Vapautemme suojelijoiden muistolle

Havuseppele laskettiin Pälkäneen sankaripatsaalle kello 11. Airuina oli Pälkäneen yhteiskoulun oppilaita.

 

Kostian koulun viides-  ja kuudesluokkalaiset olivat seuraamassa Pälkäneen reserviläisjärjestöjen seppeleenlaskua  viime perjantaina, kun Suomen Sotaveteraaniliitto juhli 60-vuotispäiväänsä.  Airuina oli neljä Pälkäneen yhteiskoulun oppilasta. Lippuvartion ja seppeleen laskun hoitivat reserviläiset.

Sotaveteraaniliiton toivomus oli, että jokaisella Suomen sankarihaudalla laskettaisiin seppele kello 11 ja että koululaiset osallistuisivat tapahtumaan olemalla sekä yleisönä että mukana ohjelmassa. Pälkäneellä oppilaan puhetta ei kuultu, mutta paikallisen reserviupseerikerhon puheenjohtaja Vesa Mellavuo puhui ennen seppeleen laskua.

– Sotiemme veteraaneja ja invalideja, nyt yli 90-vuotiaita on joukossamme yhä vähemmän. Veteraanien tunnuslauseena, perintönä nuoremmille sukupolville on sanonta ”veljeä ei jätetä”. Suomen tulisi olla sellainen, että jokainen koululaisesta vaariin voisi tuntea oman elämänsä arvokkaaksi ja tärkeäksi, hän sanoi.

 

Perinnön välitystä nuorille

Veteraaniväki seurasi, kun Kostian koulun oppilaat ryhmittyivät paikalleen kirkon portaille.

Suomen sotaveteraaniliitto on suomalaisten sotaveteraanien valtakunnallinen etujärjestö ja sotaveteraaniyhdistysten keskusjärjestö, joka perustettiin 29. syyskuuta 1957 Rintamamiesten asutusliittona. Nykyisen nimensä se sai seitsemän vuotta myöhemmin. Suomen sotaveteraaniliitto on Suomen suurin veteraanijärjestö. Virallista valtakunnallista 60-vuotisjuhlaa vietettiin Helsingin Messukeskuksessa viime perjantaina.

Sotaveteraanien perintöä halutaan välittää nuorille niin kauan, kuin veteraanisukupolven edustajia on vielä kertomassa asioista. Reserviläisjärjestöt auttavat tiedon ja perinteiden välittämisessä. Koululaisten ottaminen mukaan seppeleenlaskujuhlallisuuksiin oli yksi avaus nuoriin päin.

Pälkäneen reserviläiset aikovat  jatkaa yhteydenpitoa koulujen kanssa myöhemmin sovittavalla tavalla.