Esteettömyys palvelee kaikkia vauvoista vaareihin

Tiina Nickberg toimii sisustussuunnittelijana ja esteettömyyskartoittajana pälkäneläisessä Stonefellissä. Harrastus muuttui ammatiksi samalla kun hän muutti Helsingistä Pälkäneelle viitisen vuotta sitten.

Hyvin suunnitellut, toimivat tilat ja sisäänkäynnit helpottavat muidenkin kuin vain ikääntyneiden tai liikuntarajoitteisten elämää. Sisustussuunnittelija, esteettömyyskartoittaja Tiina Nickbergin mukaan sujuvoittavia ratkaisuja kannattaa pohtia jo rakennusvaiheessa, vaikka toki vanhojakin asuntoja voi päivittää elämäntilanteen mukaan.

– Monesti esteettömyyteen liittyvät seikat tulevat ensimmäisen kerran mieleen, kun perheeseen tulee lapsia ja pitäisi saada lastenrattaat sisälle. Esteettömyyttä tarkastellaankin ihmisen koko elinkaaren mukaan vauvasta vaariin, pälkäneläisessä Stonefell Oy:ssä työskentelevä Tiina Nickberg tietää.

Muun muassa kynnykset, kapeat ovet, huono valaistus tai tilojen kaikuminen voivat aiheuttaa  haittaa myös nuorille ja terveille. Monet arkiset toiminnat kuten ostosten kantaminen, peseytyminen ja siivoaminen luonnistuvat helpommin, jos tilat ovat esteettömiä. Imuri kulkee ketterästi kynnyksettömässä asunnossa, ja ostoskassit eivät kolhiinnu ovenpieliin, kun ovet ovat riittävän leveitä, helposti avattavia ja kevyitä. Tilojen toimivuus voi myös joutua syyniin ennakoitua aikaisemmin, jos jollakin perheenjäsenellä menee vaikka vain jalka pakettiin.

– Kun puhutaan kodin esteettömyydestä, monelle ensimmäinen mielikuva ovat laitosmaiset kahvat suihkussa tai suihkutuoli, vaikka nykyään on tarjolla myös esteettisesti hienoja ratkaisuja.

Turvallisuuden ja toimivuuden lisäksi Nickberg on sisustussuunnittelijana sitoutunut pohtimaan myös valintoja viihtyisyyden ja esteettisyyden kannalta. Esimerkiksi remontin yhteydessä voi ennakoida tulevia tarpeita huomaamattomasti, sillä monet ratkaisut on integroitu kalusteisiin tai niiden ulkonäkö on pitkälle harkittua.

– Esimerkiksi pyyheteline voidaan sijoittaa siten, että sitä voidaan myöhemmin käyttää nousemista helpottavana tukikahvana, tai suihkuun voi asentaa pystysuuntaisen tangon, josta pienet lapsetkin voivat ottaa tukea.

Toimivuus ja turvallisuus kulkevat käsi kädessä

Stonefell Oy on Mikko ja Väinö Kivimäen sähkö- ja kylmälaiteasennuksia sekä näiden huoltotöitä tekevä yritys jonka palveluihin kuuluvat sisustussuunnittelijan esteettömyyskartoitusten lisäksi sisustuskonsultaatiot, sisustus- ja tilasuunnittelu sekä myyntistailaus. Yrityksen suunnittelijana Nickberg on erityisen tietoinen sähkötöihin ja valaistukseen liittyvistä ratkaisuista.

– Kun astut pimeään huoneeseen etsimään valokatkaisijaa, kyse on vaivattomuuden lisäksi turvallisuudesta, jos katkaisimet ja pistorasiat ovat oven takana tai vihoviimeisessä nurkassa. Myös palovaroittimen patterit voi asentaa katon sijasta seinään, jottei tarvitse nousta jakkaralle keikkumaan, esteettömyyskartoittaja selvittää sähköasennusten vaikutusta turvallisuuteen.

– Yksityiskotien esteettömyyskartoituksessa tilat ja toiminnot käydään läpi yhdessä asukkaiden kanssa. Erityisesti tarkastellaan kulkuväyliä, kalustejärjestystä ja valaistusta. Otan valokuvia ja teen tarvittavat mittaukset, näiden perusteella laadin raportin ja teen ratkaisuehdokset, hän kuvaa kartoituksen kulkua.

Liikkumisen ja aistimisen vaikeus voi vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin ja yleiseen mielenvirkeyteen.

– Jos kodista on vaikea poistua, niin se voi edesauttaa eristäytymistä tai erakoitumista. Esteiden poistaminen, kuten porrashissien asennus, voi parantaa elämänlaatua monin tavoin, esteettömyyskartoittaja huomauttaa.

 

Kotia voi uudistaa myös pala kerrallaan

Sisustussuunnittelija Tiina Nickbergin mukaan sisustusohjelmat vääristävät helposti kuvaa sisustussuunnittelusta. Monesti kaikki laitetaan kerralla uusiksi budjettia mainitsematta ja lainakalusteet valtaavat huoneet.

– Usein ohjelmissa lähes kaikki vanha heitetään pois ja laitetaan uutta tilalle. Itse lähden siitä, että sisustusta pystyy uusimaan ekologisesti myös vanhaa hyväksi käyttäen.

Sisustussuunnittelija korostaakin sitä, että sisustus tehdään aina asiakkaalle itselleen, hänen tarpeitaan ja mieltymyksiään vastaavaksi. Vieraiden mielipiteet tai kulloisetkin trendit voi unohtaa, jos ne eivät sovi omaan ajatusmaailmaan.

– Mitä pitempään on asunut samassa asunnossa, sitä sokeammaksi saattaa tulla uusille vaihtoehdoille. Suunnittelijaa voi pyytää apuun ratkaisemaan kodin ongelmakohtaa tai elämäntilanteen muuttuessa. Joku hakee vain vahvistusta omalle näkemykselleen, kun suunnittelee pintaremonttia, Tiina Nickberg on huomannut.

Näin syksyisin sisustuksessa pohditaan usein valaistusta. Hämärtyvät illat paljastavat sekä sisä- että ulkovalaistuksen puutteet. Myös kylmä kesä on vaikuttanut sisustusvimman ajoittumiseen.

– Ihmiset ovat olleet tavallista enemmän sisällä, joten moni on kiinnittänyt huomiota kodin sisustukseen jo kesällä, sisustussuunnittelija naurahtaa.

Sisustuskonsultaatiossa pureudutaan johonkin sisustuksen ongelmakohtaan ja suunnittelija tarjoaa ratkaisuja jo paikan päällä.