Martat juhlatuulella

”Kuinkas tää kuuluu taittaa?”… Lautasliinojen maailmaan perehtymässä Iida (vasemmalla), Matilda ja Marja-Liisa Timberg sekä Hanna Pietilä ja Pirjo Kukkonen. Seija Pietilästä näkyy kuvassa vain häivähdys.

Aitoon Martat omisti syksyn ainoan ruokakurssi-iltansa Suomen juhlavuodelle. Juhla-aterian valmistus kiinnosti niin montaa kokkailijaa naapurikyliä myöden, että muutama ilmoittautunut jäi varapaikoille. Tuula Kylä-Laason vetämälle kurssille pääsi parikymmentä innokasta, joista kolmasosa oli järjestäjiä ilahduttavasti ensikertalaisia.

Hilkka Salmisen taitavissa käsissä syntyy perunasalaatti, joka voittaa einestehtaiden majoneesimössöt 100-0.

Aitoon koulun pieni opetuskeittiö – joka palvelee koulupäivisin kuvaamataidon luokkana! – ei olisi sovinnolla isompaa kokkiporukkaa vetänytkään. Tälläkin määrällä jouduttiin hieman jonottelemaan työvälineitä. Etenkin uunien vähyys viivästytti ruoan valmistumista. Ahtaus ei kuitenkaan tippaakaan himmentänyt yhdessä tekemisen iloa.

Kylä-Laason kokoama menu oli kooste Marttojen juhla-ateriakirjasen kolmesta ateriasta. Varhaiskesän, sadonkorjuun ja Itsenäisyyspäivän teemat sulautuivat sopuisasti maukkaaksi ateriakokonaisuudeksi. Varhaiskesän ruokiin tarvittavia raaka-aineitakin löytyi vielä aina retiisejä myöden.

Juhlavuoden teeman mukaisesti likipitäen kaikki ainekset ovat luonnollisesti kotimaisia. Marttojen tapaan ruokalajit ovat maanläheisiä ja helppoja valmistettavia ilman hienostelevaa pipertelyä.

Ja kaikki todistetusti erittäin herkullisia!

Etualalla siemennäkkäriä ja kantarelli-pinaatti-munakasrullaa, taustalla pieniä poropiiraita.
”Annatko palan purjoa?”, pyytää Tarja Saksala Kirsti Savolalta.
Vadelma-piimäcotta on jälkkäri, joka vie kielen mennessään.
Merja Helminen vie lohitaskuja kohti uunia.
”Vielä vähän persiljaa koristeeksi ja valmista tuli!” Ritva Marttila viimeistelee kesäistä kaalisalaattia.
Kaikkia kymmentä sorttia.