Syrjänharjun kuntorata on nyt Jouko Gripin polku

Jouko Grip valmistautuu paljastamaan nimeään kantavan polun nimikyltin. Valmiinanne…
Paikoillanne…
Nyt!

Vammaisurheilija Jouko Gripin mukaan nimetty tie julkistettiin lauantaina Pälkäneellä: Syrjänharjun kuntoradalla edetään jatkossa Jouko Gripin polkua pitkin.

– Uskomattoman hienoltahan tämä tuntuu. Upea juttu, Grip tunnelmoi lauantaina heti julkistuksen jälkeen.

Nuijantalolla vietetyssä julkistusjuhlassa puhunut Pälkäneen liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola totesi, että ympyrä on sulkeutunut: nyt kaikilla Onkkaalan urheilukentällä pienoispatsain kuvatuilla pälkäneläisurheilun suurilla nimillä on kunnassa myös oma tie.

Väinö Sipilän tie nousee Syrjänharjun huipulle ja Toivo Salosen tie päättyy urheilukentän laitaan. Jouko Gripin polkua pitkin liikutaan vastedes 6,5 kilometrin pituisella kuntoradalla, Ketola listasi.

Kaikki nimeämiset on tehty siten, että ne liittyvät jollakin tavalla esikuviensa edustamiin lajeihin. Kestävyysjuoksija Sipilän mukaan nimetty tie kulkee harjun harjoitusmaastojen lähellä, ja pikaluistelija Salosen tie päättyy luistelukenttänäkin palvelevan urheilukentän laitaan.

– Jouko Gripin polku kulkee kuntoradalla, jossa mies aktiiviuransa aikana harjoitteli. Tien nimikyltti kannustaa pälkäneläisiä jatkossa liikkumaan ja muistuttaa lisäksi Gripin hienosta urasta, Ketola sanoi.

Pälkäneellä asuva ja Valkeakosken Hakaa edustanut Grip saavutti hiihdossa, ampumahiihdossa ja yleisurheilussa yhteensä 41 arvokisamitalia. Kunnanhallituksen tervehdyksen juhlaan tuonut Eero Laesterä vitsailikin, että Grip on yksi niitä asioita, jotka pälkäneläiset ovat onnistuneet valkeakoskelaisten kanssa jakamaan. Mies myös muistutti, että kuntamarkkinoinnissa pitäisi useammin muistaa katsoa lähelle.

– Nämä lähellä olevat helmet tulisi pitää paremmin mielessä. Ehkä tulevassa liikuntahallissa muistetaan jollakin tavalla ”rautarouva” Anna-Liisa Prinkkalaa, Laesterä jatkoi ja lähetti kiitoksensa pitäjäneuvos Matti Simolalle, joka ensimmäisenä heitti ilmoille ajatuksen Jouko Gripin mukaan nimettävästä tiestä.

Periksi ei anneta

Nuijantalolla niin ikään puhunut Gripin läheinen ystävä Timo Virtanen muistutti juhlaväkeä siitä valtavasta työstä, jonka Grip uransa aikana teki. Saavutukset ja mitalit eivät tulleet ilmaiseksi, vaan niiden takana oli tuntikausia sitkeää harjoittelua ja kovaa työntekoa.

– Periksi ei anneta. Tämä lause kuvaa Joukoa niin urheilijana, työelämässä kuin kotiyhteisössäkin, Virtanen totesi.

Virtanen luki tilaisuudessa myös valtioneuvoston tervehdyksen, jonka on allekirjoittanut ministeri Sampo Terho. Tervehdyksessä mainitaan muun muassa se, kuinka Grip on lunastanut paikkansa suomalaisen urheilun historiassa. Siinä niin ikään muistutetaan, että yhdenvertaisuus ja moniarvoisuus ovat myös liikuntalain lähtökohtia. Tavoitteena on Suomi, jossa kaikilla on mahdollisuus liikkumiseen sekä liikunnan ja urheilun iloon riippumatta siitä, millä tavoin liikkuu.

Grip itse mainitsi, että urheilu – ja etenkin menestys – on aina monen tekijän summa.

– Oman harjoittelun lisäksi tarvitaan paljon tukea monelta suunnalta: urheiluseuralta, kotikunnalta, perheeltä ja yhteistyökumppaneilta. Haluankin kiittää niitä kaikkia tahoja, jotka minua eri tavoin aktiiviurani aikana tukivat, Grip lausui.

Suomen paralympiakomitean viestintäpäällikkö Aino Linnamaa muistutti Jouko Gripin panoksesta suomalaisen vammaisurheilun eteen. Panos on ollut paljon muutakin kuin urheilullisesta menestyksestä kertovat lukuisat mitalit: periksi antamaton luonne on avannut tietä eteenpäin muille vammaisurheilijoille.

– On hienoa, että Jouko toimii mentorina nykyisille vammaisurheilijoille, esimerkiksi hiihtäjä Ilkka Tuomistolle, joka suuntaa maaliskuisiin paralympialaisiin. Urheilu on kovaa työtä, ja asiantuntijoiden neuvoille ja vertaistuelle on aina tilausta, Linnamaa sanoi.