Vatialan kirjaston omatoimikäyttö alkaa maanantaina

Vatialan kirjasto ottaa omatoimiaukioloajat käyttöön ensi maanantaista alkaen. Nykyiset täyden palvelun aukioloajat säilyvät entisellään, mutta niiden lisäksi aamuihin, iltoihin ja viikonloppuihin tulee aikaa kirjaston omatoimiseen käyttöön.

Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökohtaista palvelua. Sisään pääsee PIKI-kirjastokortilla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Kirjastossa voi lukea ja työskennellä, noutaa varauksia sekä palauttaa ja lainata aineistoa automaateilla. Käytettävissä on myös tietokoneita, langaton verkko ja kopiointi-, skannaus- ja tulostusmahdollisuus.

Henkilökunta opastaa palveluaikoina kirjaston omatoimikäyttöön. Omatoimikirjaston käytölle ei ole ikärajaa, vaan kirjastoon ovat tervetulleita kaikenikäiset asiakkaat. Asiakas on vastuussa kirjastokortillaan sisään tulleiden muiden henkilöiden käyttäytymisestä. Asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä.

Opasteet helpottavat asiointia. Tilaa valvotaan tallentavin kameroin. Kun omatoimiaika päättyy, kuulutus pyytää asiakkaita poistumaan. Epäselvyyksistä ja ongelmista voi jättää viestin henkilökunnalle.

Jatkossa kirjasto on auki maanantaista torstaihin kello 7–21, perjantaina ja lauantaina 7–18 ja sunnuntaina 7–21. Aukioloaika siis laajenee 67 tunnilla viikossa yhteensä 92 tuntiin. Asiakaspalvelua on jatkossakin tarjolla 25 tuntia viikossa.

Henkilökunta on paikalla tuttuun tapaan maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 10–15, tiistaisin ja torstaisin 13–19 ja perjantaisin 12–15.

Omatoimiaika on ollut käytössä sadoissa pohjoismaisissa kirjastoissa jo pitkään. Viime vuosina se on yleistynyt myös Suomessa. Pirkanmaalla jo ainakin seitsemän kirjastoa tarjoaa asiakkaille mahdollisuutta asioida omatoimisesti varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Kesästä alkaen omatoimisesti on päässyt kirjastoon esimerkiksi Luopioisissa. Aluehallintovirasto myönsi Kangasalan hankkeelle 9000 euron avustuksen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?