Apuun vaikka järven pohjaan

Arto Aspila on työskennellyt yrittäjänä heinäkuusta alkaen.

Syksyllä mökkien omistajat ovat kiireisiä, kun on aika pistää kesämökki talviteloille. Piha-alueilla riittää siistittävää, ja mökin pienet kauneusvirheetkin olisi hyvä korjata ennen talvea.

– Meillä on riittänyt toistaiseksi töitä mukavasti. Olemme tehneet monipuolisesti töitä sekä mökeillä että omakotitaloissa, pälkäneläinen yrittäjä Arto Aspila Sydän-Hämeen Mökkitalkkareista kertoo.

Aspila pisti Sydän-Hämeen Mökkitalkkarit pystyyn yhdessä ystävänsä Hannu Lehtimäen kanssa heinäkuussa. Tuoreena yrittäjänä Aspila kertoo hieman jännittävänsä tulevaa syksyä ja talvea. Mies kertoo varautuneensa siihen, että talvella yrityksen toiminta saattaa hiljentyä kesän ja syksyn jäljiltä.

– Vaikka mistäpä sitä varmaksi tietää. Meillä on mönkijät ja moottorikelkat omasta takaa, joten pääsemme tekemään hommia hyvin talvellakin, vaikka sitten johonkin mökkisaareen. Meillä on hyvä valmius kuljettaa saaressa sijaitseville mökeille esimerkiksi polttopuuta.

Tähän asti mökkitalkkareita on kaivattu esimerkiksi nurmikon leikkuutyöhön, pusikoiden raivaukseen, kattojen ja räystäskourujen puhdistustöihin ja laitureiden kuntoonlaittoon. Yritys tekee töitä pääasiassa Pälkäneen ja Kangasalan seudulla, mutta tarvittaessa toimeksiantoja otetaan vastaan kauempaakin.

– Töitä on mökkien lisäksi riittänyt yllättävänkin paljon omakotitaloissa.

Mökkitalkkarin palveluksia ovat kaivanneet erityisesti iäkkäämmät ihmiset, joiden voimat eivät enää tahdo riittää oman talon pihatöihin ja pieniin kunnostustöihin.

Keväällä, kesällä ja syksyllä Aspila tarjoaa myös sukelluspalvelua.

– Lyhyesti sanottuna sukellan järven pohjasta avaimia, puhelimia tai muita tärkeitä esineitä, mikäli niitä on jostain syystä veteen päätynyt. Useimmiten niitä tippuu veteen laiturilta, mutta meillä on valmiudet sukeltaa tarvittaessa hieman syvempäänkin veteen, sukellusta harrastava Aspila sanoo.

Pälkäneen ja Kangasalan järvet ovat sikäli kiitollisia sukeltaa, että ne ovat melko kirkasvetisiä.

– Esimerkiksi Pälkänevedessä näkee sukeltaa aika syvälle ilman ylimääräisiä valonlähteitä, kun taas esimerkiksi Näsijärvessä on pilkkopimeää jo aika matalassakin vedessä, Aspila tietää.

Arto Aaspila (kuvassa) ja Hannu Lehtimäki ovat valmita auttamaan mökkien ja omakotitalojen kunnossapitotöissä.

Yrittäjäksi käytännön kokemusten kautta

Sekä Aspila että Lehtimäki tekevät mökkitalkkarin hommia sivutöinään.  Apuun ennätetään silti toisinaan myös päiväsaikaan, sillä Aspila tekee päätoimenaan kolmivuorotyötä tamperelaisella tehtaalla. Päivystys pelaa kuitenkin ympäri vuorokauden, joten miehille sopii soittaa periaatteessa koska vain. Poissuljettua ei ole sekään, että pälkäneläismiehet intoutuisivat jossain vaiheessa päätoimisiksi yrittäjiksi.

– Olen työskennellyt tehtaalla kaksikymmentä vuotta, ja mökkitalkkarin työ on ollut mukavaa vaihtelua tavallisiin töihin, Aspila sanoo.

Ajatus yrittäjyydestä syntyi käytännön kokemusten kautta. Aspilalla on aina ollut tapana käydä auttelemassa sukulaisia ja ystäviä kodin ja mökkien pikkutöissä.  Kun pihatöihin vaadittava kalustokin löytyi kaksikolta jo omasta takaa, oli päätös yrittäjyydestä helppo.

– Ei ollut mitään taloudellista riskiä, kun ei tarvinnut tehdä alkuun juurikaan investointeja, Aspila toteaa.