Aurinko aktivoi

Juuri kun olimme tottuneet ympäri vuoden vallitsevaan lonkeronharmaaseen säätilaan, saimmekin upean ja aurinkoisen lopputalven ja sen päälle suurenmoisen toukokuun helteet.

Supertalvi aktivoi ihmiset liikkeelle. Laduilla ja jäillä riitti väkeä melkein ruuhkaksi saakka. Iloiset ulkoilijat jakoivat toinen toistaan upeampia valokuvia talvisista maisemista.

Pakkasjaksojen aikaan oli vaikea uskoa, että lumet ja routa sulaisivat kesäkuuhun mennessä. Mutta paisteella ja tuulella on uskomaton voima. Ylemmäs kivunnut aurinko pyyhkäisi talven mennessään.

Juuri jäistä vapautuneet järvenselät lämpenivät hetkessä parikymmenasteisiksi. Ja jälleen ihmiset hyppäsivät puhtia täynnä pyörien selkään ja suuntasivat rannoille. Se tuo puhtia, kun vuodenajat ovat palanneet, eikä ympäri vuoden vallitse enää kymmenen asteen harmaus.

 

Vauhdilla alkanut kevät tuntuu mökkipaikkakunnalla koko kesän ajan. Loma-asukkaat suuntaavat ajoissa rannoille ja käynnistävät monenlaisia projekteja. Sateessa ja kylmyydessä ei tulisi valettua uuden grillin perustuksia eikä aloitettua terassin laajennusta. Keväisessä lämmössä liikkeelle lähteneet hankkeet jatkuvat keleihin katsomatta läpi kesän ja tuntuvat muun muassa rakennustarvikkeita ja -palveluita kauppaavissa yrityksissä. Ja kun rannoilla tapahtuu, muissakin liikkeissä käy kauppa.

Olisi oikeus ja kohtuus, että alkava kesä korvaisi viime vuonna puuttumaan jääneen lämmön ja paisteen. Silloin läpi kesän jatkunut sade ja myrsky karkottivat mökkiläiset kaupunkiin tai etelän lomalle. Ehkä karmeimmin kelistä kärsi Sappeen kesäteatteri, jonka katsomot tyhjenivät kehutusta näytelmästä huolimatta.

Mökkipitäjässä moni ympärivuotinenkin palvelu elää vahvasti kesästä. Jos kesä lähtee menemään pieleen keväästä alkaen, kurssia on vaikea korjata koko sesongin aikana. Tänä vuonna sen sijaan saadaan nauttia lentävästä lähdöstä.

 

Pälkäneellä lauantaina vietettävä kesänavaus muutettiin välillä lomakauden avaukseksi ja siirrettiin kesäkuun puoliväliin, jotta kesä ja mökkiläiset ehtisivät saapua tapahtumaan mennessä. Siirrosta huolimatta tapahtumissa jouduttiin värjöttelemään talvisissa oloissa.

Tänä vuonna kesästä on saatu nauttia jo niin, että kesänavaus on jälleen harhaanjohtava nimi. Kesä on jo täysillä käynnissä, vaikka eletään vasta toukokuun loppua.

Kesänavauksen runko rakentuu yrityksien ohjelmasta. Kun kukin panostaa päivään tarjouksia, kisailuja, maistiaisia, ohjelmaa ja muita houkutuksia, yhdessä niistä rakentuu vetovoimainen tapahtuma. Lisäksi kylällä on muutama avainyritys, joiden vetovoima ulottuu lähireviiriä laajemmalle. Yhteisissä tempauksissa kaikki hyötyvät rautakaupan ja Fiinan kaltaisten yritysten liikkeelle saamista asiakkaista.

 

Tämänvuotisen kesänavauksen uutuutena on muun muassa raksatori. Se kokoaa torille rakennusalan yrittäjät. Yhteisesiintyminen helpottaa paikallisten palveluiden löytämistä ja osoittaa, ettei tekijöitä tarvitse hakea kotikylää kauempaa.

Syntyperäinen pälkäneläinen ja paikkakunnalla parikymmentä vuotta asustanut tuntee kyllä tekijät, mutta muuttaja tai kesäasukas turvautuu helposti hakupalvelun ehdottamaan yrittäjään, joka saattaa tulla matkojen päästä ja toimia aivan eri taksoilla kuin täkäläiset.

Yrittäjäyhdistys pyrkii tekemään palvelut näkyvämmäksi paikallisista yrittäjistä kertovien opastaulujen ja Kesälehden välissä jaettavan julisteen avulla. Mutta nykykuluttajalle kaikkein tärkeintä on se, että paikalliset palvelut saadaan kootusti myös verkkoon. Sen ansiosta myös hakupalveluiden armolla olevat löytävät täkäläiset tekijät.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?