Varavoiman väki rientää apuun, jos elämältä putoaa pohja pois

 

Arja Marttala (vasemmalla), Pia Kirvesoja ja Juuliska Jokinen Varavoiman toimintaa suunnittelemassa.
Juuliska Jokinen (vasemmalla), Pia Kirvesoja ja Arja Marttala Varavoiman toimintaa suunnittelemassa.

Kuhmalahdelle ja Sahalahdelle ollaan kokoamassa vapaaehtoisten auttajien ryhmää, joka antaa ensihädän apua suuren kriisin kokeneelle perheelle tai yksittäiselle henkilölle. Pälkäneellä vastaava Varapäre-ryhmä on auttanut esimerkiksi tulipalossa kotinsa ja omaisuutensa menettäneitä ihmisiä.

–Kuhmalahti on alueena yksin liian pieni, siksi ajattelin, että mukaan on hyvä ottaa myös Sahalahti, idean Kuhmalahdella asuva kehittelijä Pia Kirvesoja sanoo.

Kirvesojalla ja hänen rinnallaan Varavoima-ryhmän toiminnan suuntaviivoja vedelleellä Arja Marttalalla on molemmilla takanaan pitkä hoitoalan kokemus. Ammattivaatimuksia ryhmään pääsylle ei kuitenkaan ole, sillä mukaan voi lähteä jokainen, joka haluaa vapaaehtoisesti auttaa lähimmäisiä suuressa hädässä.

–Tavallisen ihmisen tavallisilla taidoilla pärjää, Marttala vahvistaa.

–Ketään ei lähetetä apua tarvitsevien luokse yksin. Mukana on aina toinen ihminen, Kirvesoja lisää.

Perjantaina viritetystä toiminnasta saa tietoa Varavoiman avoimesta facebook-ryhmästä. Yllättävän katastrofaalisen tilanteen sattuessa kohdalle avunpyyntöpuheluihin vastaa Arja Marttala numerossa 0400 951 878 ja Pia Kirvesoja numerossa 040 70 53 852.

 

Ei viranomaisten

työn korvaajiksi

 

Varavoiman väki lähtee liikkeelle, kun yksilön tai perheen elämään iskee kohtuuttomat seuraamukset aiheuttava kriisi. Kyse voi olla esimerkiksi kodin tulipalosta, jossa asukkaille jää vain vaatteet päälle tai muusta henkilökohtaisesta onnettomuudesta.

Auttajat kartoittavat tilanteen ja avustavat tarvittaessa hätämajoituksen ja ruokahuollon järjestämisessä, tekevät ylipäänsä kulloinkin tilanteen mukaan tarvittavaa talkootyötä.

–Me autamme kolmen, neljän ensimmäisen kriittisen päivän aikana. Sen jälkeen viranomaiset ottavat homman hoitaakseen. Me emme korvaa viranomaistyötä, painottaa Arja Marttala.

–Apua saa yhdellä puhelinsoitolla. Kun on suuri hätä, niin ei jaksa täytellä mitään kaavakkeita, Kirvesoja muistuttaa.

Hän tarkentaa vielä, että kyse on kerrallaan nimenomaan lyhytkestoisesta toiminnasta. Varavoimasta ei lähdetä esimerkiksi tekemään lumitöitä yhteen kohteeseen koko talveksi.

 

Perhe ei saanut

apua kunnalta

 

Pia Kirvesoja olisi itse tarvinnut vapaaehtoisia auttajia kotiinsa muutama vuosi sitten, kun perheen tytär sairasti. Tytär joutui Helsinkiin leikkaukseen, jonka tehneet lääkärit edellyttivät molempien vanhempien lähellä oloa operaation aikana.

–Kysyin kunnalta, saisimmeko sieltä apua pyörittämään perheen arkea ja kuljettamaan pienimpiä lapsia päivähoidossa kahdeksi vuorokaudeksi. Ei sitä saatu. Silloin ajattelin, että ei voi olla totta.

Ajatus vapaaehtoisten auttajien ryhmän perustamisesta lähti itämään tuosta omakohtaisesta avun tarvitsemisen kokemuksesta. Nyt muodostetusta Varavoimasta ensihädän apua saa nopeasti, sillä niin Kirvesoja kuin Marttalakin lupaavat vastata puhelimeen, soi se sitten mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Varavoima toimii SPR:n Kuhmalahden osaston sateenvarjon alla omana toimintaryhmänään. SPR:n taustatuki tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Varavoima voi tarjota SPR:n kotimaan avun kautta kaiken menettäneelle perheelle hygieniatuotteet ja vaatekerran.