Kiitos vapaudesta: Kostian koulun oppilaat laskivat havuseppeleet Pälkäneen sankarihaudalle

Sun on kunnias kunniamme…

Koululaiset tulivat kulkueena laskemaan seppeleet rivi riviltä.

Lippu on noussut koulun tankoon, ja ikkunoita peittää sinisistä ja valkoisista sydämistä koottu siniristilippu.

Kun siniristilippu nousi aamuhämärässä Kostian koulun tankoon, esikoululaisetkin seisoivat liikahtamatta rivissä myssy tiukasti kädessä.

– Sit sen saa laittaa, kun toi setä sanoo, pikkupoika supatti toisen korvaan.

Pienimmätkin tiesivät, miten lipulle tehdään kunniaa.

Koulun itsenäisyyspäiväjuhla aloitettiin koulun pihalla, missä Pälkäneen reserviupseerikerhon puheenjohtaja Vesa Mellavuo piti lyhyen juhlapuheen lipunnoston ja lippulaulun jälkeen.

Sotilaallinen komento ”lakki päähän” aiheutti hiljaisen humahduksen yli pihan, mutta muuten tilaisuutta seurattiin liikahtamatta.

Mellavuo kuvaili puheessaan lapsille, miten pitkä aika sata vuotta on ja miten Suomi on siinä ajassa vaurastunut ja kehittynyt. Mutta ei ilman uhria – oli aika, jolloin monien lasten isät ja jäivät taistelukentille ja odotettu kotiinpaluu muuttui sankarihautajaisiksi.

– Koko sadan vuoden ajan elämämme on muuttunut täällä paremmaksi. Suomesta on tullut yksi maailman parhaista maista, paras meille suomalaisille, hän muistutti.

Lipunnostotilaisuuden jälkeen Kostian koulun oppilaat marssivat kulkueena  laskemaan sankarihaudalle talkoilla valmistuneet sinivalkoisin nauhoin koristetut havuseppeleet.

Alikersantti Sulo Veikko Ylitalo. Kuva teoksesta Pälkäneen sankarivainajat .

Kiitos sinullekin vapaasta isänmaasta. Seppeleen saa vuorollaan alikersantti Sulo Veikko Ylitalo, joka kaatui 25-vuotiaana Tengeliönjoella 17.10.1944.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?