Kauneutta – ja jotain vielä enemmän

Tiia Ennala työskentelee luonnonkosmetiikkayrityksessä ja kuvaa kauneutta sekä harrastuksessa että työssä.

24 h kauneutta -valokuvanäyttely on oodi suomalaiselle naiskauneudelle. Kuvaajana on pälkäneläinen Tiia Ennala, joka on ollut myös kameran toisella puolella. Vuonna 2010 hän sijoittui toiseksi Huippumalli haussa -ohjelmassa ja teki sen jälkeen pari vuotta mallin töitä Paparazzi-mallitoimiston listoilla. 20-vuotiaana silloinen Tiia Hakala katsoi, että ura mallimaailmassa on koettu ja on hyvä hetki tarttua uusiin haasteisiin.

– Silloin haluttiin tosi nuoria ja tosi hoikkia malleja. Minun olisi pitänyt katsoa entistäkin tarkemmin mitä syön ja brändäytyä selvästi vanhemmaksi. Vaikka duuni oli rankkaa, olen kiitollinen niistä vuosista, jotka sain tehdä mallin työtä, hetken Milanossakin asunut Ennala toteaa.

Jotain aitoa, jotain enemmän

– Kaipasin itselleni järjestelmäkameraa, mutta digikuvaus ei tuntunut omalta. Automaattitarkennuksineen se tuntui jotenkin huijaukselta. Halusin tehdä säädöt itse.

Audiovisuaalisen alan koulutuksen käynyt aviomies tuli hätiin ja löysi ratkaisuksi peilittömän digitaalikamerarungon, johon voidaan liittää filmiajan käsisäätöisiä objektiiveja. Parin mukaan etuna on valon piirtyminen kauniimmin kuin kokonaan digitaalisissa ratkaisuissa. Lisäksi laadukkaita linssejä saa edullisesti käytettynä. Samalla keväällä 2016 uudelleen käynnistynyt kuvaaminen siirtyi aivan toiselle tasolle, kun kuviin tulivat mukaan ihmiset.

– Heti kun kehtasin, pyysin tuttuja malleja kameran eteen. Puolessatoista vuodessa olen järjestänyt ainakin 140 kuvaukset eri miljöissä. Kauneuden maailma voi olla tosi pinnallinen, ja siksi haluan vangita kuviini jotain syvempää, jotain enemmän, aitoja tunnetiloja ja yhteyttä kuvattaviin tavoitteleva Ennala kertoo.

Ennala kutsuttiin Tampere Camera Fair -valokuvaustapahtumaan pitämään omaa näyttelyä, joka on esillä Lielahden kartanossa vielä tämän kuun loppuun. Näyttelyteemaa miettiessä pariskunta päätyi 24 tunnin kuvausmaratoniin.

Tiia ja Joonas Ennalaa yhdistää visuaalisuus ja toiselta saa aina kommentit omiin töihinsä. Joonas Ennala piirtää ja tekee audiovisuaalisen alan keikkoja.

– Ahdisti, kun tuntui, etten ehdi työkiireiden vuoksi kuvata. Sitten Joonas ehdotti, että mikset kuvaisi 24 mallia yhdessä vuorokaudessa. Kuvaukset järjestettiin ympäri Tamperetta yksi jokaiselle vuorokauden tunnille. Yllättäen olin energinen ja ihan fiiliksissä, vaikka tuuli ihan hirveästi, lämpöä oli 8–12 astetta ja vettäkin tuli välillä, Ennalaa huvittaa jälkikäteen.

Mukana oli myös useita kangasalalaisia malleja, jotka ovat tuttuja pari vuotta sitten Wedding & Fashion 2015 ja Home & Fashion 2016 -tapahtumien yhteydessä järjestetystä Kangasalaface-mallikilpailusta. Kuvien paikalliskauneudesta vastaavat kangasalalaiset Melike Uludag, Helmi Palonen, Laura Gijsbertse ja aitoolaislähtöinen Tea Eskola.

Aitoolaislähtöinen Tea Eskolan kuvattiin illalla kello 19 aikaan.
Melike Uludag kello 16.
Laura Gijsbertse kuvattiin yöllä yhden aikaan.
Mallina Helmi Palonen kello 17.

Tuolloin pariskunta pyöritti vielä Kangasalan kirjaston alakerrassa Kahvila Novelliaa, ja Tiia Ennala oli hallituksen jäsenenä Kangasalan yrittäjissä, jotka järjestivät molemmat tapahtumat. Jälleen uusi ura urkeni, kun messuille osallistuneesta luonnonkosmetiikan maahantuontiyritys Mirazista kysyttiin, josko Ennala tietäisi jonkun, joka voisi ryhtyä kasvavan kangasalalaisfirman myynti- ja markkinointiassistentiksi.

– Mitä sellainen tekee, minua voisi kiinnostaa, Raikusta käsin yläasteen ja Tampereella Ahlmanilla ravintola-alan koulutuksen käynyt Ennala muistaa sanoneensa.

Nuoren naisen kyvyt oli huomattu, ja haastattelun jälkeen Ennala palkattiin. Hän aloitti uuden työt viime vuoden lokakuussa Mirazissa, ja kahvila laitettiin myyntiin. Kuten kauniiden naisten kuvissa, 26-vuotias nainen haluaa, että kosmetiikassakin on jotain enemmän. Siksi luonnonkosmetiikkaan erikoistunut firma tuntui heti oikealta, ja assistenttiuskin on jo muuttunut myyntipäällikön pestiksi.

– Olen erittäin tyytyväinen, saan työssäkin tehdä malli- ja tuotekuvauksia, Ennala toteaa.