Suomi100: Juhlamenu vaikkapa Itsenäisyyspäiväksi

Martat juhlatuulella

”Kuinkas tää kuuluu taittaa?”… Lautasliinojen maailmaan perehtymässä Iida (vasemmalla), Matilda ja Marja-Liisa Timberg sekä Hanna Pietilä ja Pirjo Kukkonen. Seija Pietilästä näkyy kuvassa vain häivähdys.

Aitoon Martat omisti syksyn ainoan ruokakurssi-iltansa Suomen juhlavuodelle. Juhla-aterian valmistus kiinnosti niin montaa kokkailijaa naapurikyliä myöden, että muutama ilmoittautunut jäi varapaikoille. Tuula Kylä-Laason vetämälle kurssille pääsi parikymmentä innokasta, joista kolmasosa oli järjestäjiä ilahduttavasti ensikertalaisia.

Hilkka Salmisen taitavissa käsissä syntyy perunasalaatti, joka voittaa einestehtaiden majoneesimössöt 100-0.

Aitoon koulun pieni opetuskeittiö – joka palvelee koulupäivisin kuvaamataidon luokkana! – ei olisi sovinnolla isompaa kokkiporukkaa vetänytkään. Tälläkin määrällä jouduttiin hieman jonottelemaan työvälineitä. Etenkin uunien vähyys viivästytti ruoan valmistumista. Ahtaus ei kuitenkaan tippaakaan himmentänyt yhdessä tekemisen iloa.

Kylä-Laason kokoama menu oli kooste Marttojen juhla-ateriakirjasen kolmesta ateriasta. Varhaiskesän, sadonkorjuun ja Itsenäisyyspäivän teemat sulautuivat sopuisasti maukkaaksi ateriakokonaisuudeksi. Varhaiskesän ruokiin tarvittavia raaka-aineitakin löytyi vielä aina retiisejä myöden.

Juhlavuoden teeman mukaisesti likipitäen kaikki ainekset ovat luonnollisesti kotimaisia. Marttojen tapaan ruokalajit ovat maanläheisiä ja helppoja valmistettavia ilman hienostelevaa pipertelyä.

Ja kaikki todistetusti erittäin herkullisia!

Etualalla siemennäkkäriä ja kantarelli-pinaatti-munakasrullaa, taustalla pieniä poropiiraita.

”Annatko palan purjoa?”, pyytää Tarja Saksala Kirsti Savolalta.

Vadelma-piimäcotta on jälkkäri, joka vie kielen mennessään.

Merja Helminen vie lohitaskuja kohti uunia.

”Vielä vähän persiljaa koristeeksi ja valmista tuli!” Ritva Marttila viimeistelee kesäistä kaalisalaattia.

Kaikkia kymmentä sorttia.

 

SALAATTI UUSISTA PERUNOISTA

400 g uuden sadon perunoita
0,5 tuoretta kurkkua
0,5 vihreä omena
1 suolakurkku
2-3 kevätsipulia (noin 1 dl silputtuna)
0,5 dl tillisilppua
muutama retiisi

Kastike:
1 dl öljyä
2 tl sinappia
2 rkl sitruunamehua
suolaa ja sokeria

Keitä pestyt perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä. Leikkaa perunat, kurkku, omena ja suolakurkku kuutioiksi. Silppua kevätsipulit ja tilli, viipaloi retiisit ja lisää kasvisten joukkoon.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada kasvisten päälle. Sekoita ja anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

KESÄINEN KAALISALAATTI

2 dl keräkaalia raasteena
1 dl raastettua kesäkurpitsaa
1 dl raastettua porkkanaa
1 dl silputtua persiljaa

Kastike:
150 g ranskankermaa
1,5 rkl etikkaa
1,5 rkl sinappia
1,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

Raasta kaali karkeaksi raasteeksi ja kesäkurpitsa sekä porkkana hienommaksi. Silppua persilja. Yhdistä ainekset.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita raasteen joukkoon. Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

OHUT SIEMENNÄKKILEIPÄ

1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemenrouhetta
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 rkl chiansiemeniä
1 tl psylliumia
0,5-1 tl suolaa
2 dl vettä
1 rkl öljyä

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kiehauta vesi ja sekoita kuivien ainesten joukkoon. Lisää öljy ja anna massan vetäytyä 10 minuuttia, jotta chiansiemenet ehtivät geeliytyä.

Levitä taikinamassa uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi (voit levittää massan myös kahden leivinpaperin välissä, ota sen jälkeen ylin paperi pois). Paista 175-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on kuivaa ja kullanruskeaa. Paloittele jäähtynyt näkkileipä varovasti taittaen sopivan muotoisiksi paloiksi. Säilytä huoneenlämmössä.

SAVUKALA-RIESKARULLAT

4 rullattavaa rieskaa
200 g tillituorejuustoa
4 isoa friseesalaatin lehteä
noin 200 g savukalaa
0,5 dl tillisilppua

Sivele tuorejuustoa rieskoille ja levitä päälle savukalaa ja tillisilppu. Lisää salaatinlehti jokaisen rieskan sisään. Kääri rieskat rulliksi ja pakkaa muovikelmuun tai folioon. Anna vetäytyä seuraavaan päivään. Poista muovi tai folio ja leikkaa rullat muutamaan osaan ennen tarjoilua.

