Ruusunviljely: Ali-Marttilan puutarha kasvattaa leikkoruusuja yhtenä ainoista Suomessa

Hehtaarin verran ruusuja

Ali-Marttilan tila on ollut saman suvun omistuksessa yli 300 vuotta. Ennen kasvihuoneviljelyyn siirtymistä tilalla viljeltiin muun muassa tupakkaa. 1950- ja 1960-luvulla tila keskittyi tomaatin ja kurkun viljelyyn. Ensimmäinen ruusunviljelyyn tarkoitettu kasvihuone rakennettiin vuonna 1978. 1990-luvulta lähtien tilan koko pinta-alalla on viljelty ruusuja. Kuvassa Heikki Marttila puutarhan ympärivuotisessa kasvihuoneessa.

Puutarhan nykyiset isännät Olli Marttila ja Matti Marttila. Kuva: Ali-Marttilan puutarha

Heikki Marttila astelee tottunein askelin kangasalalaisen Ali-Marttilan puutarhan kasvihuoneella. Harjaantunut silmä huomaa pois nypittävän verson siellä ja toisen täällä. Katse kiertää ympäri 5000 neliömetrin ympärivuotista kasvihuonetta: onhan ruusuilla kaikki hyvin?

Ali-Marttilan tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos tänä vuonna. Vanhat isännät ovat edelleen yritystoiminnassa mukana, vaikka päävastuu onkin nyt siirtynyt nuoremmalle polvelle.

– Ei täältä oikein osaa poiskaan olla. Yli 40 vuotta olen tullut joka aamu kasvihuoneille, ja näin teen edelleen, vaikka poikani Olli ja veljeni Jaakon poika Matti nykyisin puutarhaa isäntinä pyörittävätkin, Heikki Marttila Ali-Marttilan puutarhalta tuumaa.

Ali-Marttilan puutarha on erikoistunut leikkoruusun viljelyyn: tilalla viljellään ruusua noin hehtaarin alalla. Ympärivuotisesta kasvihuoneesta kerätään ruususatoa koko ajan ja ympäri vuoden. Kesäkaudella käytössä on myös kausikasvihuone, josta päästään keräämään sato neljä, viisi kertaa vuodessa. Kausikasvihuoneen ruusujen isoimmat satopiikit yritetään ajoittaa toukokuun sesonkeihin, jolloin ruusujen kysyntä on suurin äitienpäivän ja kevään juhlasesongin vuoksi.

– Ruusujen taimet ovat jatkuvasatoisia, ja samoista taimista kerätään satoa viisi-kahdeksan vuotta, Olli Marttila täsmentää.

Kuutena aamuna viikossa puutarhan ympärivuotisesta kasvihuoneesta kerätään valmiita ruusuja pakattaviksi tukkuihin ja kukkakauppoihin ympäri Suomen. Tilan kaksi omaa pakettiautoa huolehtii kuljetuksista. Vakituisia työntekijöitä puutarhalla on viisi. Sesonkiaikoina eli lähinnä kesällä ruuhkaa purkaa yksi tai kaksi kiireapulaista.

Ali-Marttilan puutarhalla kasvatetaan 30 eri ruusulajiketta.

Ali-Marttilan ruusut ovat tunnettuja kestävyydestään ja korkeasta laadustaan. Viime joulukuussa tilan valkoisia ruusuja nähtiin esimerkiksi presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Ei juurikaan muita ruusunviljelijöitä

Leikkoruusuja ei Suomessa enää juuri viljellä. Ali-Marttilan puutarha on ainoa toimija Suomessa, joka toimittaa edelleen ruusuja jälleenmyyntiin. Muutamilta pienemmiltä tiloilta ruusuja myydään vielä suoraan kuluttajille.

– Aikaisemmin Kangasaltakin löytyi monia muita ruusunviljelijöitä, mutta tilanne on viime vuosien aikana muuttunut, Heikki Marttila sanoo.

Kotimaassa tuotettujen ruusujen hinta on usein kalliimpi kuin ulkomailta tuotujen ruusujen. Ali-Marttilan puutarha on löytänyt asiakkaansa ja ostajansa, vaikka kilpailu on kovaa, ja puutarhalla on takanaan myös vaikeita vuosia. Heikki Marttilan mukaan ruusut kyllä käyvät kaupaksi, mutta haastavinta on tuottaa ruusuja kannattavaan hintaan.

Keltaista tarranauhaa käytetään tuholaistorjuntaan.

Petopunkit kömpivät tuholaistorjuntaan ruusurivistöjen joukkoon sijoitettavista pusseista.

– Laatu ja kestävyys ovat meidän valttimme ja niihin meidän pitää luottaa, Heikki Marttila toteaa.

Oma taiteenlajinsa

Ruusu tarvitsee kasvaakseen hyvät olosuhteet: riittävästi valoa, lämpöä, vettä, hiilidioksidia ja ravinteita. Ali-Marttilan puutarhalla kasvihuoneet on pitkälti automatisoitu. Laitteet huolehtivat siitä, että valoa ja lämpöä on koko ajan sopivasti. Sähköä kuluukin kahden kasvihuoneen lämpimänä pitämiseen ja kasvuvalojen käyttämiseen kiitettävät määrät.

– Tilan kasvihuoneet lämpiävät puuhakkeella, jota poltetaan omassa lämpövoimalassa, joka on yhteinen naapurissa sijaitsevan Honkasen puutarhan kanssa, Heikki Marttila mainitsee.

Puutarhalla käytetään biologista kasvinsuojelua, mikä käytännön tasolla tarkoittaa esimerkiksi petopunkkien käyttämistä tuholaisten torjunnassa. Ali-

Kasvavat ruusut saavat ravinteita tippukastelun kautta. Jokaiselle taimella on oma tippukasteluletkunsa.

Ruusu pitää pintansa suomalaisten yhtenä suosikkikukkana.

Marttilassa punkit vapautetaan ruusuviljelmien joukkoon pienistä paperisista pusseista, joihin on tehty pieni reikä.

– Minä aina sanon näitä öttiäispusseiksi, Heikki Marttila huikkaa asetellessaan tällaista pussia erään ruusurivistön joukkoon.

Jokainen ruusulajike tarvitsee omanlaisensa kasvuolosuhteet, mikä Ali-Marttilassa otetaan huomioon ruusujen sijoittelussa. Lannoitteiden jako on automatisoitu niin, että jokainen lajike saa sopivan määrän sopivaa lannoitetta aina ajallaan. Tänä keväänä puutarhalla kasvaa kahta uutta lajiketta, Cupcakea ja Con Amorea.

– Ruusunviljely on vähän sellainen oma taiteenlajinsa. Paljon pieniä asioita pitää ottaa huomioon, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman kaunis, Heikki Marttila sanoo.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.