Matematiikkakisa: Parhaiten onnistuneet yläkoululaiset palkittiin stipendein

Päässälaskutaito rapistuu, jos taitoa ei käytä

Pälkäneen yhteiskoulusta stipendit pokkasivat Karl Tanila, Juuso Härkönen, Jimi Makkonen ja Aki Ala-Lahti. Palkittuja oli tänä vuonna neljä, sillä Juuso ja Jimi päätyivät täsmälleen samaan pistemäärään ja jakoivat näin kolmannen sijan.

Päässälaskutaitoakin pitää harjoitella: jos ei laske päässä, taito voi helposti rapistua. Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion matematiikanopettaja Mirva Hirmukallio on huomannut, että yleisesti ottaen ihmisten taito laskea päässä on vuosien varrella heikentynyt.

– Taitoa ei tarvitse enää niin paljon, kun ihmisillä on puhelimissaan laskimet, joilla laskeminen käy helposti ja nopeasti, Hirmukallio selittää.

Hirmukallio kuitenkin tietää, että harjoittelu tepsii tähänkin asiaan: matematiikkaa oppii hyvin myös ahkeralla treenillä, vaikka toki merkitystä on myös luontaisella lahjakkuudella.

– Silkan laskutaidon lisäksi matematiikan tunneilla harjoitellaan myös keskittymistä ja pitkäjänteistä työskentelyä. Nykyisessä digimaailmassa moni asia tapahtuu nappia vain painamalla, mutta oppilaiden on tärkeää oppia myös kärsivällisen ja sitkeän työnteon merkitystä, Hirmukallio miettii.

Pälkäneen yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaiset Juuso Härkönen, Jimi Makkonen, Aki Ala-Lahti ja Karl Tanila nyökkäilevät opettajansa ajatuksille.

– Kun kuuntelee tunnilla hyvin ja tekee annetut tehtävät, pysyy matematiikassa hyvin kärryillä, nelikko vahvistaa.

Poikanelikko palkittiin viime viikolla Kangasalan seudun Osuuspankin Pälkäneen konttorilla onnistuneista suorituksista peruskoulun valtakunnallisessa matematiikkakilpailussa. Pääsääntöisesti yhdeksäsluokkalaisille suunnattu kisa mittaa erityisesti ongelmanratkaisukykyä ja loogista ajattelua.

Anna Tapion koululta palkittiin Viivi Saarinen, Mira Prusi ja Nea Havasara.

Kokeessa saa käyttää vain kynää, pyyhekumia ja viivoitinta. Aikaa tehtävien ratkomiseen on 45 minuuttia.

– Toivottavasti tämä kannustaa teitä hyviin suorituksiin myös jatkossa, pojille palkinnot ojentanut Terhi Salminen Kangasalan Seudun Osuuspankista toivoi.

Luopioisissa kärjessä tyttökolmikko

Matematiikan osaajia palkittiin myös Luopioisten Osuuspankin konttorilla, kun pankinjohtaja Sirpa Leppäkoski pääsi ojentamaan palkinnot Anna Tapion koulun kärkikolmikolle. Matematiikkakisassa onnistuivat koululta tänä vuonna parhaiten 8 B-luokan Viivi Saarinen sekä Nea Havasara ja Mira Prusi 9 D-luokalta.

Tyttökolmikko kertoi, että tärkein menestymisen salaisuus on siinä, että osaa valita itselleen soveltuvat tehtävät.

– Aikaa on todella vähän ja sen vuoksi kaikkeen ei välttämättä ehdi vastaamaan, kolmikko mietiskeli.

Sekä Pälkäneen että Luopioisten matematiikkakilpailussa pärjänneet suunnittelevat jatkavansa yläkoulun jälkeen opintoja lukiossa. Osa aikoo valita Pälkäneen lukion, ja osa miettii suuntaamista isompiin lukioihin. Mira Prusi esimerkiksi haaveilee lääkärin ammatista, ja myös Nea Havasaraa kiinnostaa lääketiede, varsinkin psykologian ala.

Testaa, osaisitko

Alla on kolme tehtävää tämänvuotisesta peruskoulun matematiikkakilpailusta. Laita aivonystyrät liikkeelle ja testaa, hoksaatko ratkaisut. Peruskoulun matematiikkakilpailun järjestää Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL.

Tehtävä 1

Symbolit noudattavat tiettyä sääntöä. Lisää puuttuvat symbolit ruutuihin.

Valtakunnallisen matematiikkakilpailun tehtävä 1.

Tehtävä 3

Päivämäärä ilmoitetaan 8 numeron avulla. Esim. matematiikkakilpailun loppukilpailu pidetään perjantaina 19.01.2018. Mikä on loppukilpailun jälkeen seuraava päivämäärä,

a) jonka numeroiden summa on pieni?

b) joka takaperin kirjoittaessa ei muutu?

c) jossa yksikään numero ei toistu?

d) jonka numeroiden summa on 35?

Tehtävä 5.

Pölynimuri on neljäkymmentä euroa halvempi kuin kännykkä. Tabletti on neljä kertaa niin kallis kuin pölynimuri. Tietokone on neljä kertaa niin kallis kuin kännykkä. Yhteensä laitteet maksavat 1000 euroa. Laske laitteiden hinnat.

 

 

Ratkaisut:

Tehtävä 1

Symbolit muodostavat jonon, joista yhdellä vaakarivillä on näkyvissä 8 symbolia kerrallaan.

Ratkaisu tehtävään 1.

Tehtävä 3

a) 01.01.2100 (myös 1.01.10 000 hyväksytään)

b) 02.02.2020

c) 17.06.2345

d) 29.09.2049

Tehtävä 5

A+B+C+D = 1000, A+40= B, C=4A, D=4B.

Vastaus: pölynimuri = 80 euroa, kännykkä = 120 e, tabletti = 320 e, tietokone = 480 e.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?