Inkan ja Lakun yhteinen lukuhetki

Inka Saukon mielestä lukeminen Laku-koiralle oli tosi kivaa.

6-vuotias cavalier Laku kuuntelee herkeämättä, kun 8-vuotias Inka Saukko lukee. Kun Inkan äänenpaino muuttuu, koira reagoi selvästi. Välillä Laku vaihtaa asentoa, mutta muuten se makailee lattialla täysin tyytyväisenä. Kun kirja on luettu, koiraa alkaa väsyttää.

– Tämä oli Lakulle selvästikin hyvä iltasatu, koiran omistaja Arlene Heikkinen nauraa.

Inkan mielestä koiralle lukeminen oli tosi mukavaa. Suoraman koulun kakkosluokkalainen kertoo lukevansa mieluiten eläinaiheisia kirjoja. Lakulle tyttö luki Ihanat ponit -nimistä kirjaa.

Kennelliiton lukukoirille pääsi lukemaan viime keskiviikkona Kangasalan pääkirjastossa. Syksyn aikana koirat vierailevat kirjastossa vielä neljästi.

– Tämä toiminta alkoi meillä viime keväänä ja nyt jatketaan, Petra Julin Kangasalan kirjastosta kertoo.

Koira ei arvostele

Lukukoiralle lukeminen on osa lukemaan innostamista. Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä. Koiran läsnäolo myös rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä.

– Olen toiminut Lakun kanssa aiemmin kaverikoirana ja ajattelin, että lukukoiratoimitakin sopisi meille hyvin. Kurssit kävimme kesäkuussa, Arlene Heikkinen kertoo.

Kennelliiton lukukoiran tulee olla yli 2-vuotias, perusterve, ihmisystävällinen koira, joka on perusluonteeltaan sopiva lukukoiratoimintaan. Toimintaan mukaan tulevalta koiralta edellytetään myös kykyä työskennellä toisten koirien läheisyydessä.

Lukukoiraohjaajan tulee puolestaan olla täysi-ikäinen ja Kennelliiton jäsen. Lukukoiraohjaajan tulee suorittaa Kennelliiton lukukoirakurssi ja sitoutua sovittuihin toimintatapoihin.

– Lukuhetken jälkeen lapsi saa halutessaan silitellä koiraa ja antaa tälle pienen herkun. Omat kokemuksemme lukukoiratoiminnasta ovat todella hyviä, Heikkinen sanoo.