Aurinkosähköllä pitkän tähtäimen säästöjä

Aitoolaisen tekstiilipaino Printscoprion katolle asennettiin huhti-toukokuussa 228 aurinkopaneelia. Investointi on suuri, mutta pitkällä tähtäimellä tiedossa on säästöjä. Aurinkosähköllä pystytään tuottamaan parhaimmillaan neljännes yrityksen sähköstä.

– Tänään kun katsoin niin melkein puolet meidän sähköstä tuli aurinkopaneeleista, iloitsee Printspcorpion toimitusjohtaja Tommi Helminen aurinkoisen päivän saldosta.

Tuotto lähentelee Helmisen mukaan noin yhtä viides- tai neljäsosaa sähkönkulutuksesta. Aurinkoisten ja pilvisten päivien erot näkyvät selkeästi sähköntuotannossa.

Päätös aurinkopaneelien hankkimisesta ja niiden määrästä pyrittiin tekemään niin, että se olisi tulevaisuuden kannalta kannattavaa. Paneelien hankinnassa suuri määrä ei välttämättä ole aina plussaa. Jos oma sähköntuotanto ylittää ajoittain sähköntarpeen, menee loppu sähkö valtakunnan verkkoon.

– Pitkällä tähtäimellä sähkön myyminen valtion verkkoon on huono bisnes, toteaa Helminen.

 

Viileä sää parantaa kannattavuutta

Aurinkosähköpaneelit asentaneen Sähköpalvelu Seisen Sami Seise kertoo, että aurinkopaneelit eivät ole yleistyneet Suomessa vielä. Varsinkin suuremman kokoluokan projektit ovat harvinaisia.

– Tämä oli poikkeuksellisen iso projekti. Omakotitaloihin asennetaan monesti 10 –12 paneelia, eli tavallisiin määriin verrattuna Printscorpion paneelien määrä on valtavan iso, kertoo Seise projektin kokoluokasta.

Aurinkosähkön kannattavuus on Suomessa samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Suomen viileä ilmasto tekee aurinkosähkön tuotannosta kannattavaa, sillä paneelit tuottavat sähköä paremmin viileällä ilmalla. Kesällä tuotantoa kasvattaa valoisan ajan pituus.

Aurinkopaneelien kannattavuus on parempaa isoissa tehtaissa ja kaupoissa kuin omakotitaloissa.

– Aurinkosähköä saadaan eniten kesällä, jolloin monissa kaupoissa sähköä kuluu eniten. Omakotitaloissa sähkön kulutus taas on suurempaa talvella, kertoo Seise sähkönkulutuksen eroista.

 

Monien vuosien investointi

Aurinkopaneelit ovat hintava sijoitus ja varsinkin omakotitalojen kohdalla sijoitus maksaa itsensä takaisin hitaasti. Tehtaissa ja kaupoissa takaisinmaksuaika saadaan monesti noin kymmeneen vuoteen.

Printscorpion tapauksessa aurinkopaneelien laskettiin maksavan itsenä takaisin yhdeksässä vuodessa. Paneelien iän arvioidaan olevan kolmekymmentä vuotta, joten säästöjä pitäisi olla näköpiirissä.

–  Takasinmaksuaikaan vaikuttaa vielä saammeko me tasattua huippukulutuksiamme, kertoo Tommi Helminen tulevaisuuden haasteista.

Printscorpion katolle asennettiin aurinkopaneeleja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.