Pälkäneen juhlavuosi 2019

Viimeviikkoisen lehden välissä jaettiin Pälkäneen seurakunnan liitelehti. Siinä pieni hämäläisseurakunta esitteli isosti reformaatiota, jota on tähän saakka kutsuttu uskonpuhdistukseksi.

Pälkäneen seurakunnalla on hyvä syy nostaa esiin reformaatiota. Liitelehdessä piirrettiin yhtenäinen kaari uskonpuhdistaja Martti Lutherista Mikael Agricolan kautta Daniel Medelplaniin.

Saksalainen Luther tuli 500 vuotta sitten laittaneeksi liikkeelle ison yhteiskunnallisen mullistuksen, kun hän ryhtyi taistelemaan rahalla ostettuja taivaspaikkoja vastaan. Lutherin suomalaisoppilas Mikael Agricola käänsi Raamatun suomeksi 470 vuotta sitten. Samalla hän tuli luoneeksi suomen kirjakielen.

Lukutaito käynnisti sivistyksen, jonka avulla kaskia raivanneet metsäläiset aloittivat aikanaan ainutlaatuisen nousun maailman huipulle.

 

Danielin Medelplanin (1657-1737) merkitys oli etenkin Pälkäneen seudulla lähes yhtä merkittävä kuin Agricolan ja Lutherin. Keskellä synkintä isovihan aikaa ja julmaa venäläismiehitystä Medelplan teki pälkäneläispapeille kirjoja, jotta paikkakuntalaiset voisivat opetella lukemaan.

Kukkolassa asustaneen Medelplanin aapinen oli kopio piispa Juhana Gezeliuksen ”Yxi lasten Paras Tavara”-teoksesta. 28-sivuisen aapisen tekstit kaiverrettiin puulaatoille, joilla kirjoja painettiin noin sata kappaletta, vaikka maassa oli puutetta oikeastaan kaikesta.

Sekä kunta että seurakunta juhlivat kahden vuoden kuluttua Medelplania, jonka aapisen painamisesta tulee silloin kuluneeksi 300 vuotta. Kirjojen avulla pälkäneläiset opettelivat ankeista ajoista huolimatta lukemaan.

Medelplanin aapisen viimeisellä sivulla esiintyi ensi kertaa kukko, josta tuli sittemmin aapisten ja Pälkäneen kunnan symboli. Siksi juhlavuoden lähestyminen nostaa vääjäämättä keskustelua kunnan vaakunasta.

Pälkäneen ja Luopioisten kymmenen vuoden takaisen kuntaliitoksen yhteydessä sovittiin, että uuden kunnan nimi on Pälkäne ja vaakuna Luopioisten lumpeenkukka. Enää kaikki eivät näe liitosneuvotteluiden kompromissilla yhtä suurta arvoa kuin Pälkäneen perinteikkäällä aapiskukolla.

 

Strategiaansa pohtiva Pälkäne miettii parhaillaan, miten erottua muista kunnista. Strategiailloissa on noussut esiin, että kunta voisi ryhtyä Medelplanin hengessä lukutaidon tai lukemisen pitäjäksi.

Ainakin vuoden 2019 juhlavuosi tarjoaa tilaisuuden nostaa Medelplania arvoisellaan tavalla esiin. Viime vuosina puuaapisperinteen vaaliminen on jäänyt lähinnä Kukkolan kesäasukkaiden Arja ja Heikki Liutan aktiivisuuden varaan. He ovat pitäneet kesäasuntonsa yhteydessä 12 vuoden ajan kesämuseota, jossa kerrotaan esinein ja tekstein Medelplanin aapisen syntyhistoriasta sekä kirjanpainajan ammatista.