Kukkovaakunoita, mopopoikia ja muita mielipiteitä Pälkäneellä

Pälkäne on monipuolinen kylä. Mielipiteitä on joka lähtöön, ja yleensä niistä syntyy pieniä kahnauksiakin esimerkiksi Facebook -ryhmissä. Joskus tulee riitaa vaakunasta, joskus mopoista ja joskus maahanmuutosta.

Välillä tuntuu, että sukupolvet ovat sodassa toisiaan vastaan. Sukupolvet eivät kunnioita toisiaan eivätkä toistensa tapoja.

Hyvät tavat ovat pudonneet pois kyydistä varsinkin sosiaalisessa mediassa. Aikuiset tuntuvat syyttävän nuoria kaikesta pahasta, mitä Pälkäneellä tapahtuu. Nuoret taas voivat provosoida tahallaan aikuisia.

Joihinkin hölmöyksiin nuoret syyllistyvätkin. Esimerkkinä tästä on tapaus, jossa alakoululaiset olivat häirinneet ohi kulkevaa mummoa.

Haloo on syntynyt myös esimerkiksi siitä, että nuoriso oleskelee kauppojen pihoilla ja häiriköi asiakkaita. Kyllä. Nuoret ovat näihin asioihin syyllisiä, eikä näin saisi toimia.

 

Mistä nuorten käytös johtuu? Ovatko nuoret aina olleet tällaisia?

Voi olla, mutta kyse voi olla myös ihan kasvatuksesta.

Onko nuorilla ollut tarpeeksi rajoja? Onko kasvatus ollut tarpeeksi hyvää? Onko joku muu kuin oma vanhempi antanut huonoa esimerkkiä?

Vanhemmat sukupolvet etsivät usein syntipukkia meistä. He voivat kuitenkin katsoa peiliin. He ovat kasvattaneet meidät, ja tapamme on opittu heiltä. Emmekä tarkoita vain omia vanhempiamme. Tavat on voitu oppia ihan vain kävelemällä kylällä tai esimerkiksi naapurissa.

Kaikesta ei voi kuitenkaan syyttää kasvatusta. Myös muun muassa kaveriporukassa syntyy typeriä ideoita. Kaveripiiri asettaa paineita. Jos joku menee keulimaan mopolla torille, kaverit odottavat, että kaikki muutkin menevät. Jos taas on se ensimmäinen, joka tekee jotain typerää, saa kovan äijän maineen.

Kaveripiiri on tiivis yhteisö, mutta se asettaa myös paljon paineita. Monet nuoret haluavat kokea hyväksyntää, ja se taas voi ajaa heitä typeriin tekoihin.

 

Välillä tuntuu, että Pälkäneen nuorisoa kohtaan on käynnissä ajojahti. Me teemme välillä typeryyksiä ja virheitä, mutta se, että olemme koko ajan tikun nokassa esimerkiksi erinäisissä Facebook-ryhmissä, ei auta asiaa. Ehkä se voisikin auttaa, jos asiasta ilmoittaisi asiallisesti.

Se, että nuoria kohtaan on heti postauksen alussa negatiivinen asenne, ja postaus onkin vain epäasiallista haukkumista, saa vain raivostumaan ja jatkamaan epäasiallista käytöstä, ihan vain kiusallaan. Me nuoret voisimme ottaa asian paremmin vastaan, jos siitä sanoisi asiallisesti.

Virheet kuuluvat nuoruuteen, mutta niistä oppii, jos haluaa. Halu vain katoaa, jos virheet nostetaan aina isosti esille ja käytöksen parantamiseen käsketään haukkumalla ja käyttäytymällä ensin itse huonosti.

Te olette esimerkkejä. Aikuisia. Käyttäytykää sen mukaan!

 

Onko Pälkäneestä tullut vitsi? Meno Pälkäneen Facebook-ryhmissä on huvittavaa. Mieli pahoitetaan pienimmästäkin asiasta, ryhmässä on feikkikäyttäjiä provosoimassa ja nuoria haukutaan jatkuvasti. Tämä on saanut nuoret seuraamaan huvittuneena ryhmässä käytävää ’’keskustelua’’ ja tekemään näitä valeprofiileita.

Onko Pälkäneestä tai ainakin pälkäneläisten mielipiteistä tullut vitsi? Siltä se ainakin tällä hetkellä vaikuttaa.

Antti Hintikka

Saku Laakso