Tv-sarja taipuu teatteriksi – Raikkaan yritystarina koskettaa

Raikkaan perhe elää vaatetusteollisuudesta. Ensio Raikas (Juhani Laitala, oik.) loistaa kuuluisan tv-sarjan tavoin Tampereen Komediateatterin esityksessä. Maire Raikas (Katariina Kaitue, keskellä) hauskuuttaa luontevasti yleisöä. Tyttärissä on puhtia. Katariina Raikas (Emmi Kaislakari, vas.) ja Irene Raikas (Sanni Lehto) pitävät iloisesti vipinän yllä perheen kommelluksissa.

Miljoona suomalaista kokoontui uskollisesti katsomaan vuosina 1993-1996 MTV3-kanavalla esitettyä Raija Orasen kirjoittamaa Puhtaat valkeat lakanat -sarjaa. 44 jakson kokonaisuus paketoi Raikkaan vaatetusteollisuussuvun  tarinan 1960-luvulta 1990-luvulle. Tänä kesänä värikkään yrittäjäperheen vaiheisiin voi tutustua Tampereen Komediateatterin kesäteatterissa. Puolitoistatuntinen esitys tarjoaa olennaisen sisällön Kekkosen ajan Suomesta, joka porskutti iloisesti eteenpäin maamme ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan turvin.

Raija Orasen kirjoittama Puhtaat valkeat lakanat -sarja kosketti erittäin syvältä suomalaisia 1990-luvun puolivälissä. Lamassa rämpinyt kansakunta sai lohtua tarinasta, jossa vaatetusteollisuudelle omistautunut perhe kahlasi niukkuudesta vaurauteen. Sarja marssitti lavalle hyvin vahvoja persoonia, joihin moni halusi samaistua.

Puhtaat valkeat lakanat kertoo maamme teollisuushistorian ratkaisevasta käännekohdasta. Suomalainen tekstiili- ja vaatetusteollisuus hiipui liki olemattomiin. Neuvostoliiton romahtaminen aiheutti paljon päänvaivaa sinivalkoiselle yritysmaailmalle, joka kukoisti ja kasvoi Suomen ja Neuvostoliiton välisen bilateraalikaupan ansiosta. Idänvienti tyssäsi kuin seinään.

Suomessa toimi aktiivisesti Suomi-Neuvostoliitto-Seura, joka loi kontakteja eri tahoilla ja tasoilla voimistaen kansojemme välisiä suhteita. Tämäkin maailma on täyttä historiaa, vaikka Suomi-Venäjä-Seura onkin olemassa.

Raikkaan perheen yrityskertomuksessa on vahvaa historian lehtien havinaa. Sattumukset ja tapahtumat puhuttelevat ainakin niitä ihmisiä, jotka ovat eläneet Kekkosen aikaa matkaillen esimerkiksi silloisessa Leningradissa (nykyinen Pietari).

Toimiiko tv-sarja teatterina?

Moni on kokenut, ettei esimerkiksi herkullinen romaani aina taivu nautinnolliseksi elokuvaksi. Sama koskee huippusuosittuja tv-sarjoja, joiden työstäminen näytelmiksi ei ole helppo juttu.

Tampereen Komediateatterilla on jo paljon kokemuksia tv-sarjojen siirtämisestä näytelmiksi. Kesäteatterissa on nähty niin Tankki täyteen kuin Reinikainenkin.

Puhtaat valkeat lakanat -näytelmä ammentaa olennaisen laajasta tv-sarjasta. Raikkaan perhe on vahvasti läsnä isästä ja äidistä tyttäriin. Raikas Oy:n henkilökunta nostaa kiitettävästi esiin yhteiskunnalliset olot. Outi Keskevaari on ollut vaativan tehtävän edessä, kun hän on dramatisoinut Raija Orasen huipputekstin.

Ensi-iltayleisössä moni katsoja kiitti sitä, että Ensio Raikkaan roolissa on tv:stä tuttu Juhani Laitala. Hän onkin esityksen ehdoton valttikortti. Paluu tehtailijan rooliin on luonteva.

Tv:ssä Maire Raikasta esitti iki-ihana Miitta Sorvali. Tampereen Komediateatterissa Maire Raikkaan roolin tekevä Katariina Kaitue on tarkan suurennuslasin alla, mutta hyvin hän osansa selvittää.

Perheen tyttäret Katariina ja Irene Raikas ovat keskeisissä tehtävissä kokonaisuuden kannalta. Etenkin Irenen tuittupäisen osan esittävä Sanni Lehto ansaitsee kiitokset paneutumisestaan rooliinsa. Hän pitää katsojan mielenkiinnon hyvin yllä koko esityksen ajan.

Ompelimossa kukkona pyörivä Nuutinen pitää ompelijat pesueena. Aimo Räsäsen Nuutinen tuo esitykseen koeteltua huumoria.

Kaiken kaikkiaan Tampereen Komediateatterin miehitys on hyvin onnistunut. Näyttämöllä ei nähdä yhtään heikkoa lenkkiä.

On mielenkiintoista seurata sitä, miten meidän aikamme katsojat löytävät Puhtaiden valkeiden lakanoiden lumon. Tekeekö myös tamperelaisteatteri katsojaennätyksen?