Palkitun sarjakuvataiteilijan näyttely galleriassa

Tommi Musturin taidetta on esillä Kangasala-talon galleriassa 5.11. asti. Kuva: Tommi Musturi

Kansainvälisillä näyttelyareenoilla toimiva sekä Puupäähatulla palkittu sarjakuva- ja kuvataiteilija Tommi Musturi tuo Kangasalle näyttelykokonaisuuden Selviytyjät / The Survivors. Näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 11.10.–5.11. Näyttely e koostuu Musturin sarjakuvista, piirroksista, maalauksista ja kirjoista.

Tommi Musturi (s. 1975, TaM) on Juupajoelta kotoisin oleva sarjakuva- ja kuvataiteilija. Hänen sarjakuvaromaanejaan on käännetty suomen lisäksi kahdeksalle eri kielelle ja töitään julkaistu lukuisissa julkaisuissa Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Musturin sarjakuvat ovat usein sanattomia ja näennäisen tapahtumattomia. Hän hyödyntää symbolismia käsitellen olemassaolon kysymyksiä – yksilöä, yksinäisyyttä, luontoa ja vapautta. Musturi toteuttaa työnsä eri tekniikoilla, piirroksen syntyessä sanottavasta.

Toivon kirjat on Musturin vuonna 2005 alkanut viisiosainen albumisarja, joka kertoo keski-iän ylittäneen pariskunnan arjesta Pirkanmaan maaseudulla. Samuelin matkassa (2009) ja Suurin piirtein Samuel (2016) -sarjakuvaromaanit taas tuovat lukijan eteen sanattoman, haamunkaltaisen olennon ja tämän omalakisen fantasiamaailman.

Sarjakuvien lisäksi Musturi on julkaissut useita kuva- ja taiteilijakirjoja sekä toimittanut kymmenen osaa Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa palkittua nykysarjakuva-antologiaa Glömp. Hän on myös ollut mukana lähes 200 yksityis-, ryhmä- ja yhteisnäyttelyssä eri puolilla maailmaa. Hän on toiminut aktiivisesti kustannustoimittajana ja julkaisijana omalla taiteilijanimellä Boing Being (1995–) sekä sarjakuvakustantamossa Huuda Huuda (2006–2016).

Musturi asuu Tampereella ja työskentelee osana Helsingistä ponnistanutta Kutikuti-nykysarjakuvayhdistystä. Tällä hetkellä hän tekee töitä uuden työnimellä ”The Future” kulkevan sarjakuvakokonaisuuden kanssa, joka on kertomus ihmiskunnan historiasta, nykyisyydestä ja mahdollisista tulevaisuuksista.

Vuonna 2011 Suomen sarjakuvaseura myönsi Musturille Puupäähattu-tunnustuspalkinnon. Musturin viimeisin teos Suurin piirtein Samuel palkittiin vuonna 2017 Vuoden huiput -kilpailun kultahuipulla.

Tommi Musturin taidetta on esillä Kangasala-talon galleriassa 5.11. asti. Kuva: Tommi Musturi
Tommi Musturin taidetta on esillä Kangasala-talon galleriassa 5.11. asti. Kuva: Tommi Musturi