KulmaHuone tuo uutta virtaa kädentaitajien toimintaan

KulmaHuoneella on myynnissä Kukkian Kädentaitajien töitä.

Kukkian Kädentaitajien uusi myymälä KulmaHuone avautui toukokuun lopulla Pytinkiin. Aiemmin Makasiinilla kesämyymälää pitänyt yhdistys saa nyt tilat, joissa myymälää voidaan pyörittää vuoden ympäri.

Muuton jälkeen kaikki kädentaitajien toiminta on samassa paikassa, eikä esimerkiksi myyntipöytiä tarvitse enää kuskailla ympäriinsä.

Idea muutosta Pytinkiin nousi esille viimeisimmissä joulumyyjäisissä, kun myyjäistavaroiden siirteleminen paikasta toiseen jäi totutusti pienen porukan hommaksi.

– Siinä heitettiin ilmoille idea, että jos muutettaisiin Pytinkiin, kun siinä on se kulmahuone vapaana. Siitä lähti myös KulmaHuoneen nimi, kertoo Kukkian Kädentaitajien puheenjohtaja Merja Vilmunen muuton alkusysäyksestä.

– Yhdistyksen ikärakenne alkaa olla sellainen, että on helpompi olla vain yhdessä paikassa, hän jatkaa yhdistyksen toiminnan keskittämisen eduista.

Parina viime vuonna taitajilla on ollut käytössään tilaa myös Mikkolan navetalla, jonka vapautuminen mahdollisti myös Käsityökeskus Hilma ja Olgan levittäytymisen.

 

Enää ei tarvitse olla yksin

Vilmunen iloitsee, että uusi myymälä saatiin nimenomaan Pytinkiin, sillä hän kokee kädentaitajien toiminnan sopivan ympäristöön hyvin. Uudessa sijainnissa positiivista on myös rakennuksen muut toimijat.

– Tässä on kahvila ja kunnan info vieressä. Kaikki tukee toinen toisiaan. Tässä on myös turvallisempi ihmisten olla, kun rakennuksessa on koko ajan muuta väkeä paikalla, kertoo Merja Vilmunen.

Uuden myymälän markkinoinnin suhteen Vilmunen kokee yhdistyksen olleen onnekas. Visuaalista markkinointia opiskeleva yhdistyksen jäsen Marjut Jokinen on tehnyt projektin ympärillä omaa koulutyötään.

– Tässä voittaa molemmat osapuolet. Koko Pytinki ehkä voittaa, kertoo Vilmunen, jonka mukaan projekti on välillä ryöstäytynyt KulmaHuoneen yli muun muassa Pytingin ikkunoiden pesuun asti.

 

Kukkian Kädentaitajien puheenjohtaja Merja Vilmunsen mielestä Pytinki on juuri sopiva paikka kädentaitajien myymälälle.

Myymälän uusi ilme

Muutto uusiin tiloihin tuo mukanaan sijainnin lisäksi muitakin muutoksia. Myymälätila on aiempaa pienempi, mikä vaatii luovuutta tavaroiden esillepanossa. Ympärivuotinen aukiolo antaa toisaalta erilaisia mahdollisuuksia, mitä kesämyymälässä ei ollut.

– Ennen meillä oli aina esillä kaikki, esimerkiksi villavaatteetkin. Nyt pyritään vaihtelemaan vähän vuodenajoittain niin, että välttämättä ei ole kaikki taitajien käsityöt yhtä aikaa esillä, Merja Vilmunen pohtii.

Myös myymälän ulkoiseen olemukseen on panostettu.

– Muuton yhteydessä ollaan himpun verran muutettu koko myymälän ilmettä yhtenäisemmäksi. Kaikki meidän mainonta ja hintalaput on nyt samankaltaista ja sellaista meillä ei ennen ollut, kertoo Vilmunen uudistuksista.

 

Uutta pontta toimintaan

Muutosten Merja Vilmunen uskoo tuovan uutta virtaa taitajien toimintaan.

– Olen yrittänyt nyt tehdä töitä tämän eteen ja uskon, että tämä on sellainen juttu millä saadaan uutta pontta, hän toteaa.

Myynnin lisäksi Vilmunen haluaa, että KulmaHuoneella on myös muuta käsityötapahtumaa. Esimerkki tulevista tapahtumista on 9.6. järjestettävä yhteisöllinen neulontatapahtuma, johon voi osallistua kuka vaan.

Tapahtuma järjestetään kansainvälisenä neulontapäivänä, jolloin vastaavia tilaisuuksia pidetään ympäri maailmaa.

Tulevia tapahtumia ja uutta myymälää on mainostettu ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Vaikka mainonta painottuu kädentaitajien toimintaan, uskoo Vilmunen sen olevan positiivista koko kylän aktiivisuudelle.

– Mielestäni kaikki mitä me yhdistyksen kanssa tehdään, tukee koko Luopioisten aluetta, hän toteaa.

 

Katri Viitanen on tehnyt koko asunsa itse alkaen mekon ja hatun ompelusta ja maalaamisesta kenkien kukkakuvioihin asti.

Yhdistys pyörii talkoilla

– Me tarjoamme kaikille mahdollisuuden myydä tässä omia tuotteitaan. Ne, ketkä osallistuvat, tekevät myös työvuoroja. Jos ei tee vuoroja niin sitten pitää maksaa vähän, selittää Merja Vilmunen KulmaHuoneen myymälän toimintaa.

Koko yhdistyksen toiminta perustuu innokkaisiin jäseniin.

–  Meillä on ydinporukka, joka toimii aktiivisesti. Vielä on mukana perustajajäseniä, kertoo Vilmunen ensi vuonna kaksikymmentä täyttävästä yhdistyksestä.

Yksi alusta asti mukana olleista jäsenistä on Katri Viitanen. Lähes kahdenkymmenen vuoden aikana hän on ehtinyt tehdä monenlaisia käsitöitä.

– Olen maalannut posliinia, kankaita, kortteja, lasia, silkkiä ja muutakin kaikenlaista, kertoo Viitanen hinnoitellessaan omatekemiään hattuja.

Luopioisissa kesäasukkaana aikaa viettävä Viitanen osallistuu kädentaitajien kuukausittaisten ompeluseurojen lisäksi yhdistyksen myyntimatkoille.

– Ollaan käyty ympäri Hämettä toreilla ja markkinoilla, hän kertoo.

Kuvateksti: Katri Viitanen on tehnyt koko asunsa itse alkaen mekon ja hatun ompelusta ja maalaamisesta kenkien kukkakuvioihin asti.