Oletko mennyt kasaan viisi senttiä?

Usein lääkäri tai hoitaja kysyy potilaalta vastaanotolla pituuden ja painon, mutta harvoin ne mitataan. Se olisi kuitenkin tärkeää, sillä pituuden lyheneminen aikuisiällä yli viidellä senttimetrillä voi olla merkki luukadosta eli osteoporoosista.

– Lähes jokainen menee kasaan iän myötä muutaman sentin. Usein lyheneminen on niin vaivihkaista, ettei sen määrää tule huomanneeksi ilman mittausta. Siksi ihmisen olisi tärkeää muistaa nuoruuden pituusmittansa ja käydä myös aikuisena mittauttamassa itsensä, yleislääketieteen erikoislääkäri Maiju Helin sanoo.

Hän kertoo keskiviikkona 27.9. kello 18 alkaen Rautahovissa (Rautajärventie 30) osteoporoosista. Diabeetikoilla on muita suurempi riski luiden haurastumiseen, ja voidaan puhua diabetoporoosista.

– Kun hauraat nikamat menettävät korkeuttaan ja aiheuttavat kovia kipuja, ihminen menee lääkäriin, mutta joskus murtumat ovat lähes oireettomia. Jos housunlahkeet ovat käyneet pitkiksi, on syytä aloittaa osteoporoositutkimukset.

Maiju Helin kertoo keskiviikkona Rautahovissa osteoporoosin tutkimuksista, ehkäisystä ja hoidosta.

Hyvässä kunnossa oleva luusto ei pääse painumaan kasaan. Siksi on tärkeää pitää huolta kunnostaan.

Maiju Helin antaa keskiviikkoisessa tilaisuudessa neuvoja niin sairauksien ehkäisyyn kuin hoitoonkin. Luopioisten diabeteskerhon ja Kukkian maa- ja kotitalousnaisten järjestämään maksuttomaan tilaisuuteen on vapaa pääsy.