Paula Koivuniemi: Yhteenveto puolen vuosisadan iskelmälaulajan urasta

Pöheikön Pölläys on tuonut Paula Koivuniemen kolme kertaa Ylöjärvelle. Hän on tehnyt raskaan päätöksen: festarit ovat mennyttä elämää. Uunituore Elämästä-albumi on kuin elämäkerta suomalaisen iskelmätaivaan kiintotähdestä, joka ei halua elämäkertoja eikä elämäkerrallisia näytelmiä. Pitkäsoitto kannattaa hankkia mökkielämän rikastuttajaksi. (Kuva: Jouni Harala)
Pöheikön Pölläys on tuonut Paula Koivuniemen kolme kertaa Ylöjärvelle. Hän on tehnyt raskaan päätöksen: festarit ovat mennyttä elämää. Uunituore Elämästä-albumi on kuin elämäkerta suomalaisen iskelmätaivaan kiintotähdestä, joka ei halua elämäkertoja eikä elämäkerrallisia näytelmiä. Pitkäsoitto kannattaa hankkia mökkielämän rikastuttajaksi. (Kuva: Jouni Harala)
Ahkera ja tunnollinen Pöheikön Pölläyksen artistivieras Paula Koivuniemi on lunastanut kaksi vuotta sitten ylöjärveläisessä takapihafestivaalissa antamansa lupauksen. Tuona keväänä Duetot-nimisen cd:n julkaissut megatähti hahmotteli vuonna 2010 ilmestyneelle ja kultaa myyneelle Rakkaudesta-pitkäsoitolleen jatkoa. Vuoden 2018 kevät toi Elämästä-äänitteen, mutta aikuista naista ei tällä kerralla kuultu eikä nähty Rantajätkien vieraana. Ylöjärveläisyleisö olisi kyllä toivonut iskelmätaivaan kirkkaan komeetan nousevan vielä neljännen kerran tapahtumateltan estradille. Nyt kansan suuresti rakastaman tuntojen tulkin tummanpuhuvaa tulkintaa voi kuunnella uutukaiselta albumilta, jolla on taiteilijan kymmenen erittäin tarkasti harkitsemaa ja valitsemaa ikivihreää.

Takana on 71 elettyä vuotta, joista jo 52 on ollut iskelmän täyttämiä.

Seinäjokelaissyntyinen Paula Koivuniemi halusi tulla artistiksi. Hänen suuri unelmansa alkoi täyttyä vuonna 1966, kun neitonen levytti Perhosen. Tangosta tuli kertarysäyksellä hitti. Työtä riittää vieläkin niin paljon, kun kansan kestosuosikki haluaa puskea.

Suomen tanssilavat ja konserttisalit monta kertaa kiertänyt laulaja on rakentanut keikoillaan ja konserteissaan pettämättömät välit yleisönsä kanssa. Fanit, kannattajat ja kuulijat ovat uskollisia idolilleen vuosikymmenestä toiseen. Paula-innostus periytyy vanhemmilta lapsille. Koivuniemestä on tullut kunnioitettu ja rakastettu iskelmäikoni.

Koivuniemi on rikkonut perinteisiä raja-aitoja. Kapellimestari Mikko Franck keksi avata Paulalle Kansallisoopperan näyttämön. Suomen suurin sinfoniaorkesteri säesti historialliseksi luonnehditun konsertin. Ystävykset Franck ja Koivuniemi alkoivat kierrellä esiintymässä maan eri puolilla toimivien maakuntaorkestereiden kanssa.

Puolen vuosisadan uraan mahtuu suurten saavutuksien vastapainoksi repiviä alamäkiä. Normaaliin elämään kuuluvien tähtihetkien ja vajoamisten vuorottelu opettaa nöyryyttä. Tähden vaatimattomuus ja tekemisen palo muokkaavat hedelmällisen maaperän suurelle yleisölle osoittaa arvostustaan. Siksi Sata miestä tanssii ja Aikuinen nainen ovat myös karaokepaikkojen lauletuimpia biisejä.

Suomi on festivaalien luvattu maa. Paula Koivuniemi on monen suurtapahtuman yleisö- ja kassamagneetti. Kaikki sai alkunsa vuoden 2008 elokuussa pidetyssä Helsingin juhlaviikkojen Rock, rytmi ja rakkaus -konsertissa, jossa Koivuniemi nousi lauteille Michael Monroen kanssa. Dueton yhteistulkintaa seurasi 35 000 hengen yleisö. Silloin festarikärpänen puraisi Koivuniemeä, ja hän löysi uuden yleisön. Menneenä keväänä hän teki vaikean ratkaisun, kun hän päätti jättää festivaalit pois ohjelmistostaan. Moni tapahtuma olisi vielä turvautunut Koivuniemeen.

Vie minut pois -albumi myi aikanaan platinalevyn verran.

Kultalevyjä Paula Koivuniemelle on kertynyt toistakymmentä: Sinulle vain, Lady Sentimental, Sata kesää, tuhat yötä, Luotan sydämen ääneen, Lähdetään, Ilman minua, Hei Buonanotte, Sen siksi tein, Leidit levyllä, Yöperhonen, Timantti, Rakkaudesta ja Kun joulu on.

Naislaulajille suunnatun Anna-Liisa-palkinnon hän otti vastaan vuonna 2002.

Iskelmä-Finladian legendaarinen artisti pokkasi vuonna 2006 Nokialla.

Lisäksi palkintokaapissa on Emma-patsas.

Hittikappaleita on niin runsaasti, että moni muu artisti voi vain unelmoida.

Pitkän, sisältörikkaan ja monipuolisen uran tehnyt Paula Koivuniemi on kuulu pohjalaisesta yritteliäisyydestään ja rehellisyydestään. Seuraava musiikkiuutinen, joka häneltä kuullaan, liittyy musikaali- ja teatterimaailmaan.

”Minua on jo monta kertaa pyydetty mukaan teatterimaailmaan musikaaleihin. Tähän saakka olen kieltäytynyt, mutta lähitulevaisuudessa vastaukseni on myönteinen. Kun olen tilanteessa, että maantielle lähteminen ei tunnu houkuttavalta, rantaudun johonkin kaupunkiin ja teen näytäntökauden teatterissa”, hän sanoi vuonna 2010 Ylöjärven Uutisten haastattelussa.

Sitä odotellessa.

Kappalevalinnat peilaavat pitkää uraa

Yleisö pyysi monta kertaa Paula Koivuniemeltä joululevyä. Odotus sai täyttymyksensä vuonna 2013, kun Kun joulu on -albumi ilmestyi. Silloin Koivuniemelle varta vasten tehty Ilon hetkiä -laulu herkisti kuulijat. Artisti lähti ensi kertaa kirkkokonserttikiertueelle, ja temppelit täyttyivät hänen musiikkinsa janoajista.

Rakkaudesta-äänitteen ilmestyminen vuonna 2010 toi suuren yleisön tietoisuuteen Koivuniemen, joka tulkitsi kollegojensa koskettavia hittejä. Mukana olivat esimerkiksi Juice Leskisen Pyhä toimitus, Sielun Veljien Peltirumpu sekä Uniklubin Rakkautta ja piikkilankaa.

Tällä kertaa puhuu kokemus, kun 71-vuotias Paula Koivuniemi on valinnut kymmenen laulua uudelle pitkäsoitolleen. Mukana on vain yksi kappale – Laulut, kun kuolevat – joka on hänen oma hittinsä.

Kun kuuntelen Elämästä-cd:n annin, oivallan aikuisen naisen piirtävän tulkinnoillaan itsestään musiikillisen muotokuvan. Hän ei ole halunnut elämäkertakirjoja eikä elämäkerrallisia näytelmiä. Seinäjoen lahja iskelmämaailmalle saa muistomerkkinsä sanoin ja sävelin.

Albumi alkaa Asfalttilampaat-elokuvasta tutuksi tulleella Kaj Chydeniuksen säveltämällä ja Aulikki Oksasen sanoittamalla Sinua, sinua rakastan. Paula Koivuniemen esittämä väkevä rakkauslaulu ammentaa koskettavuutensa hänen omista tuntemuksistaan: rakkauden tulisista leimahduksista ja pettymyksien viiltävistä haavoista.

Thomas Crownin tapaus -elokuva siivitti Michel Legrandin säveltämän laulun The Windmills of Your Mind kansainväliseen lentoon. Jarkko ja Laura tekivät Juha Vainion sanoittamasta Samanlainen onni -biisistä ikivihreän, joka soi vuosikaudet muun muassa supersuositussa Yleisradion Sävellahjassa. Koivuniemen tulkinta voimistaa riimityksen hoitavaa harmoniaa, joka kumpuaa jo säveleen lainatusta Mozartin teoksesta Sinfonia concertante viululle, alttoviululle ja orkesterille Es-duuri.

Pave Maijanen on laulanut Elämän nälkä -kappalettaan jo vuodesta 1987 lähtien. Vaikka Paula Koivuniemi elää rikasta elämää, hänellä on vielä kaipaus johonkin uuteen. Elämä on suuri lahja, jota ei tuhota turhuuden alttarilla. Tähti on oppinut sanomaan: ”Ei, kiitos”.

Seija Simola hurmasi ihmiset laulullaan Kun aika on. Haikeassa riimityksessä on kuitenkin suuri lupaus, joka auttaa odottajaa vartoamaan kutsua. Paula Koivuniemen tummasävyinen ääni tuo tämän ikivihreän laulun tulkintaan puhuttelevaa mystiikkaa. Kaikilla asioilla on aikansa maan päällä.

Juha Tapion sanoittama ja säveltämä Pettävällä jäällä on soinut levylautasilla Yön purkittamana. Juha Tapio esittää itsekin luomustaan. Paula Koivuniemen tulkinta tuo kappaleen uuden kuulijakunnan korviin.

Paula Koivuniemellä on ollut vahva äidin kaipuu, sillä hän menetti äitinsä yllättäen ja aivan liian varhain. Koivuniemi on myös itse äiti. La Maman eli Äidin tulkinta saa uskottavuutensa laulajan väkevistä kokemuksista – rakkaudesta, kaipauksesta ja kiitollisuudesta. Charles Aznavourin sävellys lohduttaa äitejään kaipaavia naisia ja miehiä kaikkialla maailmassa. Tämä laulu on tunnetusti erittäin vaikea esitettäväksi. Koivuniemi tekee jälleen sydämeen käyvän tulkinnan kuten joululevyllään heläyttäessään tunnelmallisen Konsta Jylhän joululaulun, jossa puhutaan äidin haudasta.

Laulaja Laila Kinnunen säilyttää lähtemättömän paikkansa suomalaisten sydämissä aina. Hän lauloi Tiet niin tunteikkaasti, että sanoitus piirtyi kuulijoiden muistiin suorastaan huoneentauluna. Tiet aukeaa uudella tavalla, kun elämän erilaisia polkuja taittanut Paula Koivuniemi antaa lyriikalle uudenlaisen painotuksen.

Miksi Elämästä-albumin laulut koskettavat aikamme ihmisiä? Vastaus on selvä. Luottosovittaja Mika Toivanen tuntee Koivuniemen äänialan piirun tarkasti, joten Toivanen räätälöi jokaisen kappaleen Koivuniemi-henkiseksi. Huomio on persoonallisessa tulkinnassa.

Tämän albumilla iskelmäkuningatarta ei säestä jumalainen jättiorkesteri. Nyt pieni on kaunista. Elämän säikeet viritetään selloilla, kitaralla, bassolla, klarinetilla ja pianolla.

Paula Koivuniemi on kymmenien albumien kestotähti. Hänellä on runsaat 500 laulua ja hän saa koko ajan uusia. Iskelmäikoni tekeekin juuri julkaistulla pitkäsoitollaan suurta kunniaa kollegoilleen, jotka ovat tehneet mittavat urat.

Elämästä-levy todistaa, etteivät laulut kuole milloinkaan.