Kukkia olisi hohdokas kylän nimi

Luopioisiin äskettäin muuttanut Miika Utoslahti on antanut kasvot Pälkäneen koulutaistelulle. Viihtyisään maalaiskylään ja sen turvalliseen lähikouluun ihastuneelta lapsiperheeltä vedetään matto alta, jos säästöt vievät kylästä koulun.

Luopioisiin tarvittaisiin paljon enemmän Utoslahden kaltaisia perheitä. Mies uskoo, että heitä löytyisi, jos seutua markkinoitaisiin oikein. Malliksi Utoslahti suunnitteli mainoksen, joka kertoo Kukkian kylistä.

Luopioisista mainoksessa ei puhuta, sillä sen herättämä mielikuva on pölyttynyt ja nuukahtanut: luopioita ja luopumista.

Kukkia sen sijaan tunnetaan laajalti, sillä kirkasvetinen ja kivinen järvi on eteläisen Suomen halutuimpia mökkijärviä. Idylliin kuuluvat upeat maisemat ja elävät kylät.

Voisiko Luopioisen nimetä uudelleen Kukkiaksi, kuten Utoslahti ehdottaa? Jatkossa asuttaisiin Kukkialla vähän samaan tapaan kuin vaikka Haapavedellä.

 

Entiset kuntakeskukset ajautuvat monenlaisiin pulmiin kuntaliitoksen jälkeen, sillä kunnantalon mukana niistä lähtee elinvoimaa ja viihtyvyyttä sekä tekeviä käsiä. Lisäksi jää nimipulma.

Kun puhutaan Kuhmalahdesta, tarkoitetaanko kirkonkylää, entistä kuntaa vai sen entistä keskustaa Pohjaa, jonka kohdalle kunnan nimi saatettiin sijoittaa entisissä kartoissa ja mielikuvissa.

Nimien vaihtaminen ei ole helppoa, sillä tällaisissa asioissa haastetaan pitkiä perinteitä.

Kirkastusjuhlat ovat kulkeneet kansan suussa jo pitkään Kirkkareina. Karkelon oikea nimi ei ole erityisen myyvä, koska se tuo mieleen käännytystilaisuuden. Nimeä ei ole kuitenkaan päivitetty tälle vuosituhannelle, koska sellainen suututtaisi palokuntaveteraanit. Isommissa ja nuoremmissa tapahtumissa vastaava on onnistunut. Esimerkiksi Provinssirock tunnetaan nykyisin Provinssina.

 

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Sydän-Hämeestä löytyy esimerkkejä myös liian hyvistä nimistä. Esimerkiksi Pintele tuo mieleen ylvään veden, vaikka kyse on peltojen ympäröimästä matalasta lutakosta hienon Mallasveden ja ainutlaatuisen Kyllönjoen välissä.

Järven pitkä muoto korostaa sen tylsyyttä. Pusikoituneissa rannoissa ei ole mitään nähtävää ja ainoan saaren nimi on Paskosaari. Pinteleen voisi nimetä Penteleeksi.

HEI, LÖYSIT KIINNOSTAVAA SISÄLTÖÄ!

Kirjaudu sisään tai luo tunnukset ilmaiseksi.

Yksi kommentti

  1. teemunurmi

    Itse en kyllä koe Luopioisten nimeä mitenkään pölyttyneeksi tai nuukahtaneeksi. Harmi, jos lehden päätoimittaja näin kirjoittaa ja näkee. Itse järven nimihän on jo muutettu Kukkiaksi. Mielestäni kirkonkylä saa kyllä pitää nimensä Luopioisina. Se on ollut sitä jo satoja vuosia. Lehden nimikin on paljon helpompi muuttaa ja silti sitäkin vielä osa kutsuu Kunnallistiedoiksi.

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>