Äänestäminen ei ole riitelyä

Pälkäneen kunnanvaltuusto väitteli vilkkaasti kunnanjohtajan sijaisen valinnasta ja siitä, miten valintamenettely olisi pitänyt hoitaa. Sitten äänestettiin, ja kunnanhallituksen esitys voitti äänin 16–10.

Normaalia parlamentaarista toimintaa. Johon ei kai Pälkäneellä oikein ole vielä totuttu, koska väittely ja äänestäminen on tulkittu riitelyksi ja arvovaltakamppailuksi.

Erikoinen pälkäneläinen piirre on se, että nimenomaan äänestyksen voittaneiden joukosta nousee voimakkaita närkästyksen ilmauksia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja eroaa tai on eroavinaan, ja kaikki äänestyksen voittaneet yhdessä muodostavat uuden keskusteluryhmän.

Tuo jo ennestään enemmistövaltaa kunnassa käyttänyt ryhmä aikoo ottaa uuden asenteen mm. vajoavan rivitalon tilanteeseen.

Hyvä ja tarpeellinen uudelleenarviointi, mutta epäselväksi jää, miksi sen tekemiseen tarvitaan uusi, osan valtuustosta pois sulkeva keskusteluryhmä.

Keskustelun lisääminen on kyllä Pälkäneen päätöksenteossa tarpeen. Suosittelen siihen valtuustoseminaarien toimintatapojen kehittämistä, sähköisen kokouksen keskustelutoiminnon tai sähköpostin rohkeampaa käyttöä, ja toimielinten puheenjohtajille keskustelua suosivaa kokousteknistä otetta.

Hyvät ehdotukset kestävät keskustelun ja tiukankin väittelyn. Äänestäminenkin on mitä parhain tapa ehdotusten kelvollisuuden mittaamiseen, eikä äänestämistä kannata erityisemmin vältellä.

Yksi tärkeä keskustelija on paikallislehti. Nyt puheena olevassa kunnanjohtajan sijaisuusasiassa olisin toivonut päätoimittajalta hieman avoimempaa katsantokantaa valtuustossa käytyyn keskusteluun.

Kriittisesti asiaa tarkasteleva toimittaja olisi voinut huomata asian valmistelussa myös niitä puutteita ja virheitä, joita vähemmistöön jääneet valtuutetut kritisoivat.

Omaa arviotani kunnanhallituksen ehdokkaasta päätoimittaja reunamerkinnässään ilmeisesti piti heppoisin perustein tehtynä. Kunnanhallitus kuitenkin oli tehnyt ehdotuksensa vielä vähemmin perustein, lainkaan tapaamatta hakijaa. Tekemäni lisäykset hakijasta annettuun arvioon olivat mielestäni asiallisia ja tarpeellisia.

Nyt kun valinta on tehty, toivon Petri Härkösen sijaisuusjakson sujuvan hyvin ja kuntapäättäjien palaavan normaaliin päiväjärjestykseen. Kohti uusia, mielenkiintoisia väittelyitä ja äänestyksiä iloisella mielellä ja toisiamme kunnioittaen!

 

Jyri Kankila

kunnanvaltuutettu (vihr)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?