Lassilan kuppikivi

Lassilan kuppikivi Äimäläntien varressa

Nyt on laiskalle ruumille verraton kohde. Lassilan kuppikivi Äimäläntien varressa. Sitä voi tarkastella hyrysysyn ikkunasta.

Pellon ja tien välissä tuo noin metrin korkuinen ja parisen leveä kivi on jököttänyt vuosisadasta toiseen. Kiven selässä on lukuisasti kupin muotoisia syvennyksiä.

Kuppien synty on ajoitettu ensimmäisen tuhatluvun puolenvälin jälkeiseen aikaan. Niiden tarkoituksesta, tekotavasta, saati tekijästä ei ole tieteilijöiden ponnisteluista huolimatta harmainta aavistusta.

Kuppikivien toinen tunnettu nimitys on uhrikivi. Nimi perustuu tarinaan, jossa väitetään kivien kuppeihin laitetun ruokaa ja näin on toivottu parempaa huomista. Tarina on sangen hirtehinen. Useissa kivissä kupit sijaitsevat sivuilla.

Tamperelaisen harrastajahistorioitsijan luoma karttateoria kuppikivistä on mielenkiintoinen. Lassilan kiven kupit sijoittuvat tässä mallinteessa nätisti Mallasveden ympärille. Sama toistuu Lempäälän puolessa oleville kiville verrattuna sikäläiseen vesistöön.

Lassilan kuppikivellä olisi varmasti monta tarinaa kerrottavana. Olisiko sen laella seisoskellut syksyllä 1713 Venäjän Suomen joukkojen komentajan yliamiraali Fjodor Matvejevits Apraksin, mielessään pirullinen juoni ylittää lautoilla Mallasvesi ja iskeä C.G Armfeltin komentamien joukkojen selustaan.

Lassilan kuppikivi sijaitsee Äimäläntien varressa.