Hyppy penkkaan ja takaisin jäälle

Kristian Kujansivu ehti luistelemisen ohessa harjoitella hyppyjä kenttää reunustaviin lumipenkkoihin.

Lunta pyryttää lähes vaakasuoraan ja kasvoilla tuntuu talviviima. Se ei luistelijoiden tahtia Onkkaalan urheilukentällä pahemmin hidasta. Kaiuttimista raikaa liikkumaan innostavia kappaleita: ”Sata salamaa” ja muut tutut hittikappaleet antavat hyvää lisäpotkua liikkumiseen.

Pälkäneen yhteiskoulun seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset liikkuvat luistimilla kuten pyydetään: menevät kyykkyyn, tanssivat, kiertävät pujottelurataa ja luistelevat yhdellä jalalla, pareittain, pitkänä letkana ja ringissä. Välillä annetaan kaverille läpyjä ja hypitään luistimilla. Takaperin luisteluakaan ei unohdeta.  Kristian Kujansivu ja Tuomas Huuho ennättävät myös kokeilemaan hyppyjä kenttää reunustavaan lumipenkkaan.

– Ihan kivaa luisteleminen on, Kristian tuumaa.

– Vaikka laskettelu on kyllä vielä kivempaa, freestylerinteistäkin tuttu Tuomas lisää.

Seitsemäsluokkalaiset Janina Virenius ja Jenna Kallioinen etenivät näin vauhdikkaasti.

Säännöllisin väliajoin kentältä lanataan sille jatkuvasti satavasta lumesta. Luistelukiertuetta isännöivä Pälkäneen liikuntatoimi hoitaa hommaa mallikkaasti.

– Paikallisisäntä hoitaa kiertueellamme aina muun muassa jäänhoitoon liittyvät tehtävät. Pälkäneellä selviydyttiin työstä erittäin hyvin poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa, Ice Skating Tourin kiertuepäällikkö Lauri Paalasmaa mainitsee.

Myöhemmin torstaina urheilukentän valtasivat pälkäneläisperheet, jotka pääsivät luistelemaan paremmissa olosuhteissa kuin koululaiset päivällä, sillä lumisade lakkasi illalla heti kuuden jälkeen – samaan aikaan kuin iltatapahtuma starttasi.

20 vuotta luistelua

Ice Skating Tour on Suomen luisteluliiton pyörittämä toimintamalli, jossa ovat mukana koulut sekä kuntien liikunta- ja vapaa-aikatoimet. Vuosittain järjestetään noin 70 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna kiertue liikuttaa lapsia, nuoria ja perheitä 20. kerran.

Kiertueen ohjelmapakettiin kuuluvat koululaisluistelut aina päivällä ja koko perheen luistelut illalla. Iltaluisteluissa kiertueohjaajat liikuttavat perheitä muun muassa luisteluvalssin ja Dj Musicin tahdittaman luisteludiscon merkeissä. Hien pintaan saa viimeistään 30 minuutin kuntoluistelussa.

Kuluvan viikon keskiviikkona kiertue pysähtyy Kangasalan keskuskentälle, ja seuraavana päivänä luistellaan Sariolan koulun kentällä Sahalahdella.