Suomen Sotaveteraaniliitto 60 vuotta Luopioisissa

Sankarihaudalla vasemmalta Thomas Penttilä, Viljo Vuorinen, Saara Järvinen ja Markku Penttilä.

Viime vuoden toukokuussa 50-vuotisjuhliaan viettänyt Luopioisten Sotaveteraanit ry juhlisti 29. syyskuuta 60 vuotta täyttäneen Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n juhlapäivää ansiomitalien jakotilaisuudella ja seppeleenlaskulla sankarihaudalle sekä osallistumalla liiton juhlaan Helsingin Messukeskuksessa.

Sotaveteraaniliiton kultaisen ansioristin saaneet Marjatta Nurminen ja Viljo Vuorinen.

Ravintola Liekissä 28. syyskuuta järjestetyssä ansioristien ja -mitalien jakotilaisuudessa muistettiin yhdistyksen jäseniä ja muutoin toimintaa tukeneita henkilöitä. Sotaveteraaniliiton kultainen ansioristi luovutettiin veteraanin leski Marjatta Nurmiselle ja veteraani Viljo Vuoriselle. Sotaveteraaniliiton ansioristin saivat veteraani Aarne Heino ja yhdistyksen toimintaa aktiivisesti tukenut Asko Valkama.

Sotaveteraaniliiton mitalilla muistettiin sihteeri, taloudenhoitaja sekä kirjanpitäjä Riitta Vuotaria, Kukkiaseuran puheenjohtajaa Erkki Toivaria, perinnetyötä tekevää Tomi Riihirantaa, matrikkelitoimituskunnan jäsentä Anneli Mattilaa sekä matrikkelin taittotyön ansiokkaasti tehnyttä Mika Säpyskää.

Tilaisuutta juhlistettiin Liekin maukkaalla kakkukahvilla.

Keskusteluissa todettiin veteraanien puolisoiden ja leskien tarvitsevan yhdistystä vielä pitkään, kun 12 veteraanista, joista yksi on naisveteraani, asuu kotonaan vielä 10.

Luopioisten, kuten muillakin Suomen 621 sankarihaudalla toteutettiin 29. syyskuuta liiton toiveiden mukainen seppeleenlasku. Luopioisissa oltiin

Huomionosoituksen saaneet alkaen vasemmalta: Riitta Vuotari, Erkki Toivari, Tomi Riihiranta, Asko Valkama, Anneli Mattila, Marjatta Nurminen, Aarne Heino ja Viljo Vuorinen. Kuvasta puuttuu Mika Säpyskä.

tuntia edellä sovitusta kello 11 ajasta, sillä muutoin yhdistyksen väki ei olisi ehtinyt Messukeskuksen juhlaan. Seppeleen laskivat veteraani Viljo Vuorinen ja yli 30 vuotta veteraanityötä tehnyt Saara Järvinen. Kunniavartiossa olivat Luopioisten reserviläisiä edustaneet Thomas Penttilä ja Markku Penttilä. Thomas Penttilä on myös veteraanien hallituksen varapuheenjohtaja sekä perinnetyön jatkaja Luopioisissa.

Puheessaan Janne Vesto korosti, että veteraanien perintö itsenäinen Suomi pysyisi tulevienkin sukupolvien mielessä. Tapahtumaan olikin toivottu koululaisten osallistumista, mutta Luopioisissa ei tähän nyt näyttänyt olevan mahdollisuutta.

Helsingin Messukeskuksessa kello 13 alkaneeseen juhlatilaisuuteen luopioislaiset osallistuivat neljän hengen ryhmällä. Juhla oli vaikuttava musiikkitapahtuma, jossa juhlapuheen piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Läsnä oli myös hänen puolisonsa rouva Jenni Haukio. Tuhannelle hengelle varattu juhlatila oli lähes ääriään myöten täynnä. Juhlan taltiointi on katseltavissa Alfatv:n sivulta www.permanto.fi.

Timo Ailio