Luopioisten taidekesä tarjoaa elämyksiä moneen makuun

Baren Baren -ryhmän töitä nähdään Luopioisissa 19.6. alkaen.

Luopioisissa on totuttu kesäisin näkemään korkealaatuista kuvataidetta. Tulevakaan kesä ei tuota pettymystä. Tänä suvena ei yhtenäistä teemaa ole, vaan taiteilijat ovat omien mieltymystensä mukaan koostaneet muutaman kiinnostavan näyttelyn Mikkolan Navetan pihapiiriin.

Punaisissa luhtiaitoissa on 19.6.–19.8 esillä jo viime kesältä tutun Baren Baren -ryhmän töitä. Ryhmän muodostavat Helena Perkiö Nokialta, Heidi Piippo Sastamalasta, Maija Teppo Pirkkalasta sekä Leena Vainio Kangasalta. Pirkanmaa on siis laajasti edustettuna.

Ryhmän näyttelyn nimi on Modificati Abies Vol2. Teos jatkaa Baren Baren -ryhmän vuoden 2017 installaatiota. Paikka ja osa materiaaleista ovat samat, muoto muuttunut.  Luonnossa muutos tapahtuu itsestään, uutta synnyttävänä kiertokulkuna. Muutos, modificatio, tapahtuu myös ihmisen toimesta hyvässä ja pahassa. Minkälaiseen tulevaisuuteen ihmisen aiheuttamat muutokset vievät? Yhteisinstallaation lisäksi Mikkolan Navetan aitoissa on esillä ryhmän jäsenten viimeaikaista tuotantoa.

Baren Baren -ryhmän taiteilijoita yhdistää erityinen luontosuhde sekä luontokokemuksen vaikutus taiteen tekemisessä. Ryhmän viimeaikaiset yhteisteokset ovatkin käsitelleet ihmisen vaikutusta erilaisten muutosten aiheuttajana. Niissä on näkynyt huoli luonnon tilasta ja tulevaisuudesta. Samalla tarkastelun kohteena on myös ihmisluonto; mielentilat, haavoittuvuus ja toisaalta kauneuden ja ilon kokemukset.

Kuvia Kukkialta

Navettakalleriassa aloitetaan tutuilla aiheilla. Kukkian rannoilla – piirustuksia ja maalauksia kesäasukkaiden ateljeesta on esillä 5.–30.6. Kukkian espoolaiset kesäasukkaat, lavastaja Antero Launis ja kuvataideopettaja Elisse Heinimaa ovat koonneet näyttelyn teoksistaan, jotka ovat syntyneet Kukkian ympäristössä tai läheisesti siihen liittyen. Tekijät ovat viettäneet useita kesiä järven rannalla: Elisse Heinimaa Kuivassalmessa ja Antero Launis Mustilahdella ja Haltialla.

– Vierailin ensimmäisen kerran Kukkialla vuoden 2000 kesäkuussa ja ihastuin maisemaan välittömästi. Myöhemmin pääsin kesäasukkaaksi Kuivassalmen mökkiin ja sen myötä saatoin elvyttää piirustusharrastukseni luonnossa. Tavaksi tuli kesäisen kuvapäiväkirjan tekeminen. Mökillä piirrän joka päivä vähintään yhden kuvan – ja jos jostakin syystä en ehdi sitä tehdä, seuraavana päivänä piirrän sitten kaksi kuvaa! Piirtäminen merkitsee eläytymistä kesään: rauhoittumista, kuuntelemista, ihmettelyä – kesä sittenkin jälleen tuli! Elisse Heinimaa kertoo.

Antero Launiksella on muistoja Kukkian rantamilta jo 50 vuoden ajalta.

– Nämä muistot ovat painuneet pysyväksi osaksi mielenmaisemaani. Olen viettänyt siellä kaikki kesät ja onpa talvinenkin Kukkia, ja etenkin Haltian selkä, tullut tutuksi joillain joulu- ja talvilomilla. Ennen kaikkea Kukkiasta tulee mieleen kuitenkin kesäparatiisi. Kirkasvetisen järven seutu saarineen, kivikkoineen ja rantapöheikköineen on rikas elinympäristö eläimistölle ja kasvistolle. Se on ollut lähes pohjaton inspiraation lähde minulle, luonnon ihailijalle ja tarkkailijalle, Launis sanoo.

”Ihminen luonnossa ja luonto ihmisessä” on miehen teoksia yhdistävä aihe.

– Yhteisen taidenäyttelyn tekemiseen minua ja Elisseä on innoittanut sama taideharrastus ja Kukkian kaunis ainutlaatuinen monimuotoinen luonto, Launis lisää.

Dotti Cichon: Self Portrait at Horseshoe Bend.

Järviluonnon ihailijoina ja tarkkailijoina Elisse Heinimaan ja Antero Launiksen suurena huolenaiheena on Kukkian tulevaisuus. Järvi on vuosien kuluessa menettänyt kirkkautensa ja alkanut rehevöityä. Metsien hakkuut vielä kiihdyttävät sitä ravinteiden valuessa sadeveden mukana järveen. He haluavat näyttelyllään myös muistuttaa, että Kukkia on arvokas, rakas ja merkittävä järvi,

jonka tulevaisuudesta meidän kaikkien – niin kesäasukkaiden kuin kyläläistenkin – on huolehdittava.

Onnelliset ihmiset telineillä

Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen ovat hekin tuttuja nimiä aikaisemmilta kesiltä. Tamperelaisella Tiina Poutasella on maalaisateljee Luopioisissa. Navettakalleriassa heinäkuun ajan esillä olevan näyttelyn nimi on Onnelliset ihmiset rakentavat telineitä, ja se on avoinna 3.–31.7.

Onnelliset ihmiset eli kuvataiteilija Tiina Poutanen ja rautakauppias Petri Pykäläinen kehittelevät installaatioita jatkuvana prosessina. Installaatioiden materiaaleina kaksikko käyttää esimerkiksi ripustustelineitä, rakennustelineitä, etäisesti telinettä muistuttavia rakennelmia, pyyhetelineitä ja telineitä,  joilta voisi hypätä.

– Tutustumme olemassa oleviin telineisiin ja niiden käyttötarkoituksiin, unohdamme ne ja alamme rakentaa rajattomasti. Rakennamme ryhmän telineitä, jotka näyttävät g-soinnun ääniltä. Rakennamme telineet meille annetun tilan mukaan eri materiaaleista ja sen jälkeen kehitämme niille funktion, ripustettavan teososan, värin, äänteen, varjon tai liikkeen. Merkitys muodostuu työn kautta, Poutanen ja Pykäläinen kertovat.

Elokuun ajan navettakalleriassa on esillä usein aiemminkin Luopioisissa töitään esitelleen yhdysvaltalaisen Dotti Cichonin töitä. Tänä vuonna Cichoni ei itse saavu paikalle, vaan työt matkaavat postitse halki mannerten.

Jyvämakasiini on tänä vuonna täynnä takahuoneiden karua kertomaa. Juha Tyyskän valokuvat esittävät artistien elämää keikan jälkeen, kaiken glamourin karistua. Takahuoneita – Backstage -näyttely on esillä Jyvämakasiinisa 9.6.–31.8.

Luopioisten taidekesän näyttelyt avoinna ti–la klo 10–15.

Päivi Loukamo