Kesän sato saattaa kypsyä yhdellä rytinällä

Mansikat kukkivat jo Niitty-Seppälän tilalla Pälkäneellä.

Marja- ja vihannestiloilla loppukevät ja alkukesä ovat perinteisesti kiireistä aikaa. Tänä vuonna peltotöihin päästiin tavallista myöhemmin, kun kevät viipyi ja viipyi. Kun lämpimämmät kelit sitten alkoivat, ne alkoivat rytinällä ja käytännössä yhdessä yössä.

– Yhtenä päivänä oli lämmintä 9 astetta, seuraavana sitten jo 24, Jukka Kittilä Niitty-Seppälän tilalta toteaa.

Niitty-Seppälässä vihanneksia ja herneitä päästiinkin istuttamaan tavallista myöhemmin, mutta toukokuun pitkä lämmin jakso on kirinyt kevättä kiinni ja ajanut oikeastaan jo ohikin. Niitty-Seppälän Kesätori ja kahvila aloittavat kautensa jo 15. kesäkuuta, eli noin viikkoa aiemmin kuin yleensä. Laitikkalassa sijaitsevan Suttisen tilan Tilapuoti avaa puolestaan ovensa 13. kesäkuuta.

– Viime aikojen helteet ovat aiheuttaneet paljon kastelutyötä. Kukinnat ovat edenneet nopeasti, joten voi olla, että paras satoaikakin on nopea. Yritämme parhaamme mukaan pysyä perässä, Simo Laakso Suttisen tilalta tuumaa.

Laakso jatkaa, että viime kesän ongelma oli viileä keli ja se, että satoa saatiin melko myöhään. Tämän kesän sato näyttäisi taas valmistuvan hyvissä ajoin.

– Jos viime vuoden ja tämän vuoden kelit voisi lyödä yhteen, niistä tulisi keskimäärin ihannekeli, Laakso naurahtaa.

Mansikat kukkivat jo Niitty-Seppälän tilalla Pälkäneellä.

Mansikan pääsato jo kesäkuussa?

Mansikka kukkii parhaillaan sekä Suttisen tilalla että Niitty-Seppälässä komeasti. Mikäli helteet jatkuvat vielä pitkään, mansikoiden koko saattaa kuitenkin jäädä pienemmäksi kuin yleensä.  Molemmilta tiloilta arvioidaan, että mansikan pääsato saattaa kypsyä tänä kesänä aikaisemmin kuin yleensä.

– Voi olla, että mansikan pääsato saadaan jo kesäkuun puolella, kun se yleensä kypsyy vasta heinäkuussa. Toki kaikki riippuu keleistä. Jos tulee yöhallaa, tilanne saattaa muuttua vielä nopeastikin, Laakso kertoo.

Kittilä lisää, että satoa aletaan näillä näkymin poimia parin viikon päästä. Poimijat on tilalle jo varattu, joten sadon aikaisuus ei vaikuta esimerkiksi poimijoiden saatavuuteen. Mansikoiden ja vihannesten kypsymisnopeus sen sijaan aiheuttaa pientä jännitystä tiloilla.

– Jos lohkot kypsyvät yhtä aikaa, sadonkorjuun kanssa pitää todellista kiirettä. Mutta aika normaalilla meiningillä tässä mennään. Vuodet ovat erilaisia ja kaikenlaisia olosuhteita tässä on jo tullut nähtyä, Kittilä sanoo.