Työkierto kehittää osaamista

Marko Vahos työskentelee syksyn ajan Pälkäneellä ja Luopioisissa.

Sanna Hämäläinen vaihtoi syksyksi Valkeakoskelle.

Työkiertoa tehdään nykyisin monella alalla. Aito Säästöpankissa henkilöstön kehittämistä toteutetaan työkierron avulla. Syksyn ajan työkierrossa on kaksi pankinjohtajaa, Valkeakosken Marko Vahos ja Pälkäne / Luopioisten johtaja Sanna Hämäläinen. Molemmille tuli mahdollisuus kokeilla kiertoa nyt syksyllä, ja he päättivät tarttua tilaisuuteen. Kysymyksessä on vuoden loppuun asti tehtävä työkierto, ja kaksikko palaa takaisin omille paikkakunnilleen ensi vuoden alussa.

– Työkierto mahdollistaa aina uuden oppimista ja siksi siihen oli helppo lähteä mukaan, toteavat Vahos ja Hämäläinen kuin yhdestä suusta.

Tosin lähtötilanne ei ollut tasainen, kun toisella on 25 vuoden kokemus paikkakunnalta ja toisella kahden vuoden. Silti tämä ei ollut esteenä.

– On luonnollista vaihtaa konttoreita, kun ollaan näin lähekkäin, Hämäläinen toteaa.

Kummankin tarkoituksen on ottaa ajasta irti se kaikki hyöty, mitä neljässä kuukaudessa voi ottaa. Vahos tuli Aito Säästöpankkiin syyskuussa 2015, sitä ennen hän on toiminut Nordea Pankissa johtajana.

– On mukava päästä katsomaan uusia paikkakuntia ja sitä kautta tutustua uusiin ihmisiin. Nyt kun vaihdosta on takana kuukausi, se on tuntunut virkistävältä. Jokaisella paikkakunnalla on omat luonteenpiirteensä, mikä tuo hyvää vaihtelua arkeen. Toivottavasti niistä saadaan paras hyöty kaikilla paikkakunnilla, Vahos miettii.

Hämäläinen on puolestaan työskennellyt Säästöpankissa jo vuodesta 1991. Hän on päässyt kokemaan kaikki työnkuvat pankissa kesäapulaisen roolista alkaen ja on nyt toiminut seitsemän vuotta pankinjohtajana.

– Mahdollisuus päästä Koskiin tuntui kotoisalta, koska nuoruudessa kaupunki tuli hyvinkin tutuksi muun muassa pikaluisteluharrastuksen kautta. Monta hyvää ajatusta ja toimintamallia on omaksuttu jo tässä lyhyessä ajassa ja monta tuttua asiakastakin tullut tavattua myös Koskin päässä, Hämäläinen kertoo.

Työkierto kehittää sekä henkilöstöä että organisaatiota

Työkierto on yksi henkilöstön ja organisaation kehittämisen menetelmä. Työkierron liittäminen kiinteäksi osaksi organisaation osaamisen hallinnan ja johtamisen kokonaisuutta tehostaa työkierrosta saatavaa hyötyä sekä organisaatiolle että työntekijälle. Tällöin voidaan puhua osaamista kehittävästä työkierrosta, jonka avulla kehitetään sekä työntekijän että organisaation osaamista. Osaamista kehittävällä työkierrolla tarkoitetaan suunnitelmallista ja tavoitteellista ammattitaidon ja osaamisen kehittämistä vertailuoppimalla.

Työntekijän näkökulmasta tavoitteellinen työkierto mahdollistaa uuden oppimisen, vertaiskokemusten ja osaamisen jakamisen urapolun eri vaiheissa. Lisäksi sillä voi olla myönteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin.

Organisaation näkökulmasta työkierron avulla henkilöstö tutustuu eri työyksikköjen toimintaan, perehtyy erilaisiin työtapoihin ja -menetelmiin sekä saa kokonaiskuvan palveluprosesseista. Näin voidaan varmistaa, että palveluprosessin eri vaiheissa on oikeaa osaamista, mikä näkyy asiakkaalle laadukkaina ja vaikuttavina palveluina. Lisäksi työkierron avulla voidaan arvioida miten kehitetyt prosessit toimivat. Tavoitteellista työkiertoa voidaan käyttää myös erilaisten prosessien kehittämiseen, verkostojen luomiseen, osaamisen siirtämiseen ja työhyvinvoinnin edistämiseen. Työkierrolla voi olla erilaisia tavoitteita yksilön tarpeista ja organisaation toiminnasta johtuen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?