhaamme. Pitää myös muistaa, että Pälkäneellä ei ole suurennettu lapsiryhmiä niin kuin monessa muussa kunnassa, Virpinen sanoi.

Nykyistä päiväkotien pienryhmätoimintaa Virpinen kehui toimivaksi systeemiksi.

– Esimerkiksi meillä Viljoilla 23 lasta on jaettu neljään pienryhmään, eskarilaiset kahteen ryhmään ja 4-5-vuotiaat niin ikään kahteen ryhmään.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?