Voimistelua hevosen selässä

Susanna Marttila vikeltää C’est Moi -nimisen hevosen selässä.

Ensi kuulemalta vikellys on vaativa laji: näyttävien voimistelutemppujen tekeminen hevosen selässä ei vaikuta kovin helpolta. Vikellystä harrastava Susanna Marttila kuitenkin oikoo käsityksen nopeasti.

– Aloittelijakin pääsee itse asiassa tekemään aika paljon heti ensimmäisistä tunneista lähtien. Liikkeitä on eritasoisia, Marttila tietää.

Maailmanhuiput tekevät jopa kolmoisvoltteja hevosen selässä, ja vaativampiin suorituksiin kuuluvat myös kärrynpyörä ja käsilläseisonta. Aloittelijoiden tunneilla lähdetään liikkeelle seisomisesta ja esimerkiksi vaa’an tekemisestä hevosen selässä.

– Liikkeitä tehdään eri tasoilla eli seisten, istuen ja maaten. Niitä tehdään myös etu- ja takaperin sekä sivuittain, Marttila listaa.

Vikellyksessä kilpaillaan käynnissä ja laukassa, ja joko yksin, parina tai joukkueena. Tasoja on kolme: A on vaativin, B:ssä ovat juuri laukkaan siirtyneet, ja C-taso on avoin kaikille.

Kilpailuissa esityksiin kuuluvat liikkeiden lisäksi musiikki, kampaukset ja asut sekä taiteellisuus. Tuomaristo arvostelee ratsastajan ja hevosen toiminnan lisäksi myös esteettisyyttä ja sommittelua. Laji vaatii voimaa, hyvää kehonhallintaa ja liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiokykyä ja notkeutta.

– Monipuolinen laji myös harjoittaa näitä kaikkia, joten vikellys parantaa kehonhallintaa monella eri tavalla, Marttila muistuttaa.

Vikellys on lajina kovassa nousussa, ja tämän myötä kisojenkin määrä on kasvanut. Tänä vuonna Suomessa järjestetään kuusi kilpailua, joista yksi, kansainvälinen Pohjoismaiden mestaruuskilpailu järjestetään ensi viikonloppuna Järvenpäässä.

Kurssi alkaa Pälkäneellä

Hämeenlinnassa asuva Marttila on ratsastanut 5-vuotiaasta asti. Vikellyksen hän löysi kolmisen vuotta sitten antaessaan maajoukkuevikeltäjille vinkkejä hyvästä hevosesta.

– Innostuin siinä samalla kokeilemaan vikellysliikkeitä itsekin ja lähdin aikuisten alkeiskurssille. Jäin koukkuun heti, Marttila naurahtaa.

Lokakuussa Marttila aloittaa tuntien pitämisen Pälkäneen KR-Talleilla. Suunnitelmissa on järjestää kaksi ryhmää eli omansa aikuisille sekä lapsille ja nuorille. Ryhmät kokoontuvat maanantaisin.

– Toivottavasti saadaan paljon innostunutta väkeä tunneille. Ilmoittautumisia on ainakin tullut jo mukavasti, Marttila sanoo.