Tietotekniikkaa senioreille: Vanhusten viikolla iäkkäitä ihmisiä rohkaistaan tietokoneiden ja älylaitteiden pariin

SeniorSurf -päivänä kynnys on matala ja kysymys vapaa  

Tästä lähdetään surffaamaan. Aloittelijalle ensimmäinen napautus on jännittävin, sitten mennäänkin jo hyvää vauhtia, tietää Riitta Ranta.

SeniorSurf -päivä on erityisesti vanhuksille suunnattu matalan kynnyksen tutustumisretki tietotekniikkaan. Pälkäneellä tapahtuma järjestetään molemmissa Ikäpisteissä, Onkkaalassa  lokakuun 3. ja Luopioisissa 4. päivä.

Tietokoneiden, sovellusten, netin ja älylaitteiden maailmaan opastamassa ja sitä esittelemässä ovat Riitta ja Markku Ranta, jotka ohjaavat myös Pälkäneellä toimivaa seniorien Nettikerhoa. Lisäksi paikalla on muitakin nettikerholaisia.

SeniorSurf-päivä  sisältyy lokakuun ensimmäisellä viikolla vietettävään valtakunnalliseen Vanhusten viikkoon. Vanhustyön keskusliitto on tuottanut opetusmateriaalia päivää varten, mutta tavoitteena on suunnitella paikalliset tapahtumat kävijöiden tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Iäkkäiden ihmisten tietotekniikkataidot  vaihtelevat  laidasta laitaan.  Yli 80-vuotiaiden joukossa on suvereeneja taitajia, jotka hoitavat kännykällään somet, nettihaut, pankkiasiat ja kuvien käsittelyt, ja on toisia, jotka eivät ole koskaan käyttäneet tietotekniikkaa. Myös ihmisten tarpeet tietotekniikan suhteen vaihtelevat: toiset haluavat siitä vain välttämättömän, toiset säännöllisen harrastuksen.

– Päivän sisältö riippuu siitä, mitä ihmiset haluavat tietää. Meillä on mahdollisuus opastaa esimerkiksi verkkopankin ja Omakannan käytössä, jotka ovat ikäihmisten eniten tarvitsemia palveluja. Tai kertoa sosiaalisen median käytöstä, virusturvasta, pilvipalveluista, mikä vain kävijöitä kiinnostaa, Riitta Ranta kertoo.

Muuten SeniorSurf-päivä on tavallinen Ikäpistepäivä, johon kuuluvat  kahvi ja jumppahetki.

 

 

Uskallatko napata tablettia?

SeniorSurf-päivä on kaikille avoin riippumatta siitä, onko tietotekniikan käyttäjänä aloittelija vai kokenut. Aivan erityisesti päivä on suunnattu niille, jotka eivät käytä tietotekniikkaa ja älylaitteita ollenkaan.

Välttämättä kävijällä ei tarvitse olla edes valmista kysymystä, vaan paikalle voi tulla katselemaan ja kuuntelemaan ja miettimään, mitä kysyisi. On hyvä muistaa, että SeniorSurf-päivänä tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.

– On paljon iäkkäitä ihmisiä, joille tämä maailma on vielä tuntematon. Aloittaminen on yleensä korkein kynnys  –  sitten kun on uskaltautunut sen yli, uskaltaa paljon muutakin, Riitta Ranta sanoo.

Ikäpisteessä on tilaisuus kokeilla tablettia ja kannettavaa ensi kertaa elämässään tai seurata vieressä, kun joku muu käyttää niitä. Samalla voi kysellä neuvoja, millainen laite voisi parhaiten palvella omia tarpeita.

–  Esimerkiksi, jos puhelinta tarvitaan vain soittamiseen, älykännykän hankkiminen ei välttämättä kannata. Silloin kun näkö on heikentynyt tai käsi epävarma, tabletilla on pientä puhelinta helpompi  käyttää erilaisia palveluja, Riitta Ranta muistuttaa.

SeniorSurf-päivät Pälkäneellä:

Onkkaalan Ikäpiste, tiistai 3.10. kello 10.30 – 14.00, Perhekeskus Pirtti, Keskustie 1

Luopioisten Ikäpiste, keskiviikko 4.10. kello 10.30 – 14.00, Luopioisten Seuratalo, Seuratie 1

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?