”Tällainen mutta ihan erilainen”

Rautajärven talvivaloja urakoidaan salaperäisyyden verhon takana. Kertaalleen esitelty prototyyppi on jalostumassa ulkonäöltään hyvin erilaiseksi – mutta idealtaan samankaltaiseksi – valaisimeksi. Uusi malli on lähdössä työstöön tällä viikolla.

– Ei tässä ihan kauhea kiire tule. Tarkoitus on jättää niiden kiinnittäminen kuitenkin aivan viime tippaan – mahdollisesti se tehdään samana päivänä kun valot sytytetään, kertoo yrittäjä Sami Seise.

Hän on ollut mukana valojen kehitystyössä sähköalan yrittäjänä, ja Tapio Körhämön harteilla on ollut hankkeen metallipuolen asiantuntemus.

– Siitä vaikuttaisi tulevan ihan hieno. Siinä on kolme käyrää ja valoa tulee oikealta ja vasemmalta, Seise kuvailee.

Talvivalojen nimellä kulkevia toista metriä pitkiä valoja tehdään Rautajärven raitille kymmenkunta.

Valohankkeeseen päädyttiin, kun Luopioisissa innostuttiin suunnittelemaan – ja EU-tuella toteuttamaan – yrittäjäyhdistyksen johdolla omanlaisensa talvivalot, mikä jätti Pälkäneen kunnalle mahdollisuuden hankkia täksi vuodeksi lisää valoja Luopioisten sijaan Onkkaalaan. Tämä sopi mainiosti kunnalle, jolla viime talvena riittivät eväät vain osittaiseen valopeittoon kunnan keskustaajamassa, ja täydennyksiin oli kaavailtu rahoitusta vasta parin vuoden päähän.

Yhtä lailla täydennyksiä on luvassa myös kunnan muissa osissa: Rautajärven prototyyppivalon – tai sen johdannaisten – on määrä levitä myöhemmin myös Luopioisiin, Aitooseen, Puutikkalaan ja Kuohijoelle.

Sähköyrittäjä Seise arvioi, että uusien valojen myötä saatetaan jopa päästä tilanteeseen, jossa sähkönkulutus led-valojen ansiosta pienenee mutta valoa saadaan nykyistä enemmän. Valaisimet asennetaan niin, että ne saadaan kiinnitettyä tulevina vuosina hyvinkin helposti.

–Ei tässä ole paineita koettu. Olen vain tehnyt kaiken sen mukaan, mitä on pyydetty, Tapio Körhämö hymähtää.

Valot on tarkoitus sytyttää marraskuun alkupäivinä.

”Tähän prototyyppiin on tehty aika lailla parannuksia”, kertoo valojen suunnittelussa mukana ollut Sami Seise.