Tapahtumanjärjestäjät

Rautakauppiaasta on tullut tapahtumajärjestäjä, Pälkäneen K-Raudan Teemu Järvenpää on kuvannut kauppiaan roolin muutosta.

Rautakaupassa tapahtuu paljon muutakin kuin suuria yleisötilaisuuksia, joihin se houkuttelee väkeä laajalta alueelta isoilla ilmoitusaukeamilla. Muun muassa rakennusalan yrittäjät kokoontuvat toisinaan aamukahveille kuulemaan alan uutuuksista ja tarjouksista.

Kangasalalainen retkeily- ja kiipeilytarvikemyymälä Treeline on vienyt tapahtumien järjestämisen vielä pidemmälle. Pajutilan navetan vintti on remontoitu ja sisustettu niin, että se muuntuu yleisötilaisuuksiin, joissa muun muassa kiipeilijät ja luontokuvaajat kertovat kokemuksistaan.

Teemapäivät tavoittavat ja kokoavat samanhenkistä väkeä, jonka keskuudessa tieto tapahtumista ja tuotteista leviää tehokkaasti. Tapahtumat romuttavat perinteistä kauppias–asiakas -asetelmaa. Ne tuovat kauppiaan samalle puolelle asiakkaan kanssa; samasta asiasta kiinnostuneet yhteisen asian äärelle.

Elämyksiä ja ohjelmaa kylille tuovat kauppiaat liikuttavat ja sitouttavat asiakkaita sekä luovat hyvää meininkiä. Maksuttomasta ohjelmasta nauttiva asiakas voi myös kokea jäävänsä velkaa kauppiaalle: symbioosiin kuuluu se, että kaupassa käydään muulloinkin kuin tapahtumapäivinä.

 

Uudet kyläkauppiaat osaavat tapahtumien järjestämisen. Kuhmalahden kyläkauppias Hannu Knaapi järjestää säännöllisesti esiintyjiä ja soppatarjoilua. Puutikkalan Puodin kauppiaskaksikko Eija Marttila ja Tuija Forsberg pistää kesällä vielä paremmaksi. Kaupan tapahtumakalenteri pesee määrällään keskisuuren kuntakeskuksen tarjonnan.

Talven aikana esiintymis-, näyttely- ja juhlatilaksi remontoidun navetan tapahtumakesä käynnistyy lauantaina, kun Houserockn´ Fenders soittaa rock- ja bluesklassikoita. Heinäkuun alussa navetalla soi koko illan, sillä ensimmäinen Isokivirock marssittaa lavalle neljä bändiä. Lisäksi Puutikkalan Puodilla järjestetään muun muassa karaokea, sähköpyörätapahtuma ja kirppiksiä.

Puutikkalan kauppiaat valmistautuvat toiseen kauppiaskesäänsä aivan erilaisista lähtökohdista kuin viimevuotiseen sadekesään. Helteinen toukokuu toi mökkiläiset ajoissa rannoille.

Tapahtumanavetta on yksi esimerkki uusiokäyttöön remontoiduista navetoista, joita esiteltiin viimeviikkoisessa Kesälehdessä. Sydän-Hämeen navetoissa tuotetaan nykyisin maidon sijaan elämyksiä, terveyttä, puutuotteita ja paljon muuta.

 

Aitoon kyläkauppias Anssi Kukkonen esitteli kaupan keväisillä yksivuotissynttäreillä uuden esiintymislavan, kun Tim Creole & Hot Rods soitti takapihan purkulaiturilla. Kesäksi mies on tuomassa samalle ”areenalle” kesän kovimman tapauksen, sillä Kukkonen on viritellyt Jukka Nousiaisen kanssa Aitoon-keikkaa.

Maan kovin biisintekijä johtaa maan kovinta livebändiä Räjäyttäjiä. Nousiaisen vasta julkaistu kolmoslevy Ei enää kylmää eikä pimeää on yhtä ylistetty kuin edeltäjätkin.

Mies toimi vuosikausia Tampereen uuden muusikkoyhteisön keulakuva. Sen tukikohtana toiminut Keltainen talo purettiin ja mies vetäytyi Sastamalaan. Se näkyy Tampereen keikkatarjonnassa. Aiemmin jollain kokoonpanolla harva se ilta pikkuklubeilla esiintynyt Nousiainen on hylännyt kaupungin niin totaalisesti, että Olympia mainostaa Jukka Nousiaisen vuoden ainoaa Tampereen keikkaa.

 

Naapurikylien kauppiaiden tempaukset eivät juuri lämmitä Rautajärvellä, joka aloitti kuusi vuotta sitten Sydän-Hämeen kyläkauppojen uuden tulemisen. Pia Uusitalosta tuli kylän pelastaja, joka palkittiin Anssi Kukkosen tapaan myös Vuoden Pälkäneläisenä.

Kesän korvalla Uusitalo joutui laittamaan terveyssyiden vuoksi lapun luukulle. Jatkajan etsinnän kanssa oltiin jo pitkällä, mutta yllättävät, henkilökohtaiset tragediat pistivät suunnitelmat uusiksi. Rautajärvellä toivotaan, että kauppa saataisiin vielä täksi kesäksi auki, sillä jokainen viikko suljettuna nostaa sen uudelleen avaamisen kynnystä.