Hämeen lähiautopalvelu: Vuoden nuorta yrittäjää vie eteenpäin annos positiivista seikkailumieltä

Siirto, joka kannatti tehdä

Tuomo Kuikkaa hymyilyttää. Vuoden nuoreksi yrittäjäksi Pälkäneellä juuri valittu Kuikka on pyörittänyt omaa yritystä vasta vajaan vuoden – mutta toisaalta hänellä on takanaan jo liki 20 vuoden kokemus alalta.

– No vähän kyllä nauratti, mistä se ”nuori” siihen tulee. Mutta tämä pitää ilman muuta ottaa kohteliaisuutena, ja yrittäjänä nuortahan sillä tarkoitetaan, hän hymähtää.

Hämeen lähiautopalvelun perustaja, omistaja ja ainoa työntekijä on tyytyväinen siihen, mitä ensimmäinen vuosi yrittäjänä on tuonut tullessaan. Firma, joka tuo korjaamopalvelut hallista asiakkaan luo, on saanut haalittua vuoden mittaan koko ajan enemmän asiakkaita. Pienkoneita, traktoreita ja henkilöautoja tien päällä – ihan kirjaimellisesti ja myös esimerkiksi yritysten pihoissa – hoitavan Kuikan työauton mittariin on kertynyt nelisenkymmentätuhatta kilometriä, josta valtaosa kevään jälkeen.

– Näyttää ihan hyvältä. Hommat lisääntyvät, kun ihmiset alkavat paremmin tietää tällaisen palvelun olemassaolosta. Konehuoltoja on ollut enemmän kuin etukäteen ajattelin, mutta se on vain hyvä asia.

Autossa kulkevat mukana niin toimisto kuin korjaamokin; toimisto sijaitsee auton ohjaamossa, korjaamo takatilassa.

– Nykyisin kaikki testerit sun muut ovat läppärin takana, eli autossa on samat tietotekniset valmiudet kuin korjaamossakin. Näin on helppo tarkistaa esimerkiksi ilman huoltamolle hinausta, onko vikavalon syttymisen takana jokin oikea vika vai niin sanottu väärä hälytys.

 

Stressi jäi palkkatyöhön

Moni liittää yrittäjän työhön stressin, mutta Kuikan ajatusmaailma on päinvastainen.

– Palkkatyössä tätä ennen oli stressiä, mutta nyt ei. Yrittäjänä on vapaus tehdä itse, ja kun tietää mitä tekee ja tuntee omat rajansa, ei tämä mitenkään stressaavaa ole, hän näkee.

Työ, jossa puhelinsoitto voi milloin tahansa vaatia lähtemään melkeinpä saman tien liikkeelle tehtävään, jota ei ennalta ole pystynyt suunnittelemaan, olisi joillekin kauhistus. Kuikkaa tämä ei kuitenkaan paina – päinvastoin.

– Pitäähän sitä olla vähän hullu, että toivoo aina jotain oikein spesiaalia tulevan vastaan. Ristiriitaista sikäli, että ne ongelmat pitäisi sitten saada myös ratkaistua, hän virnistää.

Uranvaihto palkkatyöstä yrittäjäksi kypsyi hiljalleen joitakin vuosia sitten. Raskaan kaluston huollossa työruuvi ja omaan työhön vaikuttamisen mahdollisuudet oli kiristetty turhan tiukalle, ja Kuikan ranne ja olkapää alkoivat oireilla raskaan toisteisesta työstä. Molemmat ehdittiin jo leikata pariinkin kertaan ennen kuin Kuikka malttoi päästää irti. Ilman erityisiä etukäteissuunnitteluja liikkeelle laitettu kiertävä korjaamo, joka keskittyy pääosin muuhun kuin raskaaseen kalustoon, onkin tarjonnut Kuikalle ilonaihetta sekä fyysisesti että henkisesti.

– Hyvä, että kävi näin – tämä oli eräänlainen pelastus meikäläiselle.

Kun yksi mies kulkee liikkuvan huoltopalvelun kanssa, kulut ovat pienet mutta työpäivät harvoin kahdeksantuntisia. Tuomo Kuikan mukaan kone- ja traktorihuollot poikivat pitkäaikaisia asiakassuhteita, henkilöautopuolella on vähän enemmän ”yhden kerran juttuja”. Molemmat ovat kuitenkin yrittäjälle tarpeen – ja vaihtelu tuo työpäiviin lisää mielenkiintoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?