PIENET POROPIIRAAT

Taikina:
50 g voita
50 g maitorahkaa
1 dl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta

Täyte:
100 g kylmäsavuporoa
pala purjoa
0,5 dl persiljaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1 dl juustoraastetta (50 g)
mustapippuria

Valmista rahka-voitaikina. Sekoita pehmeä voi, rahka ja jauho-leivinjauheseos tasaiseksi taikinaksi. Pane hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Valmista täyte. Kuutioi kylmäsavuporo, hienonna purjosipuli ja persilja. Sekoita ainekset keskenään. Sekoita munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon kerma, puolet juustoraasteesta ja ripaus pippuria.

Jaa taikina 10 osaan, kauli tai taputtele jokaisesta palasta ohuehko pyöreä levy ja painele se foliovuokaan niin, ettei taikina tule reunan yli. Jaa poroseos vuokiin ja lusikoi munamassa päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä piiraita 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

KANTARELLI-PINAATTI-MUNAKASRULLA

3 dl maitoa
150 g (pakaste)pinaattia
6 munaa
50 g rasvaa
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g kantarelleja (tai suppilovahveroita)
2 rkl öljyä
100 g suippopaprikaa
pala purjoa (n. 50 g)
300 g ruohosipulituorejuustoa
mustapippuria, suolaa

Valmista ensin täyte. Leikkaa sienet ja kasvikset pieniksi paloiksi. Kypsennä sieniä hetki pannulla öljyssä. Lisää pannulle paprikat ja purjot. Anna jäähtyä. Sekoita joukkoon juusto ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita täyte vetäytymään kylmään.

Valmista munakasrulla. Sekoita sulanut pakastepinaatti tai hienonnettu tuore pinaatti maitoon. Lisää joukkoon munat, sula rasva, suola ja jauho-leivinjauheseos. Anna taikinan turvota hetken aikaa.

Voitele uunipannu tai peitä se leivinpaperilla. Kaada taikina uunipannulle ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Kumoa kypsä levy leivinpaperin päälle.

Levitä täyte hieman jäähtyneen munakaslevyn päälle. Rullaa munakas kuten kääretorttu ja anna sen vetäytyä kylmässä seuraavaan päivään. Leikkaa rulla 2-3 cm:n viipaleiksi. Koristele esimerkiksi ruohosipulilla.

PUNAJUURI-OMENAPAISTOS

300 g punajuuria
1 sipuli
1 omena (100 g)
2 dl ruokakermaa
1-2 tl suolaa

Lisäksi:
1 dl smetanaa

Suikaloi kuoritut punajuuret ja sipuli. Halkaise omena, poista siemenkota ja suikaloi omena ohuiksi suikaleiksi. Voitele uunivuoka ja laita siihen kasvikset.

Sekoita ruokakerma ja suola ja sekoita kasvisten joukkoon. Paista 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes paistos on kypsää. Tarjoa smetanan kera.

TÄYTETYT LOHITASKUT

600 g kirjolohifileetä (paksuinta kohtaa)
suolaa

Täyte:
100 g fetaa tai salaattijuustoa
1 dl pakastettua pinaattia
50 g hienonnettua purjoa (3 rkl)

Valmista täyte. Ota pakastepinaattipussista 4-5 palaa ja anna sulaa. Lisää joukkoon hienonnettu feta ja purjo.

Ripottele hiukan suolaa kalan pinnalle. Leikkaa ruodoton kirjolohifilee poikittain neljään osaan. Leikkaa jokaisen palan keskelle viilto nahkaan saakka. Laita viiltokohtaan täytettä.

Kypsennä lohitaskuja 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes kala on kypsä ja täyte on saanut hieman väriä.

VADELMA-PIIMÄCOTTA

Vadelmakerros:
2 dl kotimaisia vadelmia
2 dl piimää
1,5 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
4 liivatetta

Vaniljakerros:
3 dl piimää
3 rkl vaniljasokeria
3 liivatetta

Koristeluun:
vadelmia, yrttejä (esim. sitruunamelissaa tai minttua)

Varaa 4 juoma- tai viinilasia. Valmista ensin vadelmakerros. Laita liivatteet kylmään veteen. Hienonna vadelmat sauvasekoittimella tai haarukalla tasaiseksi. Lisää piimä ja sokerit joukkoon ja sekoita. Purista liivatteista ylimääräiset nesteet pois ja sulata liivatteet kahvikupin pohjalla mikrossa. Kaada sulanut liivate ohuena nauhana vadelma-piimäseoksen joukkoon ja vispaa samalla. Kaada seos neljään lasiin ja laita lasit noin 3 tunniksi jääkaappiin.

Valmista vaniljakerros samoin kuin vadelmakerros. Kaada vaniljaseos hyytyneen vadelmakerroksen päälle lasiin varovasti. Anna hyytyä 4 tuntia, mielellään yön yli jääkaapissa. Koristele tuoreilla vadelmilla ja yrteillä ennen tarjoilua.

MUSTIKKAKUKKO ELI RÄTTÄNÄ

Kuori:
200 g voita
1 dl sokeria
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 litra mustikoita
0,5-1 dl sokeria tai hillosokeria
0,5 dl perunajauhoja

Sekoita keskenään sokeri ja huoneenlämmössä pehmennyt voi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää rasva-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.

Voitele korkeareunainen uunivuoka tai pieniä annosvuokia (esim. uuninkestäviä kahvikuppeja). Painele ¾ taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset ja kaada vuokaan. Tee lopusta taikinasta kukolle kansi.

Paista isoa kukkoa 200-asteisessa uunissa noin tunti, pieniä noin puoli tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa, lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?