Talousasioiden helppous viehättää

Kangasalalainen Eemeli Saarela sijoittui toiseksi yhdeksäsluokkalaisten taloustaitokilpailussa. Valtakunnalliseen historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja OP:n yhteistyössä järjestämään kilpailuun osallistui oppilaita 384 koulusta.

Oppilaat osallistuvat alkukilpailuun kouluilla. Tänä vuonna ensimmäiseen vaiheeseen osallistui liki 2700 oppilasta.

– Koulun paras paperi lähetetään eteenpäin, ja siitä joukosta valitaan kolmekymmentä finalistia, Sariolan koulua edustanut Saarela selittää finaaliin johtaneesta tiestä.

Eemeli Saarela ei uskonut pärjäävänsä kilpailun finaalissa kärkisijojen arvoisesti, joten kilpailun toinen sija yllätti nuorukaisen positiivisesti. Voitto jäi yhden pykälän päähän, mutta se ei Saarelaa haittaa.

– Kaikki kolme parasta sai palkinnon, joten toiseksi jääminen ei harmita, kertoo Saarela.

Kaikki finalistit saavat kilpialusta diplomit. Kärkikolmikolle luovutetaan lisäksi rahapalkinnot.

 

Ajankohtaisia aiheita

Taloustietokilpailussa testataan nuorien tietoja ja taitoja liittyen ajankohtaisiin asioihin. Tämän vuoden aiheiden joukossa oli muun muassa asuntojen hintojen kehitys ja korkojen nousun vaikutusta eri tekijöihin. Lisäksi pohdittiin Brexit-neuvotteluja Irlannin ja Britannian välisten asioiden näkökulmasta.

– Siinä oli kysymyksiä tämän hetken talouspolitiikasta ja maailmantaloudesta ja niiden lisäksi oli kysymyksiä perustaloustiedosta esimerkiksi verotus- ja lainajuttuja, kertoo Saarela kokeesta.

 

Tulevaisuus avoinna

Peruskoulun päättävän Saarelan tavoitteena on suunnata lukion kautta yliopistoon, mutta alasta ei ole vielä tietoa. Talouteen liittyvät asiat kiinnostavat mahdollisesti myös tulevaisuuden kannalta.

– Niitä on helppo ymmärtää, selittää Saarela kiinnostustaan talousaiheisiin.

Lähitulevaisuuden suunnitelmiin nuorella miehellä kuuluvat kesätyöt Amnestylla. Myös jalkapallon pelaaminen ja seuraaminen kavereiden kanssa on tärkeä osa tulevaa kesää.

Taloustaitokilpailun kärkikolmikkoon kuului Eemeli Saarelan (vasemmalla) lisäksi Pinja Nieminen ja Evert Odé. Kuva: Tuomas Rajala