Kuhmalahti Pulling veti väkeä kirkonkylän täyteen

Koneet joutuivat koville Kuhmalahti Pullingissa. Kuva: Hannu Söderholm

Isot koneet ja muu tapahtuman oheisohjelma houkuttelivat lähemmäs 1700 henkeä Kuhmalahti Pullingiin. Pulling on traktorien vetokisa, jossa traktorit vetävät vetolavettia pyrkien mahdollisimman pitkään vetoon tai jopa täyteen sadan metrin full pulliin. Lavetti on rakennettu niin, että paino siirtyy vedon edetessä lähemmäs traktoria, jolloin sen vastus kasvaa.

– Mahtoikohan tämä olla koko Kangasalan tämän vuoden suurin yksipäiväinen yleisötapahtuma? Kuhmalahden Yrittäjien puheenjohtaja Petri Täyrönen pohti tyytyväisenä.

Tapahtumassa käynyt kunnanjohtaja Oskari Auvinenkin ihasteli hienoa tapahtumaa ja toivoi siitä syntyvän perinteen.

Tapahtuma järjestettiin nyt toista kertaa, mikä näkyi parantuneina järjestelyinä. Punnituksessa kisakoneet saivat selkeät numerotarrat kylkeensä, jolloin yleisön oli helpompi seurata kisaa, ja kuuluttaja Matti Rauhalahti pystyi kertomaan koneista ja niiden ajajista lisäinfoa. Osa kisakoneista oli ”oman kylän koneita”, ja ilmassa olikin isäntien paikalliskamppailun värettä. Mukana oli näytösvetoja tekemässä myös pari varsinaista pulling kisakonetta. Oman lisänsä tapahtumaan ja osoituksen hevosvoimien väkevyydestä näyttivät Hinausautot Raimo Moision uuden ison hinausauton ja John Deeren ison 9010G metsäkoneen vaikuttavat näytösvedot.

Sillä aikaa, kun vetolavetille lisättiin painoja sarjojen välissä vetokoneiden painojen kasvun mukaan, saatiin nauttia oheisohjelmasta. Tapparan cheerleadereiden kymmenvuotisjuhlia tänä vuonna viettävästä Sparkling Stars -ryhmästä Hilla, Aliisa, Annika ja Elina odottivat innolla tulevaa lätkäkautta ja pääsivät avaamaan kautensa yleisöä lämmittäneellä esityksellä. Rohkeat tytöt toimivat myös painoina puutarhakonesarjassa ja hyppäsivät puisen vetolavetin kyytiin, kun kone kohdalle pääsi.

– Kone ei edes himmannut, kun tyttöjä hyppäsi kyytiin, puutarhakonesarjan voittaja full pullin eli täyden vedon tehnyt Paavo Sjöstedt naureskeli.

Luopioislainen Sjöstedt oli innostunut lähtemään kisaan 9000 kilogramman koneluokassa kisanneen isänsä Pauli Sjöstedtin kanssa.

Paljon oheisohjelmaa

Oheisohjelmaa oli tarjolla reilusti metsäkone- ja rallisimulaattoreista lähtien. Läheisen päiväkodin pihaan oli myös lapsilla pääsy leikkimään. Simrac-rallisimulaattorissa pääsi istumaan ralliautoon ja kokeilemaan Ouninpohjan erikoiskokeen Mutasen risteyksen pätkää. Niina Matinaho istui rohkeasti kyytiin, kun isäntä Janne Matinaho pääsi rattiin.

– Simulaattori oli mielenkiintoinen, kiva kokemus, paitsi silloin kun mentiin metsään. Oikeassa ralliautossa on varmasti hurjempaa, kun nopeuskin on huomattavasti suurempi, Niina Matinaho sanoi.

Kuhmalahden Yrittäjien lisäksi tapahtumaa olivat järjestämässä Kuhmalahden VPK ja Pohjan koulun vanhempainyhdistys. VPK:n naiset tekivät hikisen urakan kahden ison makkaragrillin vieressä ja kalasoppaa keittämällä. Soppakattilallisten määrien laskussa mentiin sekaisin ja makkaraa haettiin lisää kaupasta. Myös vanhempainyhdistyksen naiset hyrisivät tyytyväisinä kiireiseen päivään. Neljä jakelulinjaa osoittautui erittäin toimivaksi systeemiksi, eikä jonoja ollut pahasti syntynyt missään välissä. Onnistuneen tapahtuman jälkeen järjestäjät henkäisevät hetken ennen päätöstä ensi vuodesta, vaikka yleisö kovasti toivoikin tapahtumalle jatkoa.

Outi Pettersson