Joulu löytyy Pälkäneeltä

Joulun tunnelma syntyy myös ilman lunta, ja pimeässä joulun valot loistavat kirkkaammin. Tämä nähtiin perjantaina, kun Pälkäneen joulun avaus huipentui toritapahtumaan ja Aapiskukon ilotulitukseen.

Joulutunnelma levittäytyi koko päivän ajaksi pitkin kylää. Liikkeiden lisäksi erityisohjelmaa oli järjestetty Nuijalle, tuulimyllylle, torille ja Aapiskukolle.

Nuijan joulutori kokosi talon täydeltä kädentaitajia. Mukana oli muun muassa Aitoon koulutuskeskuksen joulukorttiautomaatti, jossa opiskelijat värittivät tilaustöinä joulukortteja. Seurakuntatalolla jouluiloa pääsivät tekemään myös kävijät. Korttipöydän äärelle kertyi parhaimmillaan jonoa, kun nuoret tytöt ja aikamiehet odottivat vuoroaan päästäkseen askartelemaan jouluiloa vanhuksille.

Joulun avannut kunnanjohtaja Janita Koivisto sytytti torin katoksen tunnelmalliset jouluvalot, jotka kruunaavat pylväiden jouluvalot ja tuovat toria esiin kylän keskuksena. Jouluiseen pukuun sonnustautuneen torin laidalle nousi täksi jouluksi ensimmäistä kertaa seimi. Hanketta vetänyt Kirsi Urkko kiitteli siitä talkooväkeä ja lahjoittajia.

Seimen valoja sytytettäessä sen äärelle kertyi niin paljon väkeä, etteivät kaikki tahtoneet nähdä ja kuulla Ritva Huomon johdolla esiintynyttä Caritas-kuoroa. Torilla joululauluja esitti Marja-Liisa Suomalainen Hannu Laanisen basson säestyksellä. Jouluista tunnelmaa ja tuoksua torille toivat muun muassa Jarmo Salosen joulukuuset ja Heikki Penttilän joululaatikot.  Joulun avaus kruunattiin räiskyvästi Aapiskukon ilotulituksessa.

 

Luopioisten joulu avataan lauantaina

Luopioisissa joulun avausta vietetään ensi lauantaina. Päivä alkaa perinteiseen tapaan Kirkonkylän koulun myyjäisistä ja musiikkikahvilasta kello 9.30.

Kello 11 lasketaan havuseppeleet sankarivainajien haudoille ja 11.30 kokoonnutaan torille, jossa syttyvien joulutulien äärellä reserviläiset tarjoilevat mehua ja makkaraa. Torin joulun avauksessa kuullaan Valkeakosken soittokunnan puhallinseitsikkoa sekä yrittäjien ja kappeliseurakunnan joulutervehdys.

Toritapahtuma huipentuu kello 12.30, kun kirkonkylän koulun oppilaat marssivat joululaulujen saattelemana torille ja sytyttävät torikuusen valot.

Rautajärven Tiernapojat esiintyvät noin kello 13 Mikkolan Navetalla, jossa joulun avaus jatkuu toritapahtuman jälkeen. Navetalla on joulupuuropöytä ja Kädentaitajien perinteiset joulumyyjäiset, Pytingin kahvilassa Maa- ja kotitalousnaisten joulukattaus.