Vehkajärven Martat: opastusta jäteasemalla

Kodin jätteille oikeat osoitteet

Vehkajärven Martat opastivat viime keskiviikkona Kuhmalahden jäteasemalla asioineita kodin jätteiden oikeassa lajittelussa. Tätä varten jäteaseman pihalle oli koottu valikoima tavallisimmista kotitalousjätteistä kananmunakennoista kahvipakettipakkaukseen ja hehkulamppuun. Kävijät saivat halutessaan mitata lajittelutietämystään miettimällä, mikä keräysastia on minkäkin jätteen oikea osoite.

–Lääkepakkauksen tyhjät liuskat menevät pienmetallikeräykseen. Mutta mitä tehdään vanhentuneille lääkkeille, Liisa Alanko tenttasi toimintapisteelle pysähtyneitä kävijöitä.

–Viedään apteekkiin, Elvi Lähteenmäki tiesi heti.

Alanko muistutti, että pehmeäkantisen kirjasen voi laittaa sellaisenaan paperikeräykseen. Kovakantisesta kirjasta sen sijaa pitää ottaa kannet irti, laittaa kannet sekajätteeseen ja sivut paperikeräykseen. Sekin tuli selvitettyä, ettei hehkulamppu kuulu loisteputkien mukana vaarallisen jätteen keräysastiaan, vaan hehkulamppu pitää laittaa sekajätteisiin samoin kuin kahvipaketin pakkaus.

Liisa Alanko kertaa Elvi Lähteenmäelle kotitalousjätteiden lajitteluohjeita. Kuulolla myös Jaakko Lähteenmäki ja Sirkka Valkama.

Lasipullot ja lasipurkit lajitellaan lasipakkausten keräysastioihin. Käytöstä poistetut lasiastiat, peilit ja tasolasi laitetaan sekajätteeseen.

 

Kesällä auki myös keskiviikkoisin

Jätteiden lajittelussa neuvoja jaettiin viikko sitten, jolloin Kuhmalahden jäteasema oli toisen kerran avoinna keskiviikkona tällä kesäkaudella. Elokuun loppuun saakka asema on avoinna myös keskiviikkoisin klo 15-19. Jäteasema palvelee koko vuoden lauantaisin klo 10-14.

Viikko sitten asemalla asioi muutama jätteiden tuoja ensimmäisen aukiolotunnin aikana. Jäteaseman hoitaja Sirkka Valkama tietää pitkän kokemuksensa perusteella, että keskiviikkoliikenne vilkastuu kesän edetessä.

–Heinäkuu on yleensä vilkkain, kun mökkiläiset ovat kunnolla asettuneet aloilleen.

Helatorstain jälkeinen lauantaiaamu oli jäteasemalla erityisen ruuhkainen.

–Porttien takana oli 15 autoa odottamassa aseman avautumista. Kivisalmentielle saakka oli jono, Sirkka Valkama kertoo.

–Osasin kyllä odottaa vilkasta päivää. Monilla oli töistä pitkä viikonloppuvapaa ja aikaa siivoilla. Hyvä, että jätteet tuodaan tänne.

Kuhmalahden jäteasemalle tullaan lähialueilta sekä Eräjärveltä, Sahalahdelta ja myös Luopioisista.

–Sahalahtelaiset sanovat, että he tulevat mieluummin tänne kuin ajavat Kangasalan jäteasemalle, Valkama sanoo.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?