Valtavasti uusia ideoita


Kisassa palkitut Joona Lukka (vasemmalla), Essi Nisonen, Dennis Somelar, Ville Pääkkönen, Eero Kuokkanen ja Aleksi Kraama palkittiin rahan lisäksi ruusuilla. Palkinnoille yltäneistä opiskelijoista Joni Halme ei ollut paikalla palkitsemistilaisuudessa.

Kuluneen kevään aikana Aitoon Emäntäkoulu ja Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laboratorio yhdistivät voimansa ideakilpailua varten. Lähtökohtana olivat Aitoon koulutuskeskuksen lisärakentamistarpeet, joihin kuuluu muun muassa uusi asuinrakennus.

Kilpailuun osallistuneet TTY:n opiskelijat ideoivat Aitoon koulutuskeskukselle uusia ja esteettömiä 400 neliömetrin suuruisia majoitustiloja, ulkotoimintoja ja laituria. Töitä arvioi emäntäkoulun hallinnosta ja TTY:n henkilökunnasta koostettu palkintolautakunta.

Ideakilpailuun jätettiin kaksitoista ehdotusta, joista kaikki hyväksyttiin kilpailuun. Töistä viisi palkittiin. Kilpailun tasoa tuomarit kuvailivat tasaiseksi.

 

Voittajan sijaan kaksi kakkosta

Ideakilpailun pääpalkinto jätettiin kokonaan jakamatta, sillä kaikkia osa-alueita täysin virheettömästi ratkaissutta ehdotusta kilpailuun ei tullut. Sen sijaan jaettiin kaksi samanarvoista toisen sijan palkintoa.

Essi Nisosen ehdotuksen asuinrakennuksessa on kattoikkunoita.

Jaetulle toiselle sijalle ylsivät Essi Nisonen suunnitelmallaan ”Toinen koti” sekä Aleksi Kraama ja Eero Kuokkanen ”Polkujen taloksi” nimetyllä ehdotuksellaan. Toisen sijan jakaneet ehdotukset saavat kumpikin palkinnoksi 1300 euroa.

Nisosen työssä kiitosta sai muun muassa ehdotuksen selkeys ja mielenkiintoisuus. Esteettömyys oli otettu huomioon loistavasti ja asumisrakennukseen suunnitellut kattoikkunat loivat valoa sisätilaan. Ulkoratkaisua tuomaristo kiitteli vuolaasti.

– Ympäristörakentamisen Green Care -ratkaisu on luonteeltaan kunnioittava, jopa empaattinen ympäristörakentamista kohtaan.

Pientä noottia Nisosen työ sai asuntolan julkisivun umpinaisuudesta. Ehdotuksessa on myös Suomen talviolosuhteiden vuoksi teknisiä haasteita, jotka on kuitenkin mahdollista ratkaista.

Aleksi Kraaman ja Eero Kuokkasen kilpailutyössä tuomaristoa viehätti kokonaisuuden selkeys.

Kraaman ja Kuokkasen työ keräsi kehuja asuinrakennuksen suunnitellusta sijainnista sekä kokonaisuuden toiminnallisuudesta ja selkeydestä. Asuinrakennuksen yhteistilat miellyttivät tuomaristoa.

– Sisäänkäynnin yhteydessä on aulamaista tilaa, joka on omiaan luomaan yhteisöllisyyttä.

Lisäksi asuntojen pohjaratkaisut ovat toimivat ja sisääntulon yhteyteen sijoitettu pelikenttä miellytti tuomaristoa. Wc-tilojen esteettömyys ei Kraaman ja Kuokkasen työssä toiminut täysin. Myöskään laiturin sijoittelu ei ollut tuomariston mielestä paras mahdollinen.

 

Kilpailutöiden ideat käyttöön

Koulutuskeskus sai kilpailusta paljon hyvää materiaalia ja uusia ideoita tuleviin uudistustöihin.

– Kilpailutyöt saattavat kantaa pidemmälle kuin vain tähän hankkeeseen, kiitteli  Aitoon Emäntäkoulu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Pihkala.

Töiden taso oli korkea ja tasainen, eikä yksikään työ noussut ylitse muiden. Kaikilla töillä oli omat vahvuutensa, joita Aitoon projektissa voidaan hyödyntää. Esimerkiksi 300 euron arvoisen palkinnon saaneen Dennis Somelarin ehdotuksen laituriratkaisu sai Aitoon koulutuskeskuksen puolelta erityiskiitosta.

– Saatamme pihistää kaikista töistä jotain, Pihkala sanoi.

Dennis Somelarin työn ”Sahala” laituriratkaisu sai erikoiskehuja.

Uudistustyöt reippaasti käyntiin

– Lyödään lapio maahan hyvin pian, hehkutti Aitoon koulutuskeskuksen rehtori Jaro Koikkalainen.

Innostukseen on syytä, sillä hienojen ideoiden lisäksi EU on myöntänyt Aitoon koulutuskeskukselle 20 000 euroa Green Care -aluetta varten. Ainakin ympäristöalueen suhteen työt siis laitetaan käyntiin jo tänä kesänä. Myös rakennusprojekti vaatii ensin ulkotöitä.

– Pihatöistä aloitellaan, kun pitää raivata tila uudelle asuinrakennukselle. Sitten vuorossa on luonnollisesti rakentaminen. Laituriratkaisu on listalla tällä hetkellä viimeisenä, sillä se, miten laituri saadaan pysymään paikallaan Suomen talvessa, on edelleen haaste, kertoi Jarkko Pihkala, joka toivoo, että uusi asuinrakennus on pystyssä vuonna 2021, kun emäntäkoulu täyttää 100 vuotta.