Aidosti töissä – Rotterdamissa

Työssäoppimisreissussa olivat mukana Timo Lyömilä, Lauri Myllymäki, Joni Liivenkorkee, Ville Toivonen, Seppo Rinne, Joonas Koivisto, Anton Sjöman ja kameran takana Pia Suhonen.

Lokakuun viimeisenä lauantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui hieman väsynyt, mutta onnellinen joukko Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijoita ohjaajiensa kanssa. Takana oli työntäyteinen viikko Hollannin Rotterdamissa.

Kansainväliselle työssäoppimisviikolle osallistui kuusi kotityö- ja puhdistuspalvelualan opiskelijaa. Sopiva ulkomainen työpaikka löytyi Rotterdamin suomalaisesta merimieskirkosta. Työssäoppijoiden tavoitteena oli tehdä talon perussiivous ennen kirkon joulumarkkinoita.

Suomen merimieskirkko ry:n ylläpitämä kirkko on toiminut jo 90 vuoden ajan Rotterdamissa, joka on Euroopan suurin satamakaupunki. Nykyään kirkko palvelee kaikkia Hollannissa asuvia suomalaisia ja matkailijoita. Kirkolla on muun muassa kahvila, kauppa, kirjasto, kokoontumistiloja ja suomalainen hirsisauna, jota aitoolaisetkin pääsivät testaamaan.

Työssäoppijat talkoilivat siivoushommissa: Talon lattiat pestiin koneella. Kirjaston hyllyiltä pyyhittiin pölyt. Ikkunoita pestiin urakalla ja saunakin kuurattiin lattiasta kattoon. Kirkon väki kiitteli aitoolaisia isosta avusta – kirkon toiminta pyörii paljolti vapaaehtoistyön varassa. Kirkon palkattu henkilöstö tekee muun muassa sosiaalista, diakonista ja hengellistä työtä maissa ja laivoilla.

Aitoon koulutuskeskuksen opiskelijat talkoilivat merimieskirkolla.

Yhteiskuntavalmiuksia hankkimassa

Työelämässä tapahtuvaan osaamisen hankkimiseen on paljon mahdollisuuksia kotimaassakin. Työharjoittelu ulkomailla luo kuitenkin paljon lisäarvoa ja antaa monipuolisia mahdollisuuksia harjoitella yhteiskuntavalmiuksia.

Aitoolaiset saivat hyvän tuntuman eurooppalaiseen kaupunkikulttuuriin: Rotterdamissa porukka majoittui asuntolaivaan, joita Hollannissa on noin 5000. Työn ohessa oli mahdollisuus tutustua nähtävyyksiin, shoppailla ja rentoutua.

Opiskelijoiden mielestä merimieskirkko oli hyvä työssäoppimispaikka: vastaanotto oli lämmin ja ystävällinen. Työelämään saatiin uutta näkökulmaa, kun huomattiin, että kaikilla työpaikoilla ei ole käytettävissä nykyaikaisia siivouskoneita ja -välineitä.

Reissun jälkeen päällimmäisinä olivat ehkä jääneet mieleen erikoiset elämykset – esimerkiksi näköalat 180 metristä Euromast-tornin huipulta tai Rotterdamin venetaksin vauhdikas kyyti satama-alueella. Viimeisenä matkapäivänä aitoolaisilla oli mahdollisuus tutustua myös pääkaupunki Amsterdamin nähtävyyksiin. Opintomatkan kustannuksista vastasi pääosin oppilaitos. Kiitokset matkan sponsoroinnista kuuluvat myös paikallisille leijonaklubeille, LC Luopioisille ja LC Sahalahdelle.

Seppo Rinne