Edessä harvinaisuus nimeltä loma

Sami Jauhojärvi vieraili Kangasalan Touhula Vekaramäessä toukokuun puolessa välissä. – En olekaan aiemmin käynyt Kangasalla. Joskus olen kyllä ajanut paikkakunnan ohi ajaessani Lahdesta Tampereelle, Jauhojärvi kertoi.

Ex-hiihtäjä, olympiavoittaja Sami Jauhojärven kesässä on yksi erikoisuus, jota ei ole ollut miehen kalenterissa moneen vuoteen: loma. Suunnitelmissa on tehdä parin viikon mittainen reissu pohjoiseen perheen mökille.

– Varsinkin vanhempi, nyt 6-vuotias poikamme odottaa matkaa jo kovasti. Paikan päällä on tarkoitus kalastaa ja narrata järvestä ahvenia ja haukia, 2- ja 6-vuotiaiden poikien isä Jauhojärvi suunnittelee.

Hiihtouransa arvokisatasolla reilu vuosi sitten lopettanut Jauhojärvi on ymmärtänyt vasta nyt, kuinka sitovaa maailman huipulla kilpaileminen oli.

– Elämä on nyt paljon stressittömämpää. Urheiluun täysillä satsaaminen sitoo todella paljon, vaikka toisaalta elämä on samalla hyvin yksinkertaista ja säännöllistä, perheineen Hollolassa asuva Jauhojärvi vertaa.

Aktiivihiihtouran jälkeen Jauhojärveä on työllistänyt luennointi, leirien ja hiihtokoulujen pitäminen sekä erilaiset PR-keikat. Ex-hiihtäjän pitämät luennot keskittyvät tavallisimmin tavoitteellisuuden, motivaation ja voittamisen kulttuurin teemojen ympärille. Usein niissä sivutaan myös hyvinvointia.

Suuri yleisö ihasteli ”Mustin” kommentointia viime talvena Yleisradion kanavilla Pyeongchangin olympialaisissa Etelä-Koreassa. Moni mieltyi Jauhojärven rehelliseen kommentointiin, ja saipa miehen puheesta kuultava Lapin murrekin monilta kiittäviä kommentteja.

– Käyn toki hiihtämässä ja kuntoilemassa edelleen, mutta nyt teen sitä ihan vain omaksi ilokseni ja liikunnasta nauttien, Jauhojärvi kertoo.

Tulevana viikonloppuna Jauhojärvellä pitää kiirettä, sillä mies toimii Lahti-Hollolan Jukolan kisaisäntänä. Kisaemännän viittaa kantaa Minna Kauppi. Molempien tärkein tehtävä on tsempata sekä laajaa talkoojoukkoa että suunnistajia hyviin suorituksiin. Viime vuosina monta Jukolan viestiä suunnistanut Jauhojärvi aikoo olla mukana myös tämänvuotisen kisan lähtöviivalla.

– Pääsen Jukolan maastoihin lähes kotioveltani. Ja ensi vuonna suunnistankin sitten Kangasalan Jukolassa, Jauhojärvi suunnittelee.

Päiväkotivierailu toi Kangasalle

Jauhojärvi piipahti Kangasalla toukokuun puolessa välissä. Suomen Olympiakomitea tekee yhteistyötä Touhula-päiväkotien kanssa, ja Jauhojärvi vieraili yhteistyön merkeissä Mäntyveräjällä sijaitsevassa Touhula Vekaramäessä. Päiväkodin lapset saivat kuulla aimo annoksen liikkumisen, ravinnon ja unen tärkeydestä. Samalla päästiin pienimuotoisesti liikkumaan yhdessä.

– Mitäs kaikkia olympialajeja te tiedätte? Sami Jauhojärvi kyseli lapsilta.

Lapset pääsivät ihmettelemään Jauhojärven Sotshin tuliaista, kultaista olympiamitalia.

Aika nopeaan tahtiin ilmassa alkoi sinkoilla oikeita vastauksia: hiihto, mäkihyppy, uinti, voimistelu.

– Liukumäen laskeminen, joku ehdotti.

– No se ei ole ainakaan vielä olympialaji. Mutta voitte kilpailla siinä vaikka omissa olympialaisissanne täällä päiväkodissa, Jauhojärvi ehdotti.

Asioita käytiin läpi lapsille soveltuvalla tavalla: olympiarenkaiden värit antoivat vinkkiä moniin vastauksiin. Pitää esimerkiksi muistaa syödä sinisiä juttuja kuten mustikka, valkoisia ruokia kuten maito ja vihreitä asioita kuten salaatti ja kurkku.

– Voitte vaikka vanhempien kanssa laskea yhdessä, kuinka monta eri väriä lautaseltanne löytyy, Jauhojärvi vinkkasi.

Jauhojärvi ehti kiertää viime syksyn aikana kymmenen päiväkotia. Kevään aikana vierailuja oli viitisen kappaletta.

– Lapsethan liikkuvat luontaisesti paljon, kun heitä ei turhaan rajoita. Aikuisiin sama ei valitettavasti enää päde, vaikka liikkuminen olisi tärkeää ihan kaikenikäisille, Jauhojärvi painotti.