Mopomuseo valmistuu kesäksi 2019

Tunariletka herättää ansaittua huomiota tien päällä. Viimevuotisella Munat siniseksi -pääsiäisajelulla poikettiin Keinuhongan tilalla Auttoisilla. Kuva: Matti Aho.
Ajokausi käynnistyy Munat siniseksi -ajossa.

Aikamiesten mopokerhon touhut tuntuvat lähteneen vakavasti käsistä. Helevetin Tunareiden kerhotalo ehostuu vähitellen talkoissa, ja tavoitteena on, että kesäksi 2019 Rautajärvelle saataisiin auki mopomuseo.

Kalustoa sitä varten löytyy mukavasti, sillä jäsenillä on toista sataa entisaikojen menopeliä.

– Mopoja, bensamittareita, kanistereita ja muuta rekvisiitaa on kertynyt aika lailla, Helevetin Tunareiden puheenjohtaja Jani Ryttyläinen sanoo.

Tähän saakka mopoja ja niihin liittyvää tavaraa on säilötty omissa ja kavereiden nurkissa. Kaikki saadaan arvoisellaan tavalla esille, kun navetan remontti valmistuu.

– Vähitellen on oiottu perustuksia, uusittu ovia ja eristetty parven välipohjaa, Ryttyläinen kertoo.

Navettaan ja sen parveen järjestyy muutama sata neliötä näyttelytilaa. Mutta tekemistä riittää vielä, eikä museo valmistu vielä tulevaksi kesäksi, kun Tunarit juhlivat 15-vuotista taivaltaan. Merkkivuotta juhlistetaan Rautajärven markkinaviikonloppuna kerhotalon pihaan koottavalla näyttelyllä. Varsinaiset juhlallisuudet kerhotalolla järjestetään elokuun lopussa. Bändit on jo buukattu.

 

Munat siniseksi -ajo on pääsiäisperinne

Mopoharrastajien letka herättää tien päällä ansaittua huomiota. Moikkailijoita riittää ja ohikulkijoiden kädet käyvät kuin kuuromykillä.

Helevetin Tunareiden perinteinen ajokauden avaus tapahtuu pääsiäislauantaina Munat siniseksi -ajossa. Se kokoaa kerholaiset ja joskus myös vieraita lähitienoon lenkille.

– Ajetaan pidempi tai lyhempi kierros ja suunnataan isommille tai pienemmille teille vähän siitä riippuen missä kunnossa tiet ovat. Mutta koskaan ei kelien vuoksi peruta tapahtumaa, Jani Ryttyläinen sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna letka päristeli kohti Padasjokea, kun armoton lumipyry yllätti sen.

– Ja joinain vuosina on tullut taivaan täydeltä vettä ja ollut niin kylmä, että ollaan oltu tosiaan sinisiä, kun on palattu reissusta.

Lenkin päätteeksi porukka kokoontuu kerhotalolle sulattelemaan itseään ja reissun antia sekä huuhtomaan kurat naamasta saunan löylyssä.

 

Kesäajelulla kierretään Kukkia

Pääsiäislauantain keli on harvoin kovin keväinen. Toissavuotisella Munat siniseksi -ajelulla rapa lensi ja henki huurusi. Kuva: Matti Aho.

Pääsiäisajeluun on startannut parhaimmillaan 24 mopoa. Viime vuonnakin osanottajia oli parikymmentä, vaikka keli oli kurja.

Kesäiset Kukkian kierrokset keräävät toisinaan vielä enemmän ajajia myös kaverikerhoista.

– Ajankohtaa on haettu juhannuksen ja Kirkastusjuhlien välistä. Tänä vuonna reissuun lähdetään 30. kesäkuuta.

Kesäisellä mopokierroksella ei tyydytä Puutikkalan, Kuohijoen ja Padankosken kierrokseen, vaan suunnataan vielä pienemmille teille. Ja tänä vuonna aiotaan tehdä Tunareiden 15-vuotisjuhlien kunniaksi entisestään pidennetty lenkki.

– Perinteisesti on koukattu ainakin Haltian kautta ja ajeltu Koivulahden kautta Vihavuoteen. Olen vinkkaillut muillekin harrastajille Vihavuoden Koskikahvilan, Puutikkalan kyläkaupan ja Aslak & the Eskimos -klubin kaltaisista paikoista, joista ei hieman kauempana tiedetä mitään, Ryttyläinen kertoo.

Tunareiden reissuissa päristellään hitaimman tahtiin ja keräillään tien varteen jääneet kyytiin.

Mopoharrastajien letka herättää tien päällä ansaittua huomiota. Moikkailijoita riittää ja ohikulkijoiden kädet käyvät kuin kuuromykillä.

Tämänvuotinen Munat siniseksi -ajo starttaa Rautajärven Elotähkästä lauantaina 31.3. kello 11.

Pääsiäislauantain keli on harvoin kovin keväinen. Toissavuotisella Munat siniseksi -ajelulla rapa lensi ja henki huurusi. Kuva: Matti Aho